szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy amerikai kutatás eredményei szerint az „organikus” vagy „természetes” jelzéssel ellátott termékek jelentős része tartalmaz egészségre káros, vagy veszélyes vegyi anyagokat.

A Chicago Tribune weboldalán megjelent értesülés szerint a University of Washington kutatói 25 illatanyagokat tartalmazó terméket vizsgáltak meg, ezek felének csomagolásán tüntették fel a környezetbarát, vagy természetes tartalomra utaló jelzőket. Az eredmény megdöbbentő volt: a vizsgált termékek mindegyike tartalmazott legalább egy, veszélyes anyagként nyilvántartott vegyületet.

A kutatás során elemzett termékek harmada az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency – EPA) által elvégzett környezetvédelmi hatásvizsgálat (Environmental Impact Assessment Review) szerint feltehetően rákkeltőnek nyilvánított anyagokat is kibocsátott.

A 25 vizsgált termék összesen több mint 420 féle vegyi anyagot bocsátott ki, azonban Anne Steinemann, a kutatás vezetője szerint ezek közül szinte egyiket sem jelölték meg a csomagoláson.

„Az organikus, vagy természetes illatanyagokat, illetve „esszenciális olajokat” tartalmazó termékek ugyanannyi veszélyes vegyi anyagot bocsátottak ki, mint a mesterségesen előállított társaik” – magyarázta a kutatónő. „A képlet egyszerű: ha valami illatos, vagy illatosított, akkor veszélyes anyagok is felszabadulnak belőle.”

Egy-egy illatanyag akár több száz összetevőből is állhat. Azonban – az amerikai szabályozás szerint – a gyártóknak nem kell minden kozmetikai termékre, háztartási tisztítószerre, mosószerre, vagy légfrissítőre ráírni az összes alkotóelemet, ezért a veszélyes anyagok többsége nem szerepel a csomagolásokon

A leggyakrabban előforduló anyag a citromillatú limonén, illetve a fenyőillatú alfa-, és béta-pinén, valamint az etanol és az aceton volt (utóbbi leginkább a körömlakklemosókban fordult elő).

A tudósok nem hozták nyilvánosságra a vizsgált termékek márkaneveit, hogy ne keltsék azt a látszatot, hogy a kutatásból kihagyott termékek biztonságosabbak. „Minden illatosított készítményben találtunk potenciálisan veszélyes vegyi anyagokat” – mondta Steinemann.

A szóban forgó vegyületek jelenléte ellenére az illatosító anyagok kutatásával foglalkozó Research Institute for Fragrance Materials szerint a kérdéses termékek használata nem jelent veszélyt. Azonban Steinemann és kollégája korábban elvégzett egy vizsgálatot, melyből kiderült, hogy az amerikaiak közel 38 százaléka számolt be nem várt mellékhatásról különböző illatanyagokat tartalmazó termékek használatát követően. Az asztmások körében a panaszok kétszer gyakrabban fordultak elő.

A kutatónő szerint, ha valaki el akarja kerülni a veszélyes anyagok közelségét, érdemes a „hagyományos” módszerekhez nyúlni: tisztítószerek helyett ecetet és szódabikarbónát, illatosítók helyett pedig szellőztetést ajánl, illetve a különböző illatanyagokat tartalmazó termékek mellőzését. Steinemann ugyanakkor hangsúlyozta, a nem illatosított készítmények nem feltétlenül mentesek a veszélyes anyagoktól.

„A problémát fokozza, hogy előfordul olyan is, hogy a olyan illatanyagot kevernek egy termékhez, amelynek kifejezetten az a lényege, hogy elfedje az egyéb hozzáadott anyagok illatát, vagy szagát” – figyelmeztetett a kutatónő.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

A nők kiszúrják a szerelem illatát

A legújabb kutatások szerint a nők már a férfiak izzadságszagából meg tudják mondani, hogy felkeltették-e a férfi érdeklődését vagy nem.

Szívesen használná a Google Earth-öt? Örülni fog a Google újításának

Szívesen használná a Google Earth-öt? Örülni fog a Google újításának

Nem fogadja el Karácsony Gergely ötletét Bán Teodóra

Nem fogadja el Karácsony Gergely ötletét Bán Teodóra

Radar360: Kövér az EU végét vizionálja, nem lesz klíma a metróban

Radar360: Kövér az EU végét vizionálja, nem lesz klíma a metróban