szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ilyen programokból rengeteget találunk az interneten, ám igazán jó csupán...

Ilyen programokból rengeteget találunk az interneten, ám igazán jó csupán néhány akad közöttük. Összeválogattuk a legjobbakat Windowsra és Macre egyaránt, és mutatunk egy-egy ingyenes alternatívát is.

DisCatalog (Windows)
Ha olyan programra vágyunk, amelyik ezen a téren szinte hibátlanul teljesít, a DisCatalog jó választás lehet. A program képes kereshető adatbázist készíteni, ráadásul nemcsak az adat CD-kről, adat DVD-kről, MP3 CD-kről és Video-DVD-kről, hanem minden cserélhető adathordozóról (memóriakártyák, külső merevlemezek, hálózati meghajtók stb.). Így azután egy komplett, kereshető adatbázis áll a rendelkezésünkre, egyetlen felületen, valamennyi adathordozónkról.
CD-k és DVD-k esetében megjegyzi a teljes könyvtárstruktúrát, a fájlok jellemzőit, MP3 dalok ID3-tag adatait, sőt, még nézőképet is ad Word és Excel fájlokból, anélkül, hogy az őket tartalmazó lemez a meghajtóban lenne. Ugyanez igaz a képekre is, beleértve a legelterjedtebb képformátumok (JPG stb.) mellett a PSD fájlokat is.

Nem valami szép, de ügyes

A videó DVD-kről és az audio CD-kről lehívja a pontos adatokat az internetről, így azok esetében sem kell újragépelni mondjuk a szereplők névsorát vagy a dalok címeit. Minden beolvasott fájlhoz, mappához megjegyzéseket rendelhetünk, így később könnyebben rájuk találunk, mert természetesen lehetőségünk van különböző szempontok szerint keresni is az adatbázisban.
A DisCatalog nem ingyenes program, a teljes változatért 25 dollárt kell fizetnünk.

10-strike SearchMyDiscs (Windows)
Hasonlóan a DisCataloghoz, a SearchMyDiscs is képes minden adathordozóról „lenyomatot” készíteni, és azokat egyetlen közös adatbázisban tárolni, a későbbi egyszerű keresés érdekében.
A felülete kicsit talán áttekinthetőbb, mint a DisCatalogé, ráadásul a SearchMyDiscs magyar nyelvű menükkel is használható, funkciók tekintetében pedig nagyjából ugyanazt nyújtja, mint a konkurencia. A képek esetében nemcsak nézőképet, hanem EXIF adatokat is eltárol (a RAW fájlokat is támogatja), és a Word fájlokról is készít előnézetet (a dokumentum elejéből idéz szöveget, egyszerű szövegként). A tömörített állományok tartalmáról is készít katalógust, így anélkül is belenézhetünk mondjuk egy ZIP fájlba, hogy betennénk az eredeti lemezt. Itt is fűzhetünk megjegyzéseket az adatbázisba vett fájlokhoz, így a visszakeresés egyszerűsíthető, sőt, a program támogatja a mappákban sokszor megbújó file_id.diz és egyéb megjegyzés fájlokat is.

Windowson talán a legjobb

Az audio CD-k adatait a FreeDB online adatbázisból hívja le, de Video DVD-ket nem tudunk benne nyilvántartani (legfeljebb adat DVD-ként olvastathatjuk be), igaz, DVD-film katalógusnak egyik program sem az igazi, erre vannak egyéb célszoftverek.
A SearchMyDiscs előnye még, hogy akár azt is feljegyezhetjük vele, kinek, melyik lemezünket adtuk kölcsön. Sajnos ez a program sem ingyenes, 30 dollárért lehet a miénk.

WinCatalog Lite (Windows)
A WinCatalog Lite nevéből is látszik, hogy létezik belőle egy másik, fizetős verzió is. Ez így is van, ám a WinCatalog Standard közel nem tud annyit, mint az előbb ismertetett két program, így különösképpen nem éri meg fizetni érte. A Lite változat viszont ingyenes, és alapfokú CD-/DVD-katalógusként tökéletesen megállja a helyét.
A működési elv itt is hasonló, mint a két másik programnál, beolvastatjuk a CD/DVD tartalmát, a program egy kereshető adatbázisban raktározza el a könyvtárstruktúrát és a fájlok adatait. Minden fájlhoz megjegyzéseket fűzhetünk, viszont nézőképet nem tudunk generáltatni a programmal, így a képeket csak akkor látjuk, ha betesszük az eredeti lemezt is.

Ingyenes alternatíva

Audio CD-k esetén ezzel a programmal is letölthetjük a zeneszámok adatait az internetről, és a program az MP3 fájlok tag-bejegyzéseit is elraktározza az adatbázisban. A ZIP fájlok tartalmába is bekukkanthatunk, anélkül, hogy ehhez be kellene helyeznünk az eredeti lemezt.
Gyors és könnyen használható kis program, amely tökéletesen megfelel a hétköznapokra, ha nem hiányoljuk a nézőképeket.

CDFinder és CDWinder (Macintosh és Windows)
A végére hagytunk egy olyan szoftvert, amelyből létezik Windowsos és Maces verzió is. A kettő nagyjából ugyanúgy néz ki, és ugyanazt is nyújtják. Ez talán a legbarátságosabbra sikerült megoldás, rendkívül könnyen használható. Nézőképet készít a képfájlokról (EXIF adatokkal együtt), PDF dokumentumokról, megjegyzi az MP3, AAC és AIFF formátumban tárolt dalok tag-jeit, belenézhetünk vele a katalógusban tárolt tömörített fájlokba, és persze audio CD-k esetén letölti a  tracklistát az internetről (a freedd.org adatai alapján).

Macen nem nagyon akad párja!

Minden testre szabható benne, így mi mondjuk meg, mekkora legyen az eltárolt nézőképek mérete, milyen típusú tömörített fájlok tartalmát vegye fel a katalógusba stb. Ha kívánjuk, a program minden új lemez hozzáadásánál felajánlja a beállítások megváltoztatását, vagy használhatjuk állandóan ugyan azokat a lehetőségeket.
Érdekessége, hogy Geotagging támogatás is van benne, vagyis a képek EXIF adataiban tárolt GPS információkat hasznosítva, egyetlen kattintással oda ugorhatunk a Google Earth-ben, ahol a kép készült.
Ha már korábban használtunk hasonló szoftvert, a program mindkét változata képes importálni annak adatait, feltéve persze, hogy az alábbiak közül való: Recall, DiskWizard, Iomega FindIt, Portents DiskTracker, Catalogue, CatFinder.
A Maces verzió emellett összedolgozik az OS X keresőjével, a Spotlighttal, ha Toastot használunk CD és DVD írásra, az elkészült lemezeket azonnal katalogizálja (erre a program a lemez felírása után külön felhívja a figyelmünket), sőt integrálható a népszerű FileMaker Pro adatbázis kezelővel is.
Ha ez még nem lenne elég, exportálhatjuk adatainkat különböző formátumokba, sőt, még borítót is nyomtathatunk lemezeinkhez.
Macen nem nagyon van hozzá hasonló tudású szoftver (CD katalógus persze még van Macre is számtalan, de egyik sem tud ennyit), és Windowson is abszolút javasolható a CDWinder használata, bár ott a SearchMyDiscs nekünk jobban bejött (persze ízlések és pofonok…).
A CDFinderből egyébként a fejlesztők szerint február végén várható új verzió, számos újdonsággal. Kíváncsian várjuk azt is!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A NASA is beszáll az elektromos repülőgépekbe

A NASA is beszáll az elektromos repülőgépekbe

Bruce Springsteen 500 dolláros bírságot kapott

Bruce Springsteen 500 dolláros bírságot kapott

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS