szerző:
techline.hu

Lényegében arról van szó, hogy átírjuk a kártya BIOS-át, amit...

Lényegében arról van szó, hogy átírjuk a kártya BIOS-át, amit általában nem szokás. A RAM az a rész a számítógépben, ahol az adatokat írhatjuk és törölhetjük. Néha azonban egyszerűen bele kell nyúlni a ROM-ba is, ha el akarjuk érni célunkat, mint ahogy ebben az esetben is.

Miután beszereztünk egy gyors PC-s videókártyát – a mi esetünkben ez egy NVIDIA Geforce 7800GS –, tegyük bele a PC-be. Igen, nem elírás, a PC-ben fogjuk átírni a kártya BIOS-át. Elvileg Mac-en is meg lehetne ezt oldani, de sokkal macerásabb, és nincs is annyi szoftver erre a célra Mac-en, mint a PC-n. Mi most az Nvflash program segítségével fogjuk újraírni a BIOS-t.

Az egész művelet nem tart tovább két percnél, viszont érdemes áldozni egy fél órát a felkészülésre, mert sok mindent meg kell vizsgálni, mielőtt rászánjuk magunkat a BIOS újraírására. Ha a Gerforce kártya eredeti BIOS verziója 5.70... -nel kezdődik, akkor az a célnak megfelelő lesz, azaz átalakítható. A BIOS verziót a kártyán találjuk egy matricán feltüntetve, de különféle szoftverekkel (pl. NiBiTor) is ellenőrizhetjük. Ezután nézzük meg, hogy a kártya csatlakozása PCI-Express vagy AGP-s. Ez a 2004. után készült gépeknél AGP lesz, de ha esetleg a másik típusú csatlakozónk van, akkor egy annak mmegfelelő kártyát kell beszerezni, mivel egy PCI-X kártya nem fog belemenni az AGP slotba és forditva. A tesztünk során egy AGP-s kártyát tettünk bele egy AGP csatlakozóval ellátott G5 -be.

Ezután készítsünk két PC-s bootlemezt, az egyikre másoljuk fel az Nvflash.exe programot, illetve a cwsdpmi.exe segédprogramját, a másik flopi pedig legyen egy sima DOS-formattált bootlemez. Ezt gyorsan úgy készíthetünk, hogy a jobb egérgombbal a flopimeghajtóra kattintunk a Windowsban, a Format opciót választjuk, és bejelöljük, hogy rendszerlemezzé formázza. Az Nvflash legujabb verzióját innen letölthetjük

Ezután töltsük le a kártyánknak megfelelő ROM fájlt. 
Ezt a  http://themacelite.wikidot.com/wikidownloads2 címről tehetjük meg. Pontosan a kártyánknak megfelelő fájlt válasszuk, különben a kártya nem fog működni (ha nem találjuk a megfelelő állományt, mód van a ROM fájlok szerkesztésére is, erre a későbbiekben még visszatérünk). Másoljuk fel ezt a ROM fájlt az első bootlemezünkre, ahova az Nvflasht is felmásoltuk.

Végül tegyünk be a PC-be egy PCI videókártyát a Geforce mellé. Állitsuk be  a videókártya-prioritást a gépünk BIOS-ában (az új alaplapoknál ez benne kell hogy legyen a BIOS-ban). Tehát a gépünk a PCI-s kártyát használja, és ne töltse be a Geforce BIOS-át bootolásnál (mivel ezt akarjuk felülírni).
Amikor beállitottuk a BIOS-t, és megvan a két bootlemez is, indítsuk újra a PC-t, úgy, hogy a DOS-os bootlemezről induljon, és a másik videokártyát használja.
Amikor megkapjuk a DOS promptot, mindenekelőtt készítsünk egy backupot az eredeti BIOS-ról ezzel a paranccsal: a:\>nvflash -b backup.rom. Ezzel a flopira másolódik a backup.rom, az eredeti BIOS. Nagy baj már nem lehet.

Ezután ellenőrizzük a Geforce kártyát: a:\>nvflash --check , ezzel megkapjuk a kártya adapter számát, ez 0 vagy 1. Majd írjuk felül a BIOS-t az új verzióval: a:\>nvflash --index=X -4 -5 -6 -j nvmac.rom (itt az X helyére az előzőleg megadott kártya adapterszámát adjuk meg, tehat 0-át vagy 1-et).

Az Enter lenyomása után az NVflash különböző ID-kre panaszkodhat, mi csak válaszoljunk Y-nal (yes), és ezzel már át is írtuk a BIOS-t. Kapcsoljuk ki a gépet, és vegyük ki a Geforce kártyát. Tegyük át a Mac-be. A kártyának kell egy külön táp is, egy Y- kábel, elosztó segítségével lopjunk áramot a CD-meghajtótól.

Kapcsoljuk be a Mac-et, és ha mindent jól csináltunk, a gép bootol, és a PC kártya tökéletesen müködik a Mac-ben. 

Kiegészítésként hozzátesszük, hogy aki G4-be akarja beletenni az Nvidia  Geforce 7800-at, annak még valamit el kell végeznie a kártyán: le kell ragasztani a 3. és a 11. csatlakozót. Ezt egy egyszerű szalagragasztó és egy éles szike segítségével megtehetjük. Ezt a két csatlakozót deaktiválni kell, mivel a G4 nem fog bootolni ha a két csatlakozó nincs letakarva vagy levágva (mi inkább az utóbbit javasoljuk).

Érdemes még installalni az Open GL patch fájlt, mivel ez felülirja a kártya Open GL támogatását egy újabb verzióval, ami eredetileg a 7800 GT kártyához készült. Ez PPC-re van, inteles gépeken tehát nem fog menni. Azoknak lehet jó, akik sokat játszanak a gépen vagy esetleg videó editálással, 3D modelezéssel foglalkoznak, és ezért gyakran renderelnek.  A patch a már olyan sokszor emlegetett themacelite website-ról tölthető le, zip-elt formátumban. A csomagolt állományban a setup fiájl és egy script található. Először telepítsük a 7800GS_hack fájlt, és ezután NE (!) indítsuk újra  a gépet. Futassuk le a permissions.command scriptet. Ez  a Terminal ablakban fog lefutni, és beállitgatja a fájl jogosultságokat. Kb 1 percig fut, utána kiírja hogy újraindíthatjuk a gépet. 

Aki mélyebben bele akar merülni a videokártya hackelésbe, egész pontosan meg akarja tanulni, hogyan kell egy ROM fájlt editálni, illetve hogy teheti a PPC gépet alkalmassá arra, hogy az inteles driverek is fussanak rajta (s ezzel a kártyák nagyobb támogatottságot kapjanak, jobban kihasználják a driverek nyújtotta lehetőségeket), azoknak érdemes alaposabban végigolvasgatni a már sokat emlegetett site-ot. Itt angolul megtalálunk minden informaciót a kártyák átalakitásával kapcsolatban, láthatjuk minden kompatibilis kártya listáját, és letölthetjük az azokhoz kapcsolódó ROM fájlokat is. Azonban bármiféle müveletet is végzünk a kártyánkon (és tulajdonképpen úgy általában a gépünkön), készítsünk mindig backupot az eredeti ROM fájlról és a fontosabb fájljainkról, hogy ha valami nem egészen úgy ment, mint ahogy szerettük volna, legyen rá mód, hogy visszatérhessünk az előző állapothoz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Takarítsunk Macintosh-t!

Az OS X alatt a programok eltávolítása az esetek többségében megoldható...

techline.hu Tech

Süssünk CD-t Macen!

A Windows, a Linux és az OS X egyaránt képes rendszerszinten CD-k és DVD-k...

Kirakják a Dagályból és az Arénából a gyógyulni járó bérleteseket

Kirakják a Dagályból és az Arénából a gyógyulni járó bérleteseket

Azok a betegek járnak a legrosszabbul Kínában, akik nem a koronavírus fertőzöttjei

Azok a betegek járnak a legrosszabbul Kínában, akik nem a koronavírus fertőzöttjei

650 lóerős hegyomlásként debütált a legújabb amerikai pickup

650 lóerős hegyomlásként debütált a legújabb amerikai pickup

A magyar szennyezést nem váltja ki Orbánék erdősítése

A magyar szennyezést nem váltja ki Orbánék erdősítése

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

 Hamburgerillatú gyertyákkal támad a McDonalds

Hamburgerillatú gyertyákkal támad a McDonalds