szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Kedveljük a DSLR gépeket, a Nikon belépőszintű kínálata pedig kifejezetten jól sikerült eddig, a D3000 annak idején...

Kedveljük a DSLR gépeket, a Nikon belépőszintű kínálata pedig kifejezetten jól sikerült eddig, a D3000 annak idején nagy kedvencünk volt. A cég nemrég frissítette a sorozatot, és megjelent a D3100, amellyel immár full HD videót is rögzíthetünk (1920x1080-as felbontásban, 24 fps), igaz, csak mono hangrögzítéssel. Ehhez a készülék értelemszerűen megkapta a LiveView funkciót, vagyis a felvétel alatt a 3”-os kijelzőn követhetünk nyomon mindent. Ami ebben a tekintetben még jó hír, hogy a D3100-ban van automatikus élességállításra is lehetőség videózás közben is (kontrasztérzékeléses), így ezzel és a full HD felbontással gyakorlatilag többet nyújt, mint a D5000. Utóbbihoz hasonlóan a videók maximális időtartama itt is megszabott, egy huzamban maximum 10 perces felvételt készíthetünk. Rekeszt állítani viszont csak a Live View módba lépés előtt tudunk. Ha kell, a videót akár a fényképezőgépen is „megvághatjuk”, persze ez csak néhány alapfunkciót jelent.

A full HD videó miatt a gép új szenzort is kapott, ezúttal egy 14,2 megapixel effektív felbontású CMOS-t találunk benne (ISO100-12800). Ettől még továbbra sem lett belőle kamera, maradt a videofelvételi lehetőséggel felvértezett fényképezőgép, de egészen jó minőségben filmezhetünk vele. Az egyetlen igazi gond vele, hogy nem kapta meg a D5000 forgatható kiejlzőjét, márpedig így bizonyos helyzetekben kicsit kényelmetlen a videók készítése.
AF módokból is több van a D3100-ban, mint az elődjénél, az egypontos, dinamikus, automata, 11 pontos (3D követő) lehetőségeken kívül a divatos arcfelismerés és témakövetés funkciókat is megkapta (ezeket LiveView módban használhatjuk). Van utólagos perspektívakorrekció és torzításcsökkentés is.

Kioldás állítása egy mozdulattal

A D3100 külsőleg is sokat változott, a ház valamivel könnyebb lett, viszont az elődhöz képest megszaporodtak a gombok és „kallantyúk”. Az üzemmódválasztó tárcsa mellett például kényelmesen, külön karral állítgathatjuk a kioldási módokat (egy fotó, sorozat, önkioldó), de ha már itt tartunk: szomorú, hogy nincs automatikus expozíciósorozat, mert HDR-hez például jó lenne, ha a gép különböző expozíciós értékkel készítene képeket.

Külön gomb a videofelvételhez

A LiveView mód bekapcsolásért szintén egy kis elhúzható kar felel (ezzel válthatunk vissza is). Ez utóbbinál találjuk a videofelvétel készítésének megkezdésére/leállítására szolgáló külön gombot is. Van Fn gomb is, amelyhez hozzárendelhetünk számunkra fontos funkciókat (fehéregyensúly, érzékenység stb.). A legtöbb jellemzőt persze még így is a menüben kell beállítani, de ez sem vészes, az i gomb megnyomása után a menüvezérlővel pillanatok alatt végigfuthatunk minden fontos paraméteren.
Beépített vaku természetesen van, és ami ennél manapság még ritkább, van GPS csatlakoztatási lehetőség is. Ez a GeoTag terjedése miatt ugyancsak fontos opció.

Alapból ugyebár egy Nikkor AF-S objektívvel kapjuk, amely beépített fókuszmotorral (autofókuszhoz) és képstabilizátorral is el van látva (külön gombbal kapcsolhatjuk ki/be ezeket az objektíven). De a géphez bármilyen F-bajonettes objektívet használhatunk.
A D3100 az elődhöz hasonlóan SD/SDHC kártyákra menti az anyagokat.

A Nikon viszonylag kedvező áron adja a kezdő szettet, a váz és az alap objektív (18-55mm f/3.5-5.6G AF-S DX IF VR) már bruttó 150 ezer forint körüli áron beszerezhető, ami ilyen tudásért cserébe szerintünk jó ár, pár hónap múlva pedig valószínűleg olcsóbban is hozzá lehet majd jutni. Ismét csak azt kell mondanunk, hogy a D3xxx sorozat a kezdők álomgépeit takarja, kiváló belépőszintű gép lett a D3100 is.

A megszokott Nikon menü

A fotózással ismerkedők számára van itt is van Guide mód, amelyben lépésről lépésre végigvezet minket a gép az általunk választott helyzetnek megfelelő beállításokon (sajnos magyar menü nincs). Ha kell, rábízhatunk mindent az automatikára, de azért kellően nagy szabadságot kapunk ahhoz is, hogy a legapróbb beállításokat is kedvünk szerint variáljuk. Néhány mintakép RAW változatát feltöltöttük ide, ezek készítésekor teljesen az automatikára hagyatkoztunk.

Akár tanulhatunk is tőle
Immár Full HD videót is rögzíthetünk

Arra persze azért nyugodtan felkészülhet minden most induló, kezdő fotós, hogy ha egyszer belekezdenek ebbe a dologba, nincs megállás, és bizony a Nikon kiegészítőknek azért megkérik az árát, legyen szó akár plusz objektívről, akár vakukról. A továbblépéskor persze legalább van esély, hogy a megvásárolt objektíveket is használhatjuk (kérdés, milyen kategóriára váltunk, ha kinőttük a D3100-at).
Indulásnak persze akár hosszú hónapokra is megteszi az alapcsomag, ha pedig jó minőségű családi felvételek, utazás dokumentálás miatt van rá szükségünk, ez a masina több, mint elég mindenre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!