Hamarosan: 3D-s nyomtató a HP-tól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A 3D-s nyomtatók lassan bevonulnak a mindennapokba, legalábbis erre utal, hogy hamarosan a – többek között a...

A 3D-s nyomtatók lassan bevonulnak a mindennapokba, legalábbis erre utal, hogy hamarosan a – többek között a nyomtatóiról jól ismert – Hewlett-Packard is piacra bocsátja különleges nyomtatóját, amelyik 3D-s modelleket kínál végeredményként. No persze ne gondoljunk arra, hogy majd szobrok jönnek ki a printerből, az ilyen nyomtatókat elsősorban különféle alkatrészek modellezésére használják. Sokszor lehet szükség ugyanis egy-egy számítógépben már létező modell kézbe fogható változatára is, egyes tervezési és gyártási kérdések tisztázásához. A 3D-s modelleket egyébként rétegről rétegre építik fel, különleges termoplasztikus műanyagokból.

A Stratasys 15 ezer dolláros 3D-s printere - a HP-é ennél olcsóbb lesz

3D-s nyomtatók persze már dolgoznak különféle speciális területeken, többek között a NASA-nál is használnak ilyet, csakhogy ezek a készülékek csillagászati összegekbe kerültek, így remény sem volt arra, hogy az átlagember is találkozhasson velük.
A HP egyelőre még nem határozta meg termékének árát, viszont a Stratasys (az a cég, amelyikkel a HP együttműködik a nyomtató készítésében), kibocsátott már a múlt évben egy asztali 3D-s printert 15 ezer dollárért (körülbelül két és fél millió forint), és a HP ennél olcsóbban szeretné árulni különleges printerét. Mindez viszont azt is lehetővé teszi majd, hogy akár a közepes nagyságú tervezőcégek is megvásárolják a 3D-s nyomtatómodellt.

Hozzászólások