szerző:
techline.hu

Ha meggondolatlanul töröltük fényképezőgépünk...

Ha meggondolatlanul töröltük fényképezőgépünk memóriakártyájának tartalmát, de még nem fotóztunk azóta, vagy csak keveset, jó esélyünk van, hogy visszaszerezzük elveszett képeinket.
Ha a számítógép merevlemezéről töröltünk egy fontos állományt, és már a Lomtárból sem tudjuk visszaszerezni, akkor is van remény az adott fájl visszaállítására, igaz, az esélyünk nagyban függ attól, hogy a törlés óta mi mindent csináltunk a géppel, mivel a tárolókon csak addig maradnak meg láthatatlanul a törölt fájlok, ameddig egy újabbal felül nem írjuk őket. Márpedig munka közben folyamatosan dolgozunk fájlokkal, így minél többet dolgoztunk a gépen a fájlok törlése óta, annál kevésbé valószínű, hogy sikerrel járunk. 
Ugyanígy egy USB memóriakulcsról törölt fájl is visszaszerezhető, ha közben nem másoltuk tele más anyagokkal a hordozható memóriát. 
Mellesleg maga a visszaállítási művelet is veszélyezteti a még vissza nem állított fájlok épségét, így a visszaállítást érdemes egy másik partícióra vagy külön meghajtóra végezni.
Az alábbi alkalmazások szerintünk a legjobbak az ingyenes kínálatból, a segítségükkel viszonylag egyszerűen juthatunk hozzá likvidált állományainkhoz.

Recuva
A méltán népszerű CCleaner elnevezésű Windows-takarító szoftver készítői a fájlok visszaállításában is segítenek nekünk. A Recuva a CCleanerhez hasonlóan ingyenes, és még magyarul is tud, így nyelvi problémák miatt nem kell lemondanunk róla.

Telepítésnél érdemes odafigyelni: ha nincs szükségünk a böngészőbe beépülő Yahoo! Toolbarra, kapcsoljuk ki ezt az opciót a telepítő programban.
A program alapértelmezésben varázslószerűen működik, vagyis lépésenként végigvezet minket a fájlok helyreállításának rögös útján. Ez a kezdők számára nagy előny, mert egyszerűbben kiválasztható, hogy éppen képeket, zenéket, videókat, dokumentumokat, vagy más állománytípusokat szeretnénk-e visszaszerezni, illetve az is, hogy honnan.
Ha a gyors keresés nem vezetne sikerre, bekapcsolhatjuk a „mélyvizsgálat" opciót is, ez esetben viszont a hatékonyabb keresésért cserébe jócskán megnő a kutatás időtartama.
A megtalált fájlokról - ha lehetséges - kapunk előnézetet, bővebb információt és belepillanthatunk a fejlécükbe is, már hogy ha ez segítséget jelent. 
Van haladó mód is, amelyben jobban testre szabhatjuk a vizsgálatokat.
Mivel a visszaállítás sikerét tekintve fontos tényező, hogy ne nagyon történjen fájlmozgás a törlés után, kedvező, hogy a Recuvából van hordozható (portable) verzió is, amelyet telepítés nélkül használhatunk. Így ha merevlemezünkről állítanánk valamit vissza és a Recuva portable kéznél van egy USB kulcson, jóval nagyobb esélyünk van a sikerre, mintha csak akkor kezdenénk el letölteni a programot, majd telepíteni.
Letöltés

Pandora
A Pandora szintén az élvonalba tartozik ebben a témakörben. Sajnos ebből hordozható változatra csak pénzért cserébe tehetünk szert, de ha megelégszünk egy telepíthető verzióval, azt ingyen letölthetjük és használhatjuk. Telepítésnél itt az Ask Toolbar felrakásán érdemes elgondolkodnunk. A mi tanácsunk, hogy ezt érdemes megtiltani neki (vegyük ki a pipát a két opció elől a telepítőben).

Első indításkor itt is egy varázsló fogad minket, amely végigvezet a visszaállítás lépésein. Itt is van gyorsabb vagy hatékonyabb (Surface Scan) keresés.
Ha nem akarunk adott fájlokra szűrni, tallózhatjuk is a merevlemez tartalmát, miközben látjuk, melyik mappában vannak visszaállítható állományok, almappák. Ilyenkor sajnos nem látunk mindent, a tökéletesebb felderítéshez a Surface Scan keresést kell elindítanunk, amely több fájlt talál meg, igaz, ekkor meg az eredeti fájlnevekről kell lemondanunk (ilyenkor segít az előnézet).
Letöltés

Diskdigger
A Diskdigger kicsit más, mint az előző két program. Kifejezetten a multimédia fájlok és dokumentumok visszaállítására szakosodott, vagyis helyreállíthatunk vele törölt képeket, dokumentumokat, hangfájlokat és videókat. Ha tehát programokat, adatfájlokat töröltünk, azoknak a visszanyerésére nem ezt, hanem a többi alkalmazás valamelyikét érdemes bevetni.

Aki azonban hajlamos véletlenül likvidálni a fényképezőgép vagy videokamera memóriakártyájának tartalmát, esetleg gyakran tünteti el a képeit, zenéit a számítógépről, annak jól jöhet ez a program is.
Telepíteni nem kell, ami ugyebár nagy előny. Használhatjuk egy USB memóriakulcsról is. Kicsit ugyan lassan dolgozik, de a megtalált fájlokat már menet közben is átnézhetjük, így ha ráleltünk arra, amit kerestünk, nem is kell végigvárnunk a teljes folyamatot.
Letöltés

Win Data Recovery
A Win Data Recovery roppant ízléses felületet kapott a fejlesztőitől, viszont különösebb beállítási lehetőségeket nem tettek bele.

Két dolgot tehetünk, az egyik, hogy rákeresünk vele a törölt fájlokra, majd visszaállítjuk azokat (sajnos itt nincs „mélyebb keresés", így kevésbé hatékony, mint mondjuk a Pandora), a másik, hogy egy formázott vagy teljesen törölt merevlemezről állíthatjuk vele vissza az összes - még visszaállítható - tartalmat. A használata rendkívül kényelmes, de nem olyan hatékony, mint a „négyesfogat" első két tagjáé.
Letöltés

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva