szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A todayzaman.com webszájt összeállította Törökország tíz legizgalmasabb régészeti lelőhelyét. Ezeket elsősorban a turisták szempontjból vizsgálták, és a látogathatóság is fontos szempont volt a sorrend megállapításakor.

A listában természetesen ókori görög városok romjai állak előkelő helyeken, a kisázsiai partvidéken, a mai Törökország nyugati részén található az elsőként említett Epheszosz (Efes, Ephesus) is. Ez nemcsak a görög település miatt érdekes, hanem a római korban Asia Minor tartomány (provincia) székhelye is volt, egykor 250 ezer lakosával.

Egy másik római provincia, Caria (Karia) székvárosa volt Aphrodisias (Afrodisias), amely a lista második helyén szerepel. E település lélekszáma sosem haladta meg a szakértők szerint a 15 ezret, de érdemes felkeresni, többek között híres stadionja miatt.

Hierapolisz (Hierapolis) áll a harmadik helyen. Ez is római kori emlékei miatt nevezetes. Egykori temetője, hatalmas agórája, a Frontinus utca és a Plutonium elnevezésű forrása miatt vált híressé.

Pergamon és Milétosz

Pergamon (Pergamum, Bergama) negyedik helyét aligha vitatja bárki is, bár a település egyik legfontosabb műemléke a berlini, hasonló nevű múzeumban látható. Izmirtől, Szmirnától északra fekszik a híres ókori város, amely a pergamennek adott nevet. Akropolisza és más műemlékei szintén érdemesek a turisták figyelmére.

Az ötödik helyre mindjárt három romváros és régészeti lelőhely kívánkozik: Priéné, Milétosz (Miletus) és Didüma (Didyma). Milétosz az egyik leghíresebb ión város volt Kisázsiában az ókorban. A város szoros kapcsolatban állt Attikával és annak központjával, Athénnal, a iónok másik bázisával. Ma egykori Apolló-temploma és egy hatalmas színház a legfőbb látványosság itt. Priéné a kanyargós Meander folyó közelében fekszik.

A város, amit Nagy Sándor sem tudott elfoglalni

Patara a hatodik helyen áll. Ez a település egykori Lükia része volt, ma inkább Antalia (az ókori Attaleia) miatt ismerik a turisták, hiszen ezen a környéken fekszik. Görög neve Arszinoé volt. Itt született Szent Miklós, akit ma Mikulásként emlegetünk. Lükiai szarkofágok és egy színház és Athéna temploma is megtekinthető itt.

A lista hetedik helyén Arykanda áll, ahol egy régi bazilika látható. Olympos (Olimposz, Olümposz) a nyolcadik helyen található a listán, nem tévesztendő össze a görögországi Olümposz-heggyel. Antaliától északra van Termesszosz (Termessos), amely a todayzaman szerint Törökország egyik legálomszerűbb régészeti helyszíne. Színháza a "világ tetején" áll, temetője is nevezetes, és persze arról is híres az ókorban Piszidiához tartozó település, hogy az ezer méternél is magasabban lévő erődítményeket még Nagy Sándornak sem sikerült meghódítania. A lista utolsó helyén Sagalassos áll. Ez az ókori Piszidia másik települése, és a törökök ma a "Tóvidék" részének tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?