szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hackerek, virtuális valóság, mesterséges intelligenciák, végtelenbe nyúló neonrácshálók, cyborgok. Ez az irodalmi műfajként indult, aztán a szórakoztatóipar és a tömegkultúra minden egyes ágában gyökeret vert cyberpunk stílust leíró közhelyparádé. Cikkünkben arra vetünk fényt, hogy mindez hol és hogyan kezdődött.

Bruce Sterling az egyik zászlóvivő
© AP
A Planetdamage.com címen működő, saját meghatározása szerint „cyberpunkkal, edge-technológiával, digitális kultúrával, industrial zenével és irodalommal” foglalkozó blog két részes bejegyzésének első felében a cyberpunk műfajának megszületését és életútját mutatja be.

A bejegyzés a cyberpunk szubkultúra egyik legtöbbet körberajongott jelenetével indul a Johnny Mnemonic című filmből. Utána sorban következnek a cyberpunk világának legfontosabb mérföldkövei, kezdve Bruce Bethkével, a kifejezés megalkotójával.

A nyolcvanas évek elejének korképe után a blogger az amerikai írók egy csoportját említi, akik kritikát fogalmaztak meg a kortárs sci-fi irodalommal szemben, élükön a műfaj egyik legfontosabb antológiáját szerkesztő Bruce Sterlinggel.

Utána következik a stílusalapító regényt, a cyberpunk eszenciáját jelentő Neurománc-ot papírra vető William Gibson, aki 1984-ben olyan művet alkotott, amelynek a jövőbe vetített korképe több helyütt már-már ijesztően emlékeztet napjaink valóságára. A Planetdamage.com-on bővebben olvashatunk a Neurománc történetéről, ihletőiről és következményeiről egyaránt.

A név nem, a legfontosabb regény William Gibsontól származik
© AP

Az irodalmon kívül betekintést nyerünk a filmvilág cyberpunkkal kapcsolatos alkotásaiba is. A műfajt árnyaló egyik világszerte ismert alkotás az Arnold Schwarezengger főszereplésével leforgatott Terminátor, ahol az emberek harcolnak kiborgok és mesterséges intelligenciák ellen.

A blogbejegyzés több egyszerű kultúrtörténeti felsorolásnál, olyan eszmei tényezőket is számba vesz, mint például a szabadságjogok védelme, amely a cyberpunk folyamatos kontroll alatt álló világában – s az ez alól kibújni igyekvő hackerek küzdelmeinek köszönhetően – kulcsfontosságú kérdés.

A felsorolás egészen 1996-ig folytatódik, a lényegesebb mérföldkövek említésével, kisebb kitérővel a kortárs gépezeteket XIX. századi rézzel és fogaskerekekkel borított változatban bemutató steampunk, valamint a digitális eszközökkel dúsított valóság (augmented reality) irányába. Az írás kiváló iránytű bárkinek, aki a Mátrix című film láttán többet szeretett volna megtudni a krómmal és optikai kábelekkel borított sötét jövőkép eredetéről, irodalmi és kulturális gyökereiről. Izgatottan várjuk a második részt.

A teljes cikket erre a linkre kattintva olvashatja. Figyelem! Szókimondó szövegek!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Szagokkal látták el a virtuális valóságot

Az alkoholistákon is segíthet a virtuális valóság, derül ki az Addictive Behaviours szakfolyóirat júniusi számából. A University of Houston kutatói ugyanis úgy gondolják, ha sikerül megtanítani a rászorulóknak a virtuális térben, hogy hogyan kell visszaszorítani az ivási kényszert, azt a szokást a valós életbe is át tudják majd emelni.

Bari Máriusz Tech

Hamarosan érezhetünk is a virtuális valóságban

A tapintás és a számítástechnika összekapcsolódása nem feltétlenül az iPhone-hoz hasonló érintőfelületekben merül ki: a koreai Sungkyunkwan és a Nevadai Egyetem kutatói ugyanis összetekerhető tapintófelületet mutattak be, amely számos futurisztikus felhasználási lehetőséget nyit meg.

hvg.hu Tech

Semmit sem értenek a cégek a virtuális világokhoz

Az üzleti indíttatású virtuális világok 90 százaléka másfél éven belül kudarcba fullad, hiába köszönhető számos ígéretes technikai előrelépés ezen fejlesztéseknek köszönhetően, írja a Gartner piackutató cég.

Bari Máriusz Tech

Virtuális lélektároló fiataloknak

A virtuális személyiségek egyfajta dossziéja az újonnan figyelmet kapott közösségi portál, a Koinup. Ennek felhasználói virtuális életeik legjobb pillanatait tölthetik fel az oldalra.

hvg.hu Tech

Biochipek és virtuális emberek

Számítógépes modellek és chipekre szerelt összetett minilaborok válthatják fel a laborokban használt állatokat és sejttenyészeteket. A biochipek egyre jobban képesek szimulálni az agyban játszódó kémiai folyamatokat, valamint a gyógyszerek és a vírusok közti kölcsönhatásokat is.

hvg.hu Tech

Ahol megfér egymással feudalizmus és kapitalizmus: virtuális gazdaság

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő virtuális világok a kapcsolattartás és a játék lehetőségén túlnőve ma már emberek ezreinek nyújtanak biztos megélhetést. Emellett azonban komoly gazdasági viszonyok alakulnak ki a virtuális térben, amelyek akár a való világ pénzmozgásait is befolyásolhatják. Hogy milyen módon, az cikkünkből kiderül.

Salgó Andrea (hvg.hu) Tech

Weberotika, avagy cyberszex a hálón

Szexuális tartalmú üzenőtáblák, pornótémákat kiveséző csetszobák tucatjai várják a hálón az erre vágyókat. A Google a "cyberszex" keresőszóra több mint ezer magyar találatot dob ki, webkamerák előtt kéjelgő szexbombák oldalait éppúgy, mint távirányított gyönyörre bátorító honlapokat.

Bari Máriusz Tech

Terrorizmus 2.0: működik a virtuális valóság

Az amerikai Kongresszusi Kutatószolgálat (CSR) közelmúltban publikált jelentése szerint Amerika nincs egyedül a világhálón - az általa katonai tréningre és hírszerzésre használt web 2.0-s technológiák ugyanis más nemzeteknél is ugyanúgy megtalálhatóak. A Scientific American híradása mégis csak az amerikai oldal eredményeit taglalja.

hvg.hu Tech

2007 a szervezett cyberbűnözés éve lesz

A Websense jóslata szerint jövőre a szervezett bűnözők megerősítik kapcsolataikat a digitális világgal, s stabilabb, cyberbűnözésre épülő feketegazdaságot alakítanak ki.

hvg.hu Tech

Gyakorló „Mátrixot” hozna létre a Pentagon

Az online támadások kivédésére, illetve a hálózati offenzívák indítására való felkészülés jegyében a lőterek hálózati alternatíváját kívánja létrehozni az amerikai védelmi minisztérium fejlesztési ügynöksége, a Darpa.

Infinit Tech

Microsoft: Legyen biztonságosabb cybervilág!

A Microsoft 2003 januárjában indította el a kormányzati biztonságtechnikai változásokat célzó programját (Government Security Program), amely a Linux és egyéb nyílt forráskódú rendszerek vitorlájából igyekezett kifogni a szelet. A program lényege, hogy a Microsoft kormányzati és nemzetközi szervezetek részére – a forráskód megváltoztatásának tilalmával – a Windows operációs rendszer forráskódjához való hozzáférésre, így valamennyi állam és intézmény számára saját (nemzet)biztonságához illeszkedő rendszerek kialakítására ad lehetőséget.

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton