szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze most mindenkiben felötlik az evidens válasz: „hát ott a gugli, az mindenre jó…” – ez néhány esetben igaz is, a...

 Persze most mindenkiben felötlik az evidens válasz: „hát ott a gugli, az mindenre jó…” – ez néhány esetben igaz is, a Google azonban egy általános, indexeléses alapon működő kereső, és bizony az előnyei mellett, megvannak a korlátai is.

Ha specifikus kérdéseink vannak, akkor a Google-találatok egyszerűen „túl soknak” bizonyulnak, nehéz az ezernyi oldalból/reklámból/torrentből/pornóból kiválogatni az igazán releváns oldalakat, sőt a konkrét válaszokat, megoldásokat. Ezzel nincs semmi gond: a Google arra való, hogy oldalakat, témákat keressünk vele. De mi van, ha „megkérdezzük”, hogy vajon mikorra várható, hogy a Zynga részvényei jegyezhetőek lesznek? Nos, akkor a Google már általában csődöt mond.  A speciális kérdésekhez passzoló válaszokhoz megvannak a specializált oldalak. Lássuk!

A Quora egy közösségi oldal, ahol magát a tartalmat is a közösség építi. Olyasmi, mint egy Wiki – csak itt nem enciklopédikus és címszavas tartalmat találunk, hanem kérdéseket és persze válaszokat. A Quora célja, hogy elméletileg minden felmerülő kérdést megtalálhassunk benne, és persze az ezekre adott részletes, és kimerítő válaszokat is.

Így eshet meg, hogy itt még olyan kérdéseket (és válaszokat) is megtalálunk, mint például a „mikor és miért lett az étkezések utolsó fogása a desszert?”, de feltehetjük a klasszikus, fejvadász cégek által gyakran kérdezett „miért kerek a csatornafedél?” kérdést is, és persze kapunk rá választ, nem is keveset. Ha pedig valamit nem találunk, akkor csak idő kérdése: nyugodtan tegyük fel kérdéseinket, a legtöbb esetben órákon belül jönnek a válaszok. A legjobb persze, amikor találunk egy olyan kérdést, amire még nincs válasz, mi viszont tudunk rá válaszolni – nos, az igazán jó érzés.

A Wolfram egy speciális kereső: feladata, hogy olyan kérdésekre adjon válaszokat, amire a hagyományos, indexelős keresők nem képesek. Ezek a kérdések érkezhetnek az élet bármely területéről: matematika, földrajz, kémia vagy demográfia: a lényeg, hogy próbáljuk meg egyszerűen feltenni „kérdésünket”. Ha jól kérdezünk, a Wolfram válaszol.

 A Wolfram-féle „kérdezést” meg kell szokni, szerencsére kapunk hozzá segítséget is: ezen az oldalon rengeteg példát találunk, témakörökre bontva. Egy kis gyakorlás, és nemsokára már rutinból tudjuk beírni, hogy „456 to binary” (a 456-os szám kettes számrendszerben), vagy „weight of an apple” (egy alma súlya).

A DuckGo azoknak való, akik imádják a speciális kereséseket. Igaz, a Google is tartalmaz jó pár speciális kapcsolót és szűrőt: a kiskacsa azonban még ennél is többet. Elég, ha megtekintjük a súgó oldalt, és máris láthatjuk, miről van szó.  Együttműködik a Wolframmal, letölthetünk hozzá mindenféle addonokat - és nem utolsósorban nem tárolja és elemzi kereséseinket (ellentétben a Google-lal).

Az Aardvark hasonló alapokon működik, mint a már bemutatott Quora. A felülete kicsit talán barátságosabb és a regisztrációs procedúra sem olyan hosszadalmas. Népszerűségében közrejátszik az is, hogy tavaly februárban felvásárolta a Google, így a felhasználótábor igen dinamikusan növekszik: bármilyen kérdést is teszünk fel, biztosak lehetünk benne, hogy perceken (!) belül érkezik a válasz, még akkor is, ha a kérdésünk nagyon speciális és egyedi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból