szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft óriási jelentõséget tulajdonított a masinának (azóta kicsit alábbhagyott a lelkesedésük), forradalomról és...

A Microsoft óriási jelentõséget tulajdonított a masinának (azóta kicsit alábbhagyott a lelkesedésük), forradalomról és a notebookok haláláról nyilatkoztak. Kipróbáltunk egy Toshibe Portege-t, és ennek kapcsán elmélkedtünk kicsit a tábla PC-krõl és az érintõképernyõkrõl.
A Tábla PC premierje a mobil számítástechnika új fejezetét jelenti. Csak a képzeletünk szabhat határt annak, hányféleképpen használhatjuk ezeket a lélegzetelállító számítógépeket" - mondja a Microsoft elsõ embere. 2002 telén ez még talán igaznak is tûnt. Azután lassan telt-múlt az idõ, eljött a 2007-es év, mi pedig egyáltalán nem látunk tábla PC-ket ismerõseink kezében, értekezleten, repülõterek váróiban. Mindenütt csak notebookok, mintha a világ nem vett volna tudomást a Microsoft által elindított „hordozható PC-k forradalmáról”...

Bíztató kezdet, de milyen a vég?
A kezdet biztató volt: a bejelentés utáni elsõ negyedévben rögtön 72 000 értékesítést regisztráltak, ami egy új eszköz esetében jónak mondható.

 

Miért nem kell senkinek?

A lelkesedésben a gyártók is elöljártak: az Acer például bejelentette, célja, hogy a jövõben, eladott noteszgépeinek legalább 20 %-a tábla PC lesz. A kezdeti siker után azonban drasztikus visszaesés következett, (mondhatjuk úgy is: az Acer tábla PC eladásai a genyge kezdés után erősen visszaestek:) - a felhasználói piac gyakorlatilag érdektelenséget mutatott az új eszköz iránt. Az Acer jóslata persze bejött, csak fordítva: náluk például minden huszadik eladott notebookra jut egy tábla PC (nos, legalább a 20-as számot eltalálták). Igazán jól azok a gyártók jártak, akik inkább óvatosak voltak, és kivárták, mit reagál a piac. A tábla PC-k elsõ típusai még rengeteg gyerekbetegséget hordoztak – fogalmazzunk úgy, hogy a technikai paramétereik némi kívánnivalót hagytak maguk után. (Finoman fogalmaztunk!) Emellett gyakorlatilag pillanatok alatt lemerültek (az óriási TFT panelek zabálták az energiát). Hab a tortán, hogy a Microsoft ennek ellenére nagyon drágán árulta az operációs rendszert – ergo, a gyártók is drágán adták a tábla PC-t. Ezek után talán érthetõ, hogy szegény tábla PC senkinek sem kellett, hiszen drága, nem túl tökéletes, hamar lemerül, ráadásul hordozhatóság tekintetében a dolog kb. annyira kényelmes, mintha egy fürdõszobaajtót cipelnénk magunkkal. Mindezen dolgok együttesen eredményezték az eszköz „sikertelenségét”, a fõ ok azonban kétségtelenül az ár volt. Egy azonos tudású notebook és tábla PC között az árkülönbözet akár kétszáz dollár (vagy még több) is lehet: a felhasználók pedig úgy döntöttek, hogy annyi pluszt nem kapnak, ami megéri a ráfizetést. A notebook tehát hódított tovább, tábla PC-t pedig továbbra is csak a kirakatokban és magazinok tesztjeiben láthattunk... A 2002-es bejelentés óta alig félmillió darabot adtak el a világon – és ez a szám 2007-ben sem változott sokat.
Pedig az alapkoncepció egyáltalán nem rossz, talán csak abba nem gondoltak bele eléggé, hogy az emberek többsége egyáltalán nem szeret kézzel írni (még papírra sem, nemhogy képernyõre), a sokat emlegetett „forradalmi adatbeviteli módszer” inkább nehézkes, mint forradalmi. Hiszen ha valaki évek óta használja az Excelt vagy a Wordöt, valószínûleg igen gyorsan és hatékonyan tud már gépelni: ehhez képest az apró adatbevivõ ceruzával kapirgálni a TFT kijelzõt, például az Excel táblázatain belül... nos eléggé lehangoló. És persze ott van még az örökös vita Redmond és a gyártók között: utóbbiak az operációs rendszer magas árára panaszkodnak és próbálnak egyezkedni, a Microsoftnál pedig (kis túlzással persze) ez ügyben „nem veszik fel a telefont.”

 

Hogyan tovább?
Vannak azonban, akik továbbra is látnak fantáziát a tábla PC-kben. Az élelmesebb gyártók megpróbálják némileg átalakítani a koncepciót, a piaci visszajelzések alapján.

A Toshiba kínálja a legjobb megoldást...

Közülük is kiemelkedik a Toshiba: Portege nevû modelljük tökéletes módon egyesíti a két hordozható gép (a notebook és a tábla PC) elõnyeit. Ráadásul megjelentek a Centrino alapú eszközök is, így az üzemidõ is drasztikusan megnõtt – a tábla PC-k akkumulátora napjainkban már felveszi a versenyt a csúcskategóriás laptopokkal. A Microsoft is belátta, hogy változtatni kell: az operációs rendszer (Windows XP Tablet PC Edition) újabb változata már jóval fejlettebb adatbeviteli lehetõségekkel rendelkezik Végül pedig a nagyobb gyártók (élükön a Toshibával és az IBM-mel) drasztikus árcsökkenést is terveznek, illetve már végre is hajtottak, hiszen pl. egy Toshiba Portege nem drágább, mint egy csúcsnotebook. A gyártók helyzete persze mág napjainkban sem könnyû: az árcsökkentés sem mindig válik be, hiszen megzavarhatja a fogyasztókat (vajon miért lett hirtelen olcsóbb? Talán mert nem annyira jó mint hittük? – sokan így gondolkodnak). Jó példa erre a jelenségre az angliai Northamber: a Fujitsu Siemens Stylistic nevû modelljének árát egy elegáns filctoll-vonással 1500 fontról 600 fontra vitte le – és megsem fogyott jobban.
A helyzet tehát javul, de a tábla PC csak nagyon lassan foglalja el õt megilletõ helyét a hordozható eszközök piacán. Ráadásul a Microsoft mostanában mintha elfelejtette volna "gyermekét", és teljes erõvel a Surface-re koncentrál.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban