szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felkarcsontok tanúsága szerint rendkívül erősek voltak a neandervölgyi férfiak. Elsősorban a férfi hormonok "pumpálták fel" izmaikat, aminek a szinte kizárólag húsból álló étrend lehetett az oka a kutatók szerint - írja a Discovery News.

A korai neandervölgyi ősembereknek szupererős karjuk volt - ami a férfi hormonoknak a mai emberknél sokkal magasabb szintjére utal - erről közölt cikket az Archaeology, Ethnology & Anthropology of Eurasia című szaklapban a Maria Mednyikova által vezetett kutatócsoport.

Mindebben a gének és az életmód egyaránt szerepet játszhatott a szakértők szerint. A klíma és az étrend ezen belül is meghatározó lehetett. Az Orosz Tudományos Akadémia Régészeti Intézetében dolgozó Mednyikova - aki a Discovery News-nak nyilatkozott - elmondta, hogy a végletekig hajszolt vadászatok erősíthették meg ennyire a férfiak karját.

Alighanem közvetlen kapcsolatba kerülhettek a neandervölgyiek a prédaállatokkal, nem lőttek rájuk, nem nagy távolságból nyilazták le őket, hanem szembekerülve az áldozattal, dárdákkal ölték meg azokat.

Ennek ellenére a nők sem voltak légies könnyedségűek - jegyzi meg a Discovery News. Nekik is a mai nőknél erősebb izmaik voltak, ugyanakkor a jobb karja a férfiaknak volt sokkal fejlettebb. A különbségek a férfiak és a nők karjai között nagyobbak voltak, mint manapság - vélte Mednyikova.

A férfiaknál a jobb felkar nagyon erős volt, a nőknél a két kar hasonlóan nézett ki a neandervölgyiek esetében. Az orosz kutatók egy százezer éve élt, a neandervölgyiekhez sorolható leletet vizsgáltak, annak az ősembernek a felkarját, akinek a maradványait az oroszországi Hvalinszk közelében találtak meg.

A neandervölgyiek rendkívül hideg klímában, növényekben szegény étrendet tarthattak fenn, ezért a mai emberétől teljesen eltérő hormonális állapotban voltak Mednyikova szerint. A vadászok ugyanakkor növényevő állatokat ejthettek el minden valószínűség szerint, így pótolva a szervezetükből hiányzó tápanyagokat, amelyek zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő. Mamutra és erdei szarvasokra vadásztak tehát a feltételezések szerint az ősemberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Európai öntudat: így néztünk ki 35 ezer éve - fotóval

A BBC2 tévécsatorna The Incredible Human Journey című műsorában mutatták be Richard Neave törvényszéki orvostankutató agyagszobrát, amely az egyik legrégebbi európai koponyaleleten alapulva mutatja meg, hogyan is nézhettünk ki 35 ezer évvel ezelőtt - írja a Daily Mail.

hvg.hu Tech

Szex a neandervölgyi ember és a homo sapiens között?

A neandervölgyi és a modern embernek lehettek közös utódaik - állítja Svante Paabo genetikus, a lipcsei Max Planck Intézet evolúciós antropológiai kutatóintézetének igazgatója, aki nagyszabású összehasonlító DNS-vizsgálatot tervez elmélete igazolására.

hvg.hu Tech

Neandervölgyi asszonyok szégyenítették meg a kaliforniai kormányzót

Számos ausztrál őslakó megdönthetné a mai 100 és 200 méteres világrekordot, ha akarná, és bármely neandervölgyi asszony leszkanderozhatná Schwarzeneggert, hogy a ruandaiak 2,45 méternél is nagyobb magasugrásait ne is említsük. Egy ausztrál antropológus új könyvében azt írja: menthetetlenül elsatnyultunk - adja hírül az Independent.

MTI/hvg.hu Tech

Mégsem volt zsákutca a Neander-völgy

Mégiscsak a modern ember elődei voltak a Neander-völgyiek; a kutatók tudományos szenzációnak nevezték a felfedezést. A neandervölgyi ember örökítőanyagának jelentős részét egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült megfejtenie és mindjárt elemeznie is - derül ki a Science című tudományos folyóirat pénteken megjelenő számából.