szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az OpenDNS egyike a legkedveltebb domain név szerver (Domain Name Server) szolgáltatásnak az interneten: a világ...

Az OpenDNS egyike a legkedveltebb domain név szerver (Domain Name Server) szolgáltatásnak az interneten: a világ netezőinek 1%-a veszi igénybe, ami sok-sok ezer usert jelent. Az OpenDNS használatával a tartalmak is szűrhetők, és ezt a lehetőséget magánfelhasználók és üzleti vállalkozások is egyaránt igénybe veszik.
Nemrégiben jelent meg az OpenDNS jelentése, amelyben – többek között – összegzik a szűrésekkel kapcsolatos tapasztalataikat, 2010-re vonatkozóan. Abban, hogy a leginkább tiltott kategóriák között a pornográfia, illetve a szexualitás vezet, semmi meglepő sincs, mint ahogy abban sem, hogy a gyűlölet/diszkrimináció vagy a meztelenség is előkelő helyen szerepel. Annál érdekesebb viszont a feketelistás oldalak sorrendje.

Ezek között ugyanis első helyen a Facebook áll, majd egy másik közösségi oldal, a MySpace, illetve a nagy videomegosztó, a Youtube következik. A Twitter az ötödik helyet foglalja el, míg a Pronhub.com, illetve a Playboy.com (amelyek témáit gondoljuk nem kell részletezni) a 9. és a 10. helyre szorult.
Az üzleti felhasználóknak, cégeknek természetesen többféle szempontra is figyelemmel kell lenniük, amikor oldalakat blokkolnak. Meg kell felelniük a HR-előírásoknak, de persze a dolgozói produktivitásról sem szabad megfeledkezniük.

Talán ez utóbbi indokolja, hogy az üzleti felhasználók feketelistás oldalainak első 5 helyezettje ugyanaz, mint a magánszemélyeknél (hiába, a Facebook-/MySpace-/Youtube-őrület komoly veszélyt jelent a számítógéppel dolgozók teljesítményére), viszont a további helyeken már feltűnik a Hotmail, a Google közösségi hálózata, az Orkut (ez egyébként azt jelzi, hogy az OpenDNS-nek nagy felhasználói bázisa van Indiában), a Meebo, illetve az eBay.com. A szex-, illetve pornóoldalak be sem fértek a tízes listába.

Az pedig, hogy mindkét feketelistán helyet kapott a Doubleclick.net, illetve az Ad.yieldmanager.com arra utal – állítják a felmérés készítői –, hogy a felhasználók egyre jobban védik privátszférájukat a reklámozóktól.
Várjuk olvasóink hozzászólásait a kommentek között: vajon tiltanak-e le weboldalakat, és ha igen, milyen meggondolásból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

Donáth László tagadja az ellene felhozott vádakat, nyilvános tárgyalást kér

Donáth László tagadja az ellene felhozott vádakat, nyilvános tárgyalást kér