szerző:
hvg.hu

Hackerek, virtuális valóság, mesterséges intelligenciák, végtelenbe nyúló neonrácshálók, cyborgok. Ez az irodalmi műfajként indult, aztán a szórakoztatóipar és a tömegkultúra minden egyes ágában gyökeret vert cyberpunk stílust leíró közhelyparádé. Cikkünkben arra vetünk fényt, hogy mindez hol és hogyan kezdődött.

Bruce Sterling az egyik zászlóvivő
© AP
A Planetdamage.com címen működő, saját meghatározása szerint „cyberpunkkal, edge-technológiával, digitális kultúrával, industrial zenével és irodalommal” foglalkozó blog két részes bejegyzésének első felében a cyberpunk műfajának megszületését és életútját mutatja be.

A bejegyzés a cyberpunk szubkultúra egyik legtöbbet körberajongott jelenetével indul a Johnny Mnemonic című filmből. Utána sorban következnek a cyberpunk világának legfontosabb mérföldkövei, kezdve Bruce Bethkével, a kifejezés megalkotójával.

A nyolcvanas évek elejének korképe után a blogger az amerikai írók egy csoportját említi, akik kritikát fogalmaztak meg a kortárs sci-fi irodalommal szemben, élükön a műfaj egyik legfontosabb antológiáját szerkesztő Bruce Sterlinggel.

Utána következik a stílusalapító regényt, a cyberpunk eszenciáját jelentő Neurománc-ot papírra vető William Gibson, aki 1984-ben olyan művet alkotott, amelynek a jövőbe vetített korképe több helyütt már-már ijesztően emlékeztet napjaink valóságára. A Planetdamage.com-on bővebben olvashatunk a Neurománc történetéről, ihletőiről és következményeiről egyaránt.

A név nem, a legfontosabb regény William Gibsontól származik
© AP

Az irodalmon kívül betekintést nyerünk a filmvilág cyberpunkkal kapcsolatos alkotásaiba is. A műfajt árnyaló egyik világszerte ismert alkotás az Arnold Schwarezengger főszereplésével leforgatott Terminátor, ahol az emberek harcolnak kiborgok és mesterséges intelligenciák ellen.

A blogbejegyzés több egyszerű kultúrtörténeti felsorolásnál, olyan eszmei tényezőket is számba vesz, mint például a szabadságjogok védelme, amely a cyberpunk folyamatos kontroll alatt álló világában – s az ez alól kibújni igyekvő hackerek küzdelmeinek köszönhetően – kulcsfontosságú kérdés.

A felsorolás egészen 1996-ig folytatódik, a lényegesebb mérföldkövek említésével, kisebb kitérővel a kortárs gépezeteket XIX. századi rézzel és fogaskerekekkel borított változatban bemutató steampunk, valamint a digitális eszközökkel dúsított valóság (augmented reality) irányába. Az írás kiváló iránytű bárkinek, aki a Mátrix című film láttán többet szeretett volna megtudni a krómmal és optikai kábelekkel borított sötét jövőkép eredetéről, irodalmi és kulturális gyökereiről. Izgatottan várjuk a második részt.

A teljes cikket erre a linkre kattintva olvashatja. Figyelem! Szókimondó szövegek!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bari Máriusz Tech

Szagokkal látták el a virtuális valóságot

Az alkoholistákon is segíthet a virtuális valóság, derül ki az Addictive Behaviours szakfolyóirat júniusi számából. A University of Houston kutatói ugyanis úgy gondolják, ha sikerül megtanítani a rászorulóknak a virtuális térben, hogy hogyan kell visszaszorítani az ivási kényszert, azt a szokást a valós életbe is át tudják majd emelni.

Bari Máriusz Tech

Hamarosan érezhetünk is a virtuális valóságban

A tapintás és a számítástechnika összekapcsolódása nem feltétlenül az iPhone-hoz hasonló érintőfelületekben merül ki: a koreai Sungkyunkwan és a Nevadai Egyetem kutatói ugyanis összetekerhető tapintófelületet mutattak be, amely számos futurisztikus felhasználási lehetőséget nyit meg.

hvg.hu Tech

Semmit sem értenek a cégek a virtuális világokhoz

Az üzleti indíttatású virtuális világok 90 százaléka másfél éven belül kudarcba fullad, hiába köszönhető számos ígéretes technikai előrelépés ezen fejlesztéseknek köszönhetően, írja a Gartner piackutató cég.

Bari Máriusz Tech

Virtuális lélektároló fiataloknak

A virtuális személyiségek egyfajta dossziéja az újonnan figyelmet kapott közösségi portál, a Koinup. Ennek felhasználói virtuális életeik legjobb pillanatait tölthetik fel az oldalra.

hvg.hu Tech

Biochipek és virtuális emberek

Számítógépes modellek és chipekre szerelt összetett minilaborok válthatják fel a laborokban használt állatokat és sejttenyészeteket. A biochipek egyre jobban képesek szimulálni az agyban játszódó kémiai folyamatokat, valamint a gyógyszerek és a vírusok közti kölcsönhatásokat is.

hvg.hu Tech

Ahol megfér egymással feudalizmus és kapitalizmus: virtuális gazdaság

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő virtuális világok a kapcsolattartás és a játék lehetőségén túlnőve ma már emberek ezreinek nyújtanak biztos megélhetést. Emellett azonban komoly gazdasági viszonyok alakulnak ki a virtuális térben, amelyek akár a való világ pénzmozgásait is befolyásolhatják. Hogy milyen módon, az cikkünkből kiderül.

Salgó Andrea (hvg.hu) Tech

Weberotika, avagy cyberszex a hálón

Szexuális tartalmú üzenőtáblák, pornótémákat kiveséző csetszobák tucatjai várják a hálón az erre vágyókat. A Google a "cyberszex" keresőszóra több mint ezer magyar találatot dob ki, webkamerák előtt kéjelgő szexbombák oldalait éppúgy, mint távirányított gyönyörre bátorító honlapokat.

Bari Máriusz Tech

Terrorizmus 2.0: működik a virtuális valóság

Az amerikai Kongresszusi Kutatószolgálat (CSR) közelmúltban publikált jelentése szerint Amerika nincs egyedül a világhálón - az általa katonai tréningre és hírszerzésre használt web 2.0-s technológiák ugyanis más nemzeteknél is ugyanúgy megtalálhatóak. A Scientific American híradása mégis csak az amerikai oldal eredményeit taglalja.

hvg.hu Tech

2007 a szervezett cyberbűnözés éve lesz

A Websense jóslata szerint jövőre a szervezett bűnözők megerősítik kapcsolataikat a digitális világgal, s stabilabb, cyberbűnözésre épülő feketegazdaságot alakítanak ki.

hvg.hu Tech

Gyakorló „Mátrixot” hozna létre a Pentagon

Az online támadások kivédésére, illetve a hálózati offenzívák indítására való felkészülés jegyében a lőterek hálózati alternatíváját kívánja létrehozni az amerikai védelmi minisztérium fejlesztési ügynöksége, a Darpa.

Infinit Tech

Microsoft: Legyen biztonságosabb cybervilág!

A Microsoft 2003 januárjában indította el a kormányzati biztonságtechnikai változásokat célzó programját (Government Security Program), amely a Linux és egyéb nyílt forráskódú rendszerek vitorlájából igyekezett kifogni a szelet. A program lényege, hogy a Microsoft kormányzati és nemzetközi szervezetek részére – a forráskód megváltoztatásának tilalmával – a Windows operációs rendszer forráskódjához való hozzáférésre, így valamennyi állam és intézmény számára saját (nemzet)biztonságához illeszkedő rendszerek kialakítására ad lehetőséget.

Orbán Viktorhoz fordul Bangóné a borsodi kórház feltételezett, illegális beavatkozásai miatt

Orbán Viktorhoz fordul Bangóné a borsodi kórház feltételezett, illegális beavatkozásai miatt

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Madonna szinte az utolsó pillanatban mondott le egy koncertet

Madonna szinte az utolsó pillanatban mondott le egy koncertet

Beperli az MTI-t a Magyar Helsinki Bizottság

Beperli az MTI-t a Magyar Helsinki Bizottság

Hibriddé válnak a dízel BMW-k és jött egy olcsó új 3-as

Hibriddé válnak a dízel BMW-k és jött egy olcsó új 3-as