szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az automatikus élességállítás a legtöbb esetben tökéletesen működik, és a beavatkozásunk nélkül is tű éles fényképeket...

Az automatikus élességállítás a legtöbb esetben tökéletesen működik, és a beavatkozásunk nélkül is tű éles fényképeket lehet készíteni a segítségével. Ha mégis homályos lesz az elkészült fotó, annak általában az az oka, hogy a kép egy számunkra kevésbé fontos részét élesíti ki a rendszer, vagy az expozíció  közben elmozdul a kamera.

A digitális képszerkesztés, pontosabban Topaz Labs Infocus szűrője azonban még ilyenkor is tud segíteni. A gyártó weboldaláról letölthető és harminc napig ingyenesen használható Photoshop-kiegészítővel gyorsan és kényelmesen lehet a lehető legtöbbet kihozni a homályosra sikerült fotókból.

Bal oldalon a homályosra sikerült arckép, jobbra pedig a javított változat

A szűrők közé beépülő Infocus egy új ablakban nyitja meg a szerkeszteni kívánt képet. Ennek jobb oldalán találjuk a beállítási lehetőségeket, az ablak legnagyobb részén pedig a kép jelenik meg. Itt ránagyíthatunk arra a részre, ami az utólagos élesítés szempontjából a legfontosabb. A kép változását azonnal láthatjuk, amint valamelyik beállítást megváltoztatjuk, illetve egy kattintással tudunk váltani az eredeti és a javított fotó között. Így könnyen ellenőrizhetjük, milyen hatásai vannak az egyes paramétereknek. 

 infocus2: Az előre definiált beállítások paramétereit egyenként is megváltoztathatjuk
 

A korábban már említett, két leggyakrabban életlenséget kiváltó okhoz előre definiált beállításokat is találunk. A General beállítás tökéletes megfelelő, ha például egy arckép fotózásakor az automatika a hátteret élesítette ki és a személy homályos maradt. A finom beállításokhoz tartozó csúszkákkal tudjuk pontosan az adott képhez igazítani az élesítést.

A másik gyakori hiba oka, hogy felvétel közben elmozdult a gép. Ilyenkor a Straight Motion módszert kell választani. Itt meg lehet adni az elmozdulás irányát és ennek megfelelően próbálja a program kiszűrni az elcsúszást. Itt is van mód a részletes paraméterek hangolására. Ezekkel lehet például megadni, hogy az élességállítást az egész képre akarjuk-e optimalizálni vagy annak csak egy részlete érdekes számunkra. 

A mozgó autóból készített eredeti kép...

Az előre megadott beállításokon kívül az Infocus minden paraméterét tetszés szerint változtathatjuk, hogy kipróbáljuk, mikor érjük el a legjobb eredményt. Ha meg vagyunk elégedve a kiélesített képpel, akkor visszatérhetünk a Photoshopba, ahol azután tovább szerkeszthetjük vagy elmenthetjük a fotót.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!