szerző:
techline.hu

Az első Mac Mini még G4-es processzorral látott napvilágot, de már akkor is meglepően nagy sikere volt, pedig az ára...

Az első Mac Mini még G4-es processzorral látott napvilágot, de már akkor is meglepően nagy sikere volt, pedig az ára, mind a mai napig azért elég magas a teljesítményéhez képest. Azóta persze sokat erősödött az Apple legkisebb asztali gépe. A legutóbbi változatban már 2 GHz-es (vagy 2,26 GHz-es, modelltől függ) Intel Core 2 Duo processzort találunk, alapból 2 GB RAM társaságában (kérhetjük 4 Gbájttal is).

Elöl csak a DVD-meghajtót találjuk

Az első változatok gyengéje, az Intel videovezérlő is lecserélődött, most egy nVidia GeForce 9400M-et találunk a gépben, ami ugyan nem bivalyerős, de egyszerűbb 3D-s játékokra is tökéletesen megteszi (mi a World of Warcraft és a COD4 segítségével teszteltük,é s visszavett efektekkel szépen ment mindkettő rajta).
Az erősítésnek köszönhetően immár HD videókat is könnyedén lejátszik a kis gép, így akár otthoni médiaközpontként is bevethetjük.
Az olcsóbb változatban a filmek (és persze más adatok, programok) tárolására 120 GB, a drágábban 320 GB-os merevlemez áll rendelkezésre, de a gép hátulján öt darab USB 2-es csatlakozást is találunk, így ha nagyon kifogynánk a tárhelyből, külső merevlemezzel is tudjuk pótolni a hiányt (vagy példuál egy Time Capsule bevetésével akár hálózaton keresztül is elérhetünk plusz tárhelyet).
A wifi (802.11n) és a Bluetooth természetesen nem maradt ki ebből a gépből sem, és DL DVD írót is találunk benne. Az iMac-kel és a MacBookkal ellentétben viszont nincs iSight webkamera, így ha erre is szükségünk van, külön kell róla gondoskodnunk (egyre több USB-s webkamera támogatja az OS X-et, így viszonylag olcsón is kaphatunk megfelelőt).

Csendben és megbízhatóan...
A Mac Mini két dolog miatt éri meg az árát. Az egyik, hogy OS X fut rajta (jelenleg az OS X Snow Leoparddal kapjuk), amely egy rendkívül kényelmes és sokoldalú operációs rendszer (a macekről és az OS X-ről bővebben olvashatnak itt. Ha nagyon akarjuk, tehetünk fel helyette persze Windowst is, de ezzel pont a gép lényegét öljük meg. A másik nagy pozitívum, hogy az Apple mindent belezsúfolt egy apró, 5 cm magas és kb. 16 cm széles, négyzet alapú dobozkába, így a gép a legkisebb íróasztalon is kényelmesen elfér. Mivel a Mac Mini alapvetően notebook-alkatrészekből épül fel, teljesen zajtalanul képes működni, ráadásul nem is melegszik különösebben. Egy barátságos, energiatakarékos kis almás dobozt tudhatunk a magunkénak, amelyre szerény mérete dacára szinte mindenben számíthatunk (korlátai persze vannak, nem Final Cut-os videovágásra találták ki, hanem hétköznapi feladatok ellátására és multimédiára).

Nem egy óriás :)

A korábban már említett 5 USB porton kívül találunk még hátul egy hangbemenetet, egy hangszóró-csatlakozót (van beépített hangszóró is, de elég visszafogott a minősége), egy Ethernet csatlakozót és egy FireWire 800 portot.

Csatlakozók hátul

Emellett még van egy Mini-DVI port, amely a monitor csatlakoztatására szolgál. Ehhez kapunk egy Mini-DVI–DVI átalakítót, de ha hagyományos VGA csatlakozójú monitorunk van, akkor vennünk kell egy Mini-DVI–VGA átalakítót.

Váltáshoz ideális
A Mac Minivel az Apple elsősorban a windowsos (linuxos) PC-ről áttérőknek akart egy belépőszintű modellt elérhetővé tenni. A Mac Mini a legolcsóbb Macintosh, ráadásul elég a gépet cserélnünk, a régi monitor, billentyűzet, egér stb. az esetek többségében gond nélkül használható vele (kivételt ez alól leginkább az USB-s webkamerák képeznek, abból nem mindegy, milyen van kéznél).
A szinte tenyérben elférő gépet a dobozból kiemelve azonnal használhatjuk. Előre telepítve találjuk meg rajta az OS X rendszert és az Apple iLife szoftvercsomagját (ügyes képkatalógus, webszerkesztő, videovágó, video-DVD készítő, zeneszerkesztő alkalmazások).
Az OS X-re rengeteg szoftvert tölthetünk le, sokról írtunk már itt, a techline-on is, és tippekkel is szolgáltunk a rendszer hatékony kihasználásához.

Cinebench R10 mérések

Akinek windowsos alkalmazásokra is szüksége van, telepíthet natív Windowst is az OS X mellé (ekkor a gép újraindításával lehet választani a két rendszer közül), vagy használhat virtuális gépben is Windowst.
Mindent egybevetve a Mac Mini aktuális változata jóval erősebb, mint az elődei. Gyakorlatilag tökéletes multimédiára, internetezésre, irodai munkára, sőt részben játékra is. Az ára ugyan még nincsen arányban a teljesítményével, de itt - márkán felül persze - azt is meg kell fizetnünk, hogy mindezen lehetőségeket csendben, apróra zsugorítva teszi elérhetővé számunkra a gép, egy pofás kis dobozba zárva.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong

És akkor kiderült, mi is az igazság a magyar gazdaságról

És akkor kiderült, mi is az igazság a magyar gazdaságról

Lezárt utcákkal ünnepelték a 30 éves szabadságot Sopronban

Lezárt utcákkal ünnepelték a 30 éves szabadságot Sopronban

Rendőrök kellett megvédjék a balotaszállási kutyakínzót a bosszúállóktól

Rendőrök kellett megvédjék a balotaszállási kutyakínzót a bosszúállóktól