szerző:
techline.hu

Pár nappal ezelőtt írtunk egy részletes tesztet a legújabb iPod Nanóról , amely az iPod család jelenlegi...

Pár nappal ezelőtt írtunk egy részletes tesztet a legújabb iPod Nanóról , amely az iPod család jelenlegi generációjából a legtöbb újításon esett át. Kapott kamerát, nagyobb kijelzőt, rádiót, új formát stb.

Ehhez képest a Shuffle és a Touch nem sokban módosult, csak éppen annyit változtattak rajtuk, hogy azért érdemes legyen felfigyelni az új verzióra.

iPod Shuffle
A család – szó szerint – legkisebb tagja az iPod Shuffle, amely remélhetőleg megáll majd a zsugorodásban a jelenlegi méretnél, különben a végén mikroszkópot is kell mellékelni majd hozzá, vagy eljön a bőr alá ültetett iPodok kora. A lejátszó mindössze 45,2 mm magas, 17,5 mm széles és 7,8 mm vastag (a hátulján lévő csipesszel együtt). Megmaradt az apró csipesz a hátoldalon, így gyakorlatilag a ruhánk bármely részére rácsíptethetjük, hogy kényelmesen magunkkal vihessük. Sportoláshoz éppen ezért kiváló választás, hiszen így nem pottyan ki a zsebünkből egy hirtelen mozdulattól.

A lejátszón mindössze felül találunk egy háromállású kapcsolót. Ezzel szabályozhatjuk, hogy sorrendben vagy véletlenszerűen játssza-e le a rámásolt dalokat, illetve ezzel kapcsolhatjuk ki. Más gombot már nem találunk a lejátszón, a lejátszás/szünet/léptetés gomb, illetve a hangerő-szabályozó két gombja a fülesen kapott helyet, ahogy a headseteknél szokás. Az eljárás a megszokott, egyszer megnyomva a középső gombot elindul vagy megáll a lejátszás, kétszer megnyomva léptethetünk előre, háromszor megnyomva pedig vissza. Praktikus és kényelmes megoldás. A dobozban csak a lejátszót, a fülest és egy rövid vezetékes USB csatlakozót találunk. A Windowsszal való szinkronizáláshoz le kell töltenünk az Apple iTunes lejátszóját, az OS X-en ez alapból adott, így Macen csak csatlakoztatni kell a lejátszót a géphez. Az iTunes segítségével rendkívül kényelmesen szinkronizálhatjuk a zenegyűjteményünket vagy éppen Podcastjainkat a lejátszóval, illetve itt állíthatjuk be azt is, hogy USB memóriaként is használhassuk a lejátszót.

A Shuffle extrája, hogy a VoiceOver funkció bekapcsolásával a lejátszó „bemondja" nekünk az éppen játszott dal adatait különböző nyelveken (a magyar nincs közöttük). Ehhez csak hosszan nyomva kell tartanunk a füles középső gombját.
A lejátszó 2, illetve 4 GB-os méretben kapható, kb. 18 illetve 24 ezer forintos áron. Nem éppen olcsó, így elsősorban akkor éri meg, ha egy nagyon apró, ízléses, jól hordható és kényelmesen szinkronizálható zenelejátszóra vágyunk. Mivel igazán extra funkciói és kijelzője nincsenek, meglehetősen sokáig bírja egy feltöltéssel, így kiránduláshoz is ideális választás.

iPod Touch
A Shuffle-val ellentétben a Touch inkább belül változott. Az Apple érintőképernyős lejátszója az iPhone „telefonmentesített" testvéreként is meghatározható. Teljesen internet nélkül mégsem maradt, hiszen wifi azért van benne, a Safari böngésző mobil változatával pedig valódi élmény az internetezés, nem olyan kínlódás, mint a legtöbb mobil rendszerrel. De levelezhetünk, jegyzetelhetünk írásban, vagy készíthetünk hangos jegyzeteket, számolhatunk, megnézhetjük a tőzsdeadatokat vagy az időjárást, nézegethetjük a Google Maps-et (ilyenkor wifin keresztül jön a térkép, és a helymeghatározást is annak segítségével végzi), fotóinkat, filmjeinket, a YouTube-ot, és persze zenelejátszáshoz is az ég világon mindent megkapunk. PIM funkciókkal is ellátták, van benne naptár és címjegyzék is, és természetesen az iTunes App Store-ból még több ezer ingyenes és fizetős alkalmazást tölthetünk le rá (akár közvetlenül az iPodon is).

A Touch a legnépszerűbb iPod jelenleg, amiben valószínűleg nagy szerepe van annak, hogy akár hordozható játékkonzolként is megállja a helyét. Az új változat pedig újabb lökést ad ennek a funkciónak, hiszen megkapta az iPhone 3GS grafikus képességeit, így a 3D-s játékok még szebbek lehetnek, a gyorsabb processzornak köszönhetően pedig szinte semmire sem kell várnunk, minden pikk-pakk működik. Játék és alkalmazás pedig rengeteg van, ráadásul kiváló minőségűek!

Van beépített mikrofon és hangszóró is, de természetesen kapjuk a Shuffle-nál is említett fülest a gombokkal, és ha van esetleg bluetoothos hangszórónk, azzal is pillanatok alatt összelőhetjük a cuccot.
Hiányosságai persze vannak, egy kamerát például kaphatott volna, és wifiből is elviselne az ember egy n-es változatot végre, de az Apple szereti apránként beépíteni a funkciókat, így ezek várhatóan a következő verziók valamelyikébe csúsztak át.

Rengeteg programot letölthetünk hozzá

Magyar menü továbbra sincsen, de a szövegbevitelhez a virtuális billentyűzet magyar kiosztást is kapott, így nem kell lemondanunk az ékezetes karakterekről, mondjuk egy e-mail megírásakor.
Az akkuidő kellemes, 2-3 napig nem kellett töltőre dugnunk a készüléket, pedig mindenki játszott vele egy keveset, aki a kezébe fogta, és persze zenehallgatásból és videózásból is „kijutott". Nagyjából lefedtük az átlagos felhasználást.
A csomagban a készülék mellett itt is csak a fülest és az USB kábelt találjuk meg (és kapunk néhány „almás matricát" a márkahűség kifejlesztésére). Ha Windowst használunk, az iTunes aktuális verzióját kell letöltenünk és telepítenünk. Nálunk Windows 7 alatt is gond nélkül működött minden.
Az új változatokat 32 vagy 64 GB memóriával kérhetjük, ettől függően kb. 90 vagy 120 ezer forintos áron kaparinthatjuk meg azokat. Ezzel az iPod Touch az egyik legdrágább hordozható zene- és videolejátszó a piacon, de az az igazság, hogy ha mindazt, amit itt felsoroltunk, kényelmesen szeretnénk használni egy mobil eszközzel (és itt most nem telefonra gondolunk), akkor nem nagyon találunk vetélytársat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Kipróbáltuk: LG Arena

Az iPhone megjelenése annak idején nemcsak az Apple-nek tett jót, de kellőképpen felpofozta a mobilgyártókat is.

Több mint 2000 dolgozóját küldi el a német Commerzbank

Több mint 2000 dolgozóját küldi el a német Commerzbank

Engedély nélkül üzemeltettek széfeket, megint lecsapott az MNB

Engedély nélkül üzemeltettek széfeket, megint lecsapott az MNB

Sokkal olcsóbb lett a sárgarépa és a petrezselyem

Sokkal olcsóbb lett a sárgarépa és a petrezselyem

Konrád György a Berlini Művészeti Akadémiának adományozta a hagyatékát

Konrád György a Berlini Művészeti Akadémiának adományozta a hagyatékát

Máris szétszedték az idei legerősebb iPhone-t, választ kaptunk végre egy nagy kérdésre

Máris szétszedték az idei legerősebb iPhone-t, választ kaptunk végre egy nagy kérdésre

Tiborcz István elmerült a budai vendéglátásban, az Origo átjátszásánál bizonyított barátja segíti

Tiborcz István elmerült a budai vendéglátásban, az Origo átjátszásánál bizonyított barátja segíti