szerző:
hvg.hu/MTI

Házkutatások során ötven szervert foglaltak le az azokon lévő 500 terabájtnyi tartalommal szerverhotelek termeiben a rendőrök a főváros több pontján. A razzia főként a fájlcserélő oldalak ellen irányult. Több kimutatás szerint a fájlcsere nem csökkenti a szerzői jog alá eső bevételeket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) XIII. kerületi kapitánysága szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány, valamint a PROART Szövetség a Szerzői Jogokért képviselőinek a feljelentése alapján. 

Mint a rendőrség honlapján megjelent közleményben olvasható, az angyalföldi rendőrök szerdán egy időben több szerverhotelben lévő internetszolgáltató cégnél, valamint egy műszaki főiskolán tartottak házkutatást.

Összehangoltan a fájlcserélők ellen

A rendőrök lefoglaltak a legnagyobb hazai és nemzetközi fájlcserélő oldalakhoz tartozó statisztikákat, adatokat tartalmazó szervereket, valamint a fájlcserélés alapját adó átjátszó- és tartalomszervereket. 

Az ismeretlen tettesek több tízezer, szerzői joggal védett művet közvetítettek, osztottak meg a vád szerint jogosulatlanul a nyilvánossággal, a szerzők és kiadók engedélye nélkül - tették hozzá.

©

Szerdán az asva.info jelentette meg azt a hírt, miszerint több – nem hivatalos – forrásból értesült: több helyszínen is lecsapott a rendőrség fájlcseréhez köthető gépekhez.
Úgy tudják, a razzia szerda délelőtt 11 óra után kezdődött, és az  elvitt gépek között főleg seedszerverek és egyéb hazai bittorrentes oldalakhoz köthető gépek vannak.

A szájt helyszíni beszámolója szerint a razziára több mint 15 autóval vonultak ki a hivatalos szervek. Úgy tudják, legalább négy-öt különböző szolgáltatónál voltak lefoglalások, összesen akár ötvennél is több gépet érinthet az eset.

A lefoglalásokhoz kapcsolódóan nem elérhető a Majomparádé, a GigaTorrents, a Bithorlo, a BlueDragon, a MeseVilág, az nCore, illetve a Bithorlo is érintett lehet

A fórumozók ugyanakkor nyolcvannál is több gépről beszélnek, és az Evolution illetve a 1st leállását is ehhez kötik. A többi magyar torrentoldal közül is több van, ami most nem elérhető, esetenként „Technikai okok miatt” - valószínűleg az üzemeltetők kapcsolták le, hogy elkerüljék a rendőrség figyelmét.

A fórumozók véleményével ellentétben általános lefoglalási joga van a rendőrségnek az esetben, ha amit lefoglalnak, bűncselekmény tárgyi bizonyítéka lehet - pontosít a hvg.hu kérésére Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi és információszabadság programvezetője. Ugyanakkor a folyamatnak a lehető legkisebb mértékben szabad sértenie az érintett jogait és a rendőrségnek az arányosság szempontjait is tiszteletben kell tartania. Azaz, ha lehetséges elérni a kívánt célt bizonyos adatok lemásolásával és a nyomozás sikeres lehet, ezt a megoldást kellene választaniuk.

Nem feltétlenül indokolt

Pelle Andra ügyvéd, a TASZ ügyvivője a hvg.hu kérdésére hozzátette: a rendőrségnek ez esetben nem pusztán az adatokra volt szüksége, a számítógépek ezúttal a bűncselekmény elkövetésének eszközei is egyben a gyanú szerint, ez lehet alapja a szerver lefoglalásának. Hozzátette ugyanakkor: több kimutatás szerint a fájlcsere nem csökkenti a szerzői jog alá eső bevételeket – a zeneipar esetében erről többször is megjelentek hírek - , azaz véleménye szerint az ilyen típusú fellépés a fájlcserélők ellen nem feltétlenül indokolt.

A magyar kalózpárt  egyik alapítótagja, Maróy Ákos élesebben fogalmaz: szerinte az ilyen akcióknak az égadta világon semmi foganatja nem lesz. A fájlcsere a mai kontextusban ugyanis azt jelenti, hogy egymással cserélnek fájt az emberek, nem egy központi, „Manitu-szerverről” töltenek le tartalmakat. Úgy véli, a rendőrség fellépése sem tekinthető arányosnak, mert azzal, hogy a puszta gyanú alapján elkobozzák az eszközt, kárt okoznak szervereket üzemeltető szervezeteknek. Vélik, hogy a tartalmak egy része illegális, de azzal nem törődnek, hogy a legális tartalmak is ott vannak a szervereken.

Maróy Ákos szerint a szerzői jogok védelmére hivatkozva a szervezetek a legnagyobb rajongóik ellen küzdenek folyamatosan: aki ugyanis sok zenét tölt le, az sok zenét is vásárol és fordítva. Véleménye szerint az lenne a megoldás, ha nem lenne ilyen drákói a szerzői jogi törvény, és nem kriminalizálnák a felhasználókat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

A legális fájlcseréért kampányol a magyar Kalózpárt

Tavaly év vége óta működik, immár több száz lelkes követője van az LMP-hez kötődő magyar Kalózpártnak. Céljuk a fájlcsere legalizálása az első publikálást követő öt év elteltével, törekvésük, hogy a kultúra szabadon elérhető, fogyasztható és létrehozható legyen. Amerikától Ukrajnáig 35 kalózpárt alakult már. Az ellenvélemény szerint az lenne a megoldás, ha az online világban jogszerű szolgáltatások alakulnának ki, a fájlcsere technológiája önmagában nem érdekes.

Csütörtökön kihantolják és elszállítják Franco maradványait

Csütörtökön kihantolják és elszállítják Franco maradványait

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Tóta W.: Merre tovább, Fidesz?

Tóta W.: Merre tovább, Fidesz?

Különleges nevű madár a világ leghangosabbja

Különleges nevű madár a világ leghangosabbja

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség