szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bár a Windows beépített keresője az idők folyamán nagyon sokat változott az előnyére, azért nem mindig esik kézre.

Bár a Windows beépített keresője az idők folyamán nagyon sokat változott az előnyére, azért nem mindig esik kézre. A Listary elnevezésű program viszont néhány billentyűkombináció megtanulása után nemcsak a keresést, hanem egyéb funkciókat is szinte azonnal elérhetővé tesz.
De kezdjük a dolgokat az elején! A Listary kis ablaka alapértelmezésben a Windows + W billentyűkombinációval hívható elő (ez megváltoztatható), bármikor. Ha például éppen egy fájlokkal zsúfolt Intéző ablakban vagyunk, csak megnyomjuk a Windows + W billentyűket, és a megjelenő kis szövegmezőbe kezdhetjük gépelni a fájl nevét, amit keresünk. Ha a felugró, szűkített listában megtaláljuk, csak Entert nyomunk, és máris megnyitjuk az alapértelmezett alkalmazással, vagy ha programról volt szó, elindítjuk.

A Listary listájában lépegetve az Intézőben is kijelölésre kerülnek a kérdéses fájlok, így könnyen kiigazodhatunk a rengetegben. A program listája persze annál rövidebb, minél több karaktert adtunk meg a keresett névből. De mindez működik az Asztalon, sőt tulajdonképpen szinte bármely alkalmazás tetszőleges listamezőjében (például a Windows Feladatkezelőjében is keresgélhetünk így a futó folyamatok listájában)! A Windows + W kombinációra a keresőmező mindig az adott ablak jobb alsó sarkában jelenik meg, és mi azonnal indíthatjuk a keresést. Ilyenkor természetesen használhatjuk a megszokott helyettesítő karaktereket is (? és *). Már ez is jópofa funkció, de a Listary ennél többet is kínál.

Ha a megjelenő keresőmezőbe a / karaktert ütjük be elsőként, megjelenik néhány hasznos parancs és az általunk megadott kedvenc mappák is. Így egyetlen mozdulattal elindíthatjuk mondjuk a Parancssort, be- vagy kikapcsolhatjuk a rejtett fájlok mutatását, vágólapra másolhatjuk a teljes elérési utat stb. Minden parancshoz van külön gyorsbillentyű-kombináció is! Sőt a Listary segítségével azonnal elugorhatunk a számunkra fontos mappákhoz az Intézőben, vagy akár a rendszer Megnyitás vagy Mentés másként… ablakaiba is.

Sajnos ez utóbbi funkció csak a Pro változatban szerkeszthető, az ingyenes verzióban csak az előre definiált kedvencekkel dolgozhatunk, de erre a feladatra korábban mutattunk egy másik jópofa, ingyenes programot.
A program személyes használatra ingyenes, üzleti használatra viszont meg kell venni a Pro változatot, ráadásul a Pro verzió többlettudással is rendelkezik, így például – a fentebb már említett szerkeszthető kedvencek mellett – képes például CSV fájlba exportálni a listákat.

A Listary nem váltja ki a Windows saját keresőjét, viszont sokkal kényelmesebbé teszi a keresést a megnyitott mappákban, listamezőkben, és ha megvesszük a Pro változatot, a Kedvenc mappák elérése is nagyon hasznos funkció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje