szerző:
techline.hu

Így azután azt gondoltam, megosztom a tapasztalatokat azokkal, akik éppen...

Így azután azt gondoltam, megosztom a tapasztalatokat azokkal, akik éppen egérvásárlás előtt állnak. Mindkét termék a Microsoft háztájáról való, az egyik azoknak az életét hivatott megkönnyíteni, akik notebookon dolgoznak, és elegük van a „tapipadokból”, viszont zsinórokra sem vágynak, a másik pedig azoknak jöhet jól, akiknek már fáj a csuklója a napi egérhasználattól.

Bluetooth egér notebookhoz
Kezdjük a notebookhoz való jószággal, amely a „szerelem első látásra” kategóriába tartozik. A Microsoft Bluetooth Notebook Mouse 5000 kellően kicsi ahhoz, hogy elférjen akár a zsebünkben, vagy a notebooktáska egy rejtett zugában (ráadásul kapunk hozzá egy takaros kis tokot is). Szóval kicsi, de sikerült olyan formába önteni, hogy a nagyobb kézzel megáldottak –  mint szerénységem – is kényelmesen tudnak vele egerészni.

Notebook mellé tökéletes választás!

Minthogy a mai notebookokban a Bluetooth rádió már az alapfelszereltség része, nem kapunk az egérhez semmit. Se USB portba dugható adaptert, se telepítő CD-t. A telepítése mindössze annyi, hogy egyszer párosítanunk kell a notebookkal. Márpedig ez Windows XP SP2, Vista és OS X esetében egyaránt alig egy perc alatt, néhány kattintással (néhány utolsó kattintással a tapipadon) megvan, hiszen ezek a rendszerek alapból képesek a Bluetooth kapcsolatra. A MacBook tulajdonosoknak külön öröm, hogy a Microsoft egere a külsejében is tökéletesen illeszkedik a fehér géphez.
A görgető kellemesen használható, nem csúszik le róla az ember ujja. Az immár szokásosnak tekinthető két gombon és a görgetőn kívül egy Back gombot is elhelyeztek az egér bal oldalán. Ezt átprogramozni sem lehet, Windows alatt Back gombként működik (például az Internet Explorerben ezzel léphetünk vissza az előző oldalra), az OS X esetén pedig a díszítés funkciót látja el.
Van még egy kis LED is a rágcsálón, ez jelzi a kapcsolatkeresést (villog), illetve a töltöttséget (zöld/piros). Egy kapcsolót is találunk az alján a ki- és bekapcsoláshoz, valamint egy gombot a párosításhoz.
Mindent egybevetve, ha valaki éppen a notebookjához keres egy kényelmesen használható, vezeték nélküli, lézeres egeret (és persze a notebookban van Bluetooth), akkor a Microsoft Bluetooth Notebook Mouse 5000 kitűnő választás. A használatbavételhez szükséges két darab AAA elem is a csomagban lapul, szóval teljesen all-in-one megoldást kapunk, tízezer forint körüli áron.

Természetközeli lézer egér
Bevallom, engem világgá lehet kergetni egy Microsoft Natural billentyűzettel (tudják, amelyik „ketté van törve” középen). Viszont a hiba bizonyára bennem van, mert van kollégám, aki isteníti ugyanezt az eszközt. Minden bizonnyal másként gépelünk. Éppen ezért lehet, hogy a most bemutatandó egérrel kapcsolatban szintén bennem van a hiba, bár ezúttal nem azért, mert nem szeretem, hanem mert nagyon is megkedveltem. A Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 egy meglehetősen furcsa jószág, kicsit magasított a hagyományos egerekhez viszonyítva. Ennek köszönhetően elsőre iszonyúan kényelmetlen, amit csak tovább tetéz, ha úgy próbáljuk meg használni, ahogy az előző, hagyományos egerünket. Ekkor ugyanis elakad vagy túlfut az egérkurzor, nem találunk el semmit, és még a gombok megnyomása is művészet.

Viszont ha úgy fogjuk az egeret, ahogy azt a tervező is valószínűleg elképzelte, néhány órás használat után teljesen megszokjuk a használatát, és pár nap alatt tapasztalni fogjuk, hogy a csuklónknak is kifejezetten jót tesz. Persze minden bizonnyal az sem mellékes, hogy milyen az asztalunk, a székünk és persze hogy mekkora a kezünk. Szerintem nagyon kényelmes, de korántsem vagyok benne biztos, hogy mindenki így lesz ezzel. A hüvelykujjnak kiképzett rész csúszásmentes gumiborítást kapott, így nem hullik ki a kezünkből, nem csúszkál el az eszköz.
Ha viszont megbarátkoztunk vele, kihasználhatjuk számos hasznos lehetőségét. Nevezetesen vezetékmentes, wireless egérről van szó, amelyhez kapunk egy USB portba csatlakoztatható modult, és ezt kedvünk szerint elhelyezhetjük az egér közelében.
A hozzá adott IntelliPoint szoftver segítségével programozhatjuk a különböző gombokat, ráadásul nemcsak Windows, hanem akár OS X alatt is.(Windowson egy plusz funkciót is kapunk, nevezetesen az egyik gombhoz hozzárendelhetjük, hogy megnyomásakor lassítsa az egérkurzor mozgását adott százalékkal, így, ha kell, precízebben tudunk egerészni. Ez az OS X-es szoftverből kimaradt, de természetesen az általános kurzor sebesség ott is tetszés szerint állítható.)
Ha már a gomboknál tartunk, a hagyományos háromgombos megoldáson kívül, amelynél a középső gomb egyben görgető is, kapunk még két, tetszőleges funkcióval ellátható gombot is. A görgető egyébként négyirányú, így a szokásos le-fel irányokon kívül oldalra is mozgathatunk vele tartalmat, mondjuk a böngészőben, vagy az Excelben.
A gombokon kívül találunk még rajta egy LED-et is, amely visszajelzést ad az akkuk töltöttségéről.
A Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 nem éppen mobil egér, notebookhoz nem tudjuk ajánlani, hiszen az egér maga is viszonylag nagy, és persze kell hozzá wireless adaptert is cipelni. Desktop megoldásnak viszont nagyon jó, de mielőtt leperkálnánk érte a 11 ezer forint körüli árat, érdemes kipróbálni, hogy valóban megfelel-e az elvárásainknak. Én csak saját tapasztalatot tudok leírni, nekem bejött. De ez a cikk azért is került a Kipróbáltuk rovat helyett a Szubjektívbe, mert véleményem szerint egérről és billentyűzetről írni képtelenség általánosságban. Ezzel a két eszközzel folyamatosan „kapcsolatban vagyunk”, így nagyon fontos, hogy olyat válasszunk, amelyik megfelel az igényeinknek. Egy valami azonban biztos: a Microsoft két egere kivitelezésben, megbízhatóságban és a telepítés egyszerűségét tekintve egyaránt jó választás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Abszurd a kormány eljárása a kórházi beszállítók szerint

Abszurd a kormány eljárása a kórházi beszállítók szerint

Őrizetbe vették az orosz performanszművészt, aki kirobbantotta a párizsi főpolgármester-jelölt szexbotrányát

Őrizetbe vették az orosz performanszművészt, aki kirobbantotta a párizsi főpolgármester-jelölt szexbotrányát

Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását

Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását

Megfeleződött a hazai fecskeállomány 2000 óta, a lakosság segítségét kérik

Megfeleződött a hazai fecskeállomány 2000 óta, a lakosság segítségét kérik

TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon

TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon

Rossz hír jött, négyszeresére nőhet az extrémmeleg napok száma

Rossz hír jött, négyszeresére nőhet az extrémmeleg napok száma