szerző:
techline.hu

Az OpenDNS egyike a legkedveltebb domain név szerver (Domain Name Server) szolgáltatásnak az interneten: a világ...

Az OpenDNS egyike a legkedveltebb domain név szerver (Domain Name Server) szolgáltatásnak az interneten: a világ netezőinek 1%-a veszi igénybe, ami sok-sok ezer usert jelent. Az OpenDNS használatával a tartalmak is szűrhetők, és ezt a lehetőséget magánfelhasználók és üzleti vállalkozások is egyaránt igénybe veszik.
Nemrégiben jelent meg az OpenDNS jelentése, amelyben – többek között – összegzik a szűrésekkel kapcsolatos tapasztalataikat, 2010-re vonatkozóan. Abban, hogy a leginkább tiltott kategóriák között a pornográfia, illetve a szexualitás vezet, semmi meglepő sincs, mint ahogy abban sem, hogy a gyűlölet/diszkrimináció vagy a meztelenség is előkelő helyen szerepel. Annál érdekesebb viszont a feketelistás oldalak sorrendje.

Ezek között ugyanis első helyen a Facebook áll, majd egy másik közösségi oldal, a MySpace, illetve a nagy videomegosztó, a Youtube következik. A Twitter az ötödik helyet foglalja el, míg a Pronhub.com, illetve a Playboy.com (amelyek témáit gondoljuk nem kell részletezni) a 9. és a 10. helyre szorult.
Az üzleti felhasználóknak, cégeknek természetesen többféle szempontra is figyelemmel kell lenniük, amikor oldalakat blokkolnak. Meg kell felelniük a HR-előírásoknak, de persze a dolgozói produktivitásról sem szabad megfeledkezniük.

Talán ez utóbbi indokolja, hogy az üzleti felhasználók feketelistás oldalainak első 5 helyezettje ugyanaz, mint a magánszemélyeknél (hiába, a Facebook-/MySpace-/Youtube-őrület komoly veszélyt jelent a számítógéppel dolgozók teljesítményére), viszont a további helyeken már feltűnik a Hotmail, a Google közösségi hálózata, az Orkut (ez egyébként azt jelzi, hogy az OpenDNS-nek nagy felhasználói bázisa van Indiában), a Meebo, illetve az eBay.com. A szex-, illetve pornóoldalak be sem fértek a tízes listába.

Az pedig, hogy mindkét feketelistán helyet kapott a Doubleclick.net, illetve az Ad.yieldmanager.com arra utal – állítják a felmérés készítői –, hogy a felhasználók egyre jobban védik privátszférájukat a reklámozóktól.
Várjuk olvasóink hozzászólásait a kommentek között: vajon tiltanak-e le weboldalakat, és ha igen, milyen meggondolásból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán Viktor egykori barátja szobrot kapott Varsóban

Orbán Viktor egykori barátja szobrot kapott Varsóban

Eltűnt pénzek után nyomoz a rendőrség két közlekedési szakszervezetnél

Eltűnt pénzek után nyomoz a rendőrség két közlekedési szakszervezetnél

Közmunkára ítélték a lökdösődő F1-es pilótát

Közmunkára ítélték a lökdösődő F1-es pilótát

Gyászol a képregényvilág, meghalt Stan Lee

Gyászol a képregényvilág, meghalt Stan Lee

Távozik Seehofer a CSU éléről és a belügyminisztériumból

Távozik Seehofer a CSU éléről és a belügyminisztériumból

Vadak okoztak balesetet Dabasnál – fotók

Vadak okoztak balesetet Dabasnál – fotók