szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Múzeumi műtárgy lett a több lemez- és filmkiadó vállalattal is perben álló Pirate Bay fájlcserélő internetes oldal egyik szerveréből, amelyet a rendőrség még tavaly kobzott el.

A svéd Nemzeti Műszaki Múzeum 243 dollárért (54 ezer forintért) vásárolta meg a kalózszervert, amely mostantól az "emberek életére komoly hatást gyakorló találmányok" között foglal majd helyet.

Az intézmény közleménye szerint a szerzői jogi védelem alatt álló anyagokról való másolatkészítés egyáltalán nem újkeletű jelenség, hiszen már a hetvenes években is fölöttébb vitatott ügy volt a magnószalagok másolása.

A Pirate Bay portálon keresztül a felhasználók filmeket, zenéket, számítógépes játékokat és más, szerzői jogi védelem alá eső műveket oszthatnak meg egymással.

A fájlcserélő webhely üzemeltetéséért felelős négy férfit azzal vádolják, hogy a honlap fenntartásával bűnsegédként közreműködtek a szerzői jogok megsértésében. Emiatt pedig komoly kártérítési összeggel és fejenként akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is szembesülhetnek. Az ügyben péntekre várható ítélet.

Érdekesség, hogy kiszivárogtak az internetre a szerzői jogvédők első számú közellenségének számító fájlmegosztó oldal üzemeltetőiről szóló dokumentumfilm, a TPB-AFK című alkotás részletei. A képsorok egy korai tesztvetítésre becsempészett kamerával készültek. A jelenet az oldal tulajdonosait ábrázolja, amint éppen a bevételeiket számolgatják. A filmet jegyző Simon Klose rendező-producer reményei szerint az öt éven belül elkészülő alkotást sokan töltik majd le a Pirate Bay-ről - írja a Torrentfreak.com.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

The Pirate Bay: rosszul áll a szerzői jogvédők szénája?

Nem tudták még sarokbaszorítani a világ legnagyobb torrentoldalát a jelenleg is zajló stockholmi perben. A tárgyalás második napján elejtették a vádak felét, a harmadik napon pedig elhangzott: lehet, hogy valaki meglopta a torrentoldal adminisztrátorát, valamint lehet, hogy a King Kong nevű felhasználó tényleg a kambodzsai dzsungelekből tölti le magának kedvenc tévésorozatait, írja a TorrentFreak.

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány