szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Lényegében arról van szó, hogy átírjuk a kártya BIOS-át, amit...

Lényegében arról van szó, hogy átírjuk a kártya BIOS-át, amit általában nem szokás. A RAM az a rész a számítógépben, ahol az adatokat írhatjuk és törölhetjük. Néha azonban egyszerűen bele kell nyúlni a ROM-ba is, ha el akarjuk érni célunkat, mint ahogy ebben az esetben is.

Miután beszereztünk egy gyors PC-s videókártyát – a mi esetünkben ez egy NVIDIA Geforce 7800GS –, tegyük bele a PC-be. Igen, nem elírás, a PC-ben fogjuk átírni a kártya BIOS-át. Elvileg Mac-en is meg lehetne ezt oldani, de sokkal macerásabb, és nincs is annyi szoftver erre a célra Mac-en, mint a PC-n. Mi most az Nvflash program segítségével fogjuk újraírni a BIOS-t.

Az egész művelet nem tart tovább két percnél, viszont érdemes áldozni egy fél órát a felkészülésre, mert sok mindent meg kell vizsgálni, mielőtt rászánjuk magunkat a BIOS újraírására. Ha a Gerforce kártya eredeti BIOS verziója 5.70... -nel kezdődik, akkor az a célnak megfelelő lesz, azaz átalakítható. A BIOS verziót a kártyán találjuk egy matricán feltüntetve, de különféle szoftverekkel (pl. NiBiTor) is ellenőrizhetjük. Ezután nézzük meg, hogy a kártya csatlakozása PCI-Express vagy AGP-s. Ez a 2004. után készült gépeknél AGP lesz, de ha esetleg a másik típusú csatlakozónk van, akkor egy annak mmegfelelő kártyát kell beszerezni, mivel egy PCI-X kártya nem fog belemenni az AGP slotba és forditva. A tesztünk során egy AGP-s kártyát tettünk bele egy AGP csatlakozóval ellátott G5 -be.

Ezután készítsünk két PC-s bootlemezt, az egyikre másoljuk fel az Nvflash.exe programot, illetve a cwsdpmi.exe segédprogramját, a másik flopi pedig legyen egy sima DOS-formattált bootlemez. Ezt gyorsan úgy készíthetünk, hogy a jobb egérgombbal a flopimeghajtóra kattintunk a Windowsban, a Format opciót választjuk, és bejelöljük, hogy rendszerlemezzé formázza. Az Nvflash legujabb verzióját innen letölthetjük

Ezután töltsük le a kártyánknak megfelelő ROM fájlt. 
Ezt a  http://themacelite.wikidot.com/wikidownloads2 címről tehetjük meg. Pontosan a kártyánknak megfelelő fájlt válasszuk, különben a kártya nem fog működni (ha nem találjuk a megfelelő állományt, mód van a ROM fájlok szerkesztésére is, erre a későbbiekben még visszatérünk). Másoljuk fel ezt a ROM fájlt az első bootlemezünkre, ahova az Nvflasht is felmásoltuk.

Végül tegyünk be a PC-be egy PCI videókártyát a Geforce mellé. Állitsuk be  a videókártya-prioritást a gépünk BIOS-ában (az új alaplapoknál ez benne kell hogy legyen a BIOS-ban). Tehát a gépünk a PCI-s kártyát használja, és ne töltse be a Geforce BIOS-át bootolásnál (mivel ezt akarjuk felülírni).
Amikor beállitottuk a BIOS-t, és megvan a két bootlemez is, indítsuk újra a PC-t, úgy, hogy a DOS-os bootlemezről induljon, és a másik videokártyát használja.
Amikor megkapjuk a DOS promptot, mindenekelőtt készítsünk egy backupot az eredeti BIOS-ról ezzel a paranccsal: a:\>nvflash -b backup.rom. Ezzel a flopira másolódik a backup.rom, az eredeti BIOS. Nagy baj már nem lehet.

Ezután ellenőrizzük a Geforce kártyát: a:\>nvflash --check , ezzel megkapjuk a kártya adapter számát, ez 0 vagy 1. Majd írjuk felül a BIOS-t az új verzióval: a:\>nvflash --index=X -4 -5 -6 -j nvmac.rom (itt az X helyére az előzőleg megadott kártya adapterszámát adjuk meg, tehat 0-át vagy 1-et).

Az Enter lenyomása után az NVflash különböző ID-kre panaszkodhat, mi csak válaszoljunk Y-nal (yes), és ezzel már át is írtuk a BIOS-t. Kapcsoljuk ki a gépet, és vegyük ki a Geforce kártyát. Tegyük át a Mac-be. A kártyának kell egy külön táp is, egy Y- kábel, elosztó segítségével lopjunk áramot a CD-meghajtótól.

Kapcsoljuk be a Mac-et, és ha mindent jól csináltunk, a gép bootol, és a PC kártya tökéletesen müködik a Mac-ben. 

Kiegészítésként hozzátesszük, hogy aki G4-be akarja beletenni az Nvidia  Geforce 7800-at, annak még valamit el kell végeznie a kártyán: le kell ragasztani a 3. és a 11. csatlakozót. Ezt egy egyszerű szalagragasztó és egy éles szike segítségével megtehetjük. Ezt a két csatlakozót deaktiválni kell, mivel a G4 nem fog bootolni ha a két csatlakozó nincs letakarva vagy levágva (mi inkább az utóbbit javasoljuk).

Érdemes még installalni az Open GL patch fájlt, mivel ez felülirja a kártya Open GL támogatását egy újabb verzióval, ami eredetileg a 7800 GT kártyához készült. Ez PPC-re van, inteles gépeken tehát nem fog menni. Azoknak lehet jó, akik sokat játszanak a gépen vagy esetleg videó editálással, 3D modelezéssel foglalkoznak, és ezért gyakran renderelnek.  A patch a már olyan sokszor emlegetett themacelite website-ról tölthető le, zip-elt formátumban. A csomagolt állományban a setup fiájl és egy script található. Először telepítsük a 7800GS_hack fájlt, és ezután NE (!) indítsuk újra  a gépet. Futassuk le a permissions.command scriptet. Ez  a Terminal ablakban fog lefutni, és beállitgatja a fájl jogosultságokat. Kb 1 percig fut, utána kiírja hogy újraindíthatjuk a gépet. 

Aki mélyebben bele akar merülni a videokártya hackelésbe, egész pontosan meg akarja tanulni, hogyan kell egy ROM fájlt editálni, illetve hogy teheti a PPC gépet alkalmassá arra, hogy az inteles driverek is fussanak rajta (s ezzel a kártyák nagyobb támogatottságot kapjanak, jobban kihasználják a driverek nyújtotta lehetőségeket), azoknak érdemes alaposabban végigolvasgatni a már sokat emlegetett site-ot. Itt angolul megtalálunk minden informaciót a kártyák átalakitásával kapcsolatban, láthatjuk minden kompatibilis kártya listáját, és letölthetjük az azokhoz kapcsolódó ROM fájlokat is. Azonban bármiféle müveletet is végzünk a kártyánkon (és tulajdonképpen úgy általában a gépünkön), készítsünk mindig backupot az eredeti ROM fájlról és a fontosabb fájljainkról, hogy ha valami nem egészen úgy ment, mint ahogy szerettük volna, legyen rá mód, hogy visszatérhessünk az előző állapothoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Takarítsunk Macintosh-t!

Az OS X alatt a programok eltávolítása az esetek többségében megoldható...

techline.hu Tech

Süssünk CD-t Macen!

A Windows, a Linux és az OS X egyaránt képes rendszerszinten CD-k és DVD-k...

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

„Mari! Én nagyon szeretem magát!” –  Alföldi Róbert így köszönt el Törőcsiktől

„Mari! Én nagyon szeretem magát!” – Alföldi Róbert így köszönt el Törőcsiktől

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken