szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közelmúltban háromszázötvennél több, a térségben azelőtt ismeretlen fajt fedeztek fel a Himalája keleti részén, a felbecsülhetetlen értékű biológiai kincset azonban súlyosan veszélyezteti a klímaváltozás - hangsúlyozza hétfői közleményben a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete.

A Himalája teljes területén az eddigi ismeretek szerint megközelítőleg 10 ezer faj él, egyebek között mintegy 300 emlős, 1000 madár és 300 édesvízi hal. A világ összes növényének harmada és a gerinctelenek 40 százaléka itt található. A Himalája a kihalás szélén álló bengáli tigris egyik utolsó élőhelye, és itt él a szintén veszélyeztetett indiai orrszarvú is.

"A WWF Élő Himalája kezdeményezése azért jött létre, hogy a Himalájában található természeti kincseket megóvjuk. A természetvédelmi szervezet olyan fenntartható gazdasági megoldásokat javasol, amelyek nem károsítják a környezetet. A WWF együttműködik a helyi településekkel, a kormánnyal és a gazdasági szereplőkkel annak érdekében, hogy az élőhelyek fennmaradjanak ezen a területen" - hangsúlyozza a WWF Magyarország közleménye.

A világ legkisebb és legősibb szarvasfaja
A WWF a Kelet-Himalája - Ahol a világok összeérnek (The Eastern Himalayas - Where Worlds Collide) című tanulmányában az 1998-2008 közötti kutatási időszak eredményeit mutatja be. A kutatások Bhutánban, Kína tibeti régiójának déli területén, valamint India északkeleti és Mianmar északi részén folytak.

"A Himalája keleti fele jellemzően nehezen megközelíthető terület, sok az elszigetelt élőhely, ezért a biológiai feltérképezés hosszú időt vesz igénybe, és máig nem fejeződött be" - hangsúlyozza a dokumentum.

A közlemény szerint az egy évtizedes kutatás során a szakemberek 353 új fajt regisztráltak ezen a területen. Az eddig nem ismert fajok közé tartozik 242 növény, 61 gerinctelen, 14 édesvízi hal, 16 kétéltű, 16 hüllő, 2 madár és 2 emlős.

A 353 fajból Bhutánban 21, Indiában 144, Mianmarban 15, Nepálban 93 és Kína tibeti régiójában 90 fajt él. Bizonyos fajok több országban is fellelhetők.

A kutatók rámutattak, hogy az Észak-Mianmarban élő putaói muntjákszarvas (Muntiacus putaoensis) a világ legkisebb és legősibb szarvasfaja. Az állatról korábban úgy gondolták, hogy egy másik faj fiatal egyede, de a DNS-tesztek azt igazolták, hogy különálló fajba tartozik. A Muntiacus putaoensis 60-80 centiméter magas, és összesen 11 kilogramm a testtömege.

Rátaláltak a területen a 2005-ben felfedezett arunácsali makákóra is, mely nem csak a régió, de egyben a tudomány számára is teljesen új felfedezés. Ez a világ eddig ismert legmagasabban élő makákója - a tengerszint feletti 1600 és 3500 méter magasságban fordul elő. Igazi különlegesség a Mianmar északi részén felfedezett 100 millió éves gekkófosszília. Ez az eddigi legrégebbi ismert gekkómaradvány.

"E hatalmas jelentőségű felfedezések arra utalnak, hogy a Himalája keleti része egyike a világ természeti kincsekben leggazdagabb területeinek. Különös figyelmet kell tehát a most felfedezett értékeket megőrzésére fordítani. Sajnos a Himalája egyike azoknak a helyeknek, ahol a klímaváltozás hatásait már észlelhetjük" - hangsúlyozza WWF Magyarország közleménye.

A klímaváltozás mellett a nem fenntartható gazdálkodás, az erdőirtás, a túllegeltetés, a veszélyeztetett fajokkal történő illegális kereskedelem és az édesvízzel való felelőtlen gazdálkodás és a szennyezés is veszélyezteti a Himalája élővilágát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Új faj a láthatáron – halakra vadászik a szigeti farkas

Öt éve figyeli egy amerikai kutató azt a farkasfajt, amelyik Alaszka déli részétől a Vancouver-szigetig található meg. Az állatok kiválóan alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, a szakértő szerint a legújabb tengeri emlősnek is tekinthetjük őket.

MTI Tech

Meghökkentő szalamandrafajt fedeztek fel

Különös új szalamandrafajra bukkantak kutatók egy kis patakban az amerikai Appalache-hegység lábainál. A kétéltű annyira különbözik rokonaitól, hogy új nembe sorolták, amelynek eddig ő az egyetlen képviselője.

hvg.hu Tech

Új állatfajokra akadtak Ecuadorban

Vélhetően tucatnyi új fajra akadtak Nangaritzában, Délkelet-Ecuador egyik elszigetelt hegyi területén - írja a National Geographic News. A Conservation International kutatói június 16-án számoltak be weboldalukon a különleges állatfajokról, válogatásunk a két oldal híradásai alapján készült.

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz

Csak rámutatnak az anyajegyre ezzel a kütyüvel, és megmondja, bőrrákról van-e szó

Csak rámutatnak az anyajegyre ezzel a kütyüvel, és megmondja, bőrrákról van-e szó

Megállapodtak az EU klímatörvényéről az uniós intézmények

Megállapodtak az EU klímatörvényéről az uniós intézmények