szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Jó dolog az ízléses felület, és természetesen az sem hátrány, ha a rendszer nem „fagy ki alattunk” ötpercenként.

 Jó dolog az ízléses felület, és természetesen az sem hátrány, ha a rendszer nem „fagy ki alattunk” ötpercenként. Manapság azonban semmi sem lehet fontosabb, mint a biztonság: spyware, adware, vírusok spamek és scamek fenyegetik mindennapjainkat és az adatainkat. Lássuk, mit kínálni biztonság terén az új rendszer – vajon sebezhetőbb vagy éppen bombabiztosabb lett a Windows 7?

Action Center
Az első és legfontosabb változás, hogy a Vistában bevezetett Security Center a Windows 7-ben már nem található meg. A biztonsággal kapcsolatos funkciók (számos egyéb beállítás mellett) egyetlen helyen, az Action Centerben kaptak helyet.

Itt egy helyen találhatjuk meg a vírusirtót, a tűzfalat, a felhasználókkal kapcsolatos beállításokat, valamint az auto-update funkciók is ide kerültek. Ráadásul egy áttekintést is kapunk gépünk állapotáról: egy listában láthatjuk, milyen biztonsági szolgáltatások aktívak vagy éppen ellenkezőleg: milyen szolgáltatások nem futnak.

Szintén ezen a panelen kaptak helyet a rendszer adatainak biztonságával foglalkozó funkciók is, mint például a rendszer-backup.

Az Action Center másik újítása a Troubleshooting Wizard névre hallgató szolgáltatás: a segítségével a Windows elemezi a gépet, és ha bármilyen problémát talál, azt megpróbálja automatikusan kijavítani, vagy legalábbis megoldásokat/tanácsokat kínálni.

Különféle jelentéseket is kérhetünk gépünk állapotáról, kategóriákba rendezve. Ha például a „performance” opciót választva kérünk jelentést, akkor a teljesítménnyel/futó programokkal kapcsolatos listát láthatjuk. A varázsló olyan finomságokra is képes, mint például két, egyszerre futó vírusirtó megtalálása (két vírusirtó egyszerre, gyakran tud konfliktusokat okozni), és hasonlók.

Barátságosabb UAC
A Vistában bevezetett UAC rendszer egy jó elképzelés volt, hiszen megvéd minket pl. a mailware-ektől (és még rengeteg rosszindulatú behatolótól). Az UAC a Vista esetében azonban szinte mindig rendszergazdai jogokért könyörgött, és kérdezett… kérdezett… kérdezett. A vége az lett, hogy szinte minden Vista felhasználó kikapcsolta ezt a funkciót – ezzel azonban éppen a lényeg, azaz a biztonság szenvedett hátrányt.

A Windows 7 esetében az Action Centerben beállíthatjuk, mennyire legyen „erőszakos” az UAC – egy egyszerű tolókával állíthatjuk be a biztonsági szintet a nekünk megfelelőre. A legbiztonságosabb beállítás ugyanaz, mint a Vista esetében volt: bármilyen a rendszert érintő műveletet akarunk végrehajtani (telepítés, uninstall, stb.) az UAC megjelenik. A Windows 7 alapbeállításba telepítés után ennél egy fokkal „megengedőbb” – ha a Windows tulajdonságait állítgatjuk, és mindennapi műveleteket végzünk, akkor nem kell hozzá UAC. Jóval barátságosabb és kevésbé idegesítő megoldás. Ha akarjuk, még ennél lejjebb is állíthatjuk a tolókát, (sőt teljesen ki is kapcsolhatjuk) ezt azonban már nem javasoljuk.

BitLocker
A Vistába épített BitLocker csak azt a merevlemezt volt hajlandó titkosítani, amelyen az operációs rendszer futott. Mivel az adataink általában nem ugyanazon a lemezen vannak, ahol a rendszer (legalábbis ha fontos adatokról van szó, akkor nem), így ez a funkció nem igazán volt használható. Az SP1 után már lehetőség volt további lemezek titkosítására is, azonban csak a gépbe építettek esetében: külső eszközökkel még mindig nem működött, holott a titkosítás éppen az USB merevlemezek, flash drájvok esetében logikus, hiszen ezek tudnak elveszni, a beépített lemez maximum a géppel együtt, akkor meg már régen rossz…

 

Szerencsére a Windows 7-ben a BitLocker funkciót is feltuningolták: csak nyissuk meg a Vezérlőpultban a BiutLocker applet-et, és (mókásan szólva) máris titkosíthatunk bármilyen meghajtónak látszó tárgyat, ami a géphez van csatlakoztatva.

Biometrikus biztonság
Szintén a Vezérlőpultban kapott helyet egy kis applet, amelyen keresztül biometrikus védelemmel láthatjuk el gépünket, illetve a rendszert. Ez lehet ujjlenyomat, retina-szkennelés, sőt akár DNS-analízis is. Az ujjlenyomat olvasókat alapból támogatja a rendszert, a retina, DNS- és egyéb profi dolgokhoz természetesen majd „3rd party” alkalmazásokat kell telepítenünk (ha lesznek). 

AppLocker
Új funkció az Applocker névre hallgató kis alkalmazás – a Windows Server 2008 R2-t használó rendszergazdák jól ismerik. Hatása ugyanaz, mint a Vistában, vagy akár az XP-ben is elérhető, úgynevezett „Software Restriction Policies-é”, csak éppen egyszerűbb és könnyebben kezelhetőbb. 

 

Windows Filtering Platform (WFP)
A Vistából már jól ismert API gyűjteményt a Windows 7-ben továbbfejlesztették. A lényeg, hogy a Windows 7-re fejlesztő programozók a rendszerbe épített tűzfal egyes részeit beépíthetik saját alkalmazásaikba.

Internet Explorer 8
A Windows 7 természetesen az új IE8-cal érkezik: biztonságosabb ActiveX vezérlés, XSS filter a támadások ellen, valamint Data Execution Prevention (DEP). Az IE , ha nem is a leggyorsabb vagy a legjobb böngésző, végre elég biztonságos lett, nyugodt szívvel netezhetünk vele, anélkül, hogy komoly támadásoknak lennénk kitéve.

Biztonságosabb tehát a Windows 7, mint az elődei? Nos, összességében elmondható, hogy igen. A Microsoft kiemelt figyelmet szentelt a biztonságnak. Az új BitLocker, a kezelhetőbb UAC, és az igen jól kezelhető Action Center az egyik legbiztonságosabb rendszerré teszik a Windows hetest. Persze mint mindig, az új rendszer esetében is főleg rajtunk, a felhasználón fog múlni, mennyire leszünk biztonságban – de legalább már minden segítséget megkapunk hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A Windows-dobozok történelme

Jól tudják ezt a Microsoftnál is – a Windows volt az egyik első olyan szoftver, ami nem apró lemeztokokban, hanem...

techline.hu Tech

Apró, de hasznos Windows 7 tippek

Addig is, amíg elkezdenek özönleni tudástárunkba a Windows 7 trükkök (persze már most is van jó  pár), lássunk pár...

techline.hu Tech

Váltani fog Windows 7-re? Érdemes?

Kicsit rendhagyó cikk ez, hiszen ezúttal nem fogunk újat mutatni, sőt kifejezetten olvasóink véleményére vagyunk...

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány