szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ha van kiapadhatatlan téma az IT-világban, akkor az a Facebook.

 Ha van kiapadhatatlan téma az IT-világban, akkor az a Facebook. Játékok (és a körülöttük zajló botrányok) , érdekes és megdöbbentő statisztikák és persze Mark Zuckerberg, a világ legfiatalabb milliárdosa, aki lehet, hogy az egész Facebook ötletet csak ellopta

A kimeríthetetlen témák között is a legérdekesebb azonban, amikor arról hallunk, olvasunk, hogy miként képes egy-egy Facebook profil, oldal vagy csoporthoz való csatlakozás befolyásolni, esetleg tönkretenni valakinek az életét és a karrierjét. Kiemelten érdekes olyan esetekben, amikor politikusokról van szó. Lássuk most a leghíresebb történeteket!

Rudy lánya
Az egyik legnagyobb port felkavart eset, Rudy Giuliani lányával kapcsolatos. New York városának republikánus (volt) polgármestere 2007 nyarán komoly erőfeszítéseket tett, hogy induljon az elnökválasztáson. Az esélyei nem is voltak rosszak – a republikánusok között elég sok támogatója akadt –, sőt Giuliani a 9/11-es eseményekből is „jól jött ki”, ellentétben például Bush elnökkel, aki sok támogatóját vesztette el amiatt, ahogyan az akkori eseményekre reagált.  Rudy kezdetben jó kilátásai azonban egy csapásra semmivé foszlottak, amikor kiderült: még a saját lánya sem támogatja! Az akkor tizenhét éves Caroline (aki saját bevallása szerint „liberális” nézeteket vall) ugyanis már a választási kampány előkészületei alatt csatlakozott a „One Million Strong for Barack” nevű, Obamát támogató Facebook-csoporthoz.

Hogy ez mekkora botrányt okozhatott otthon, az kitalálható abból, hogy még ugyanazon a napon, Caroline kilépett a Facebook-csoportból – az interneten azonban nem így működnek a dolgok. Fogalmazhatunk úgy is: már késő volt. A csoporthoz való csatlakozása utáni pár órában máris tele volt a net a Caroline profil oldaláról készült képernyőképekkel, és persze a jobbnál jobb hozzászólásokkal. Nem lehet a netezőket hibáztatni, lássuk be, van abban valami vicces, amikor a republikánus Giuliani lánya a demokrata Obamát támogatja… Caroline valószínűleg tanult az esetből, és egy életre végzett a közösségi hálózatokkal. Twitter profilja például azóta is „zárolva” van. Rudy pedig nem lett elnök – hogy miért nem, annak ezer oka van, de annyi biztos, hogy a lányával kapcsolatos botrány is szerepet játszott a bukásában.

Emma Kiernan cicifogása
A Facebook és a női mellek soha nem jöttek ki egymással. A közösségi oldal például hírhedt arról, hogy ha egy anya olyan képet rak fel magáról, ahol éppen eteti gyermekét (nem cumisüvegből, hanem természetes módon) akkor a Facebook moderátorai percek alatt letörlik a fotót. A Facebookon ugyanis nem lehetnek mellek, ez kérem szabály! Talán éppen ezért volt óriási botrány, az Emma Kiernan Facebook profiljában található kép kapcsán. A képen a New Bridge Town Council jelöltje, Emma látható, amint harmincadik születésnapját ünnepli egy vidám, és feltehetőleg szalonspicces állapotban elkövetett „cicifogással”, amelyet egyik barátnőjén hajt éppen végre.

Ezzel semmi gond nincsen (mikor érezze jól magát az ember, ha nem a szülinapján?), az eseményt azonban meg is örökítették a haverok. Még ez sem lenne gond, a probléma abból adódott, hogy a fotó felkerült a Facebookra is. Bár a hölgy karrierjét a szó szoros értelmében nem tette tönkre az eset, a kép kapcsán elindult negatív-irónikus vírusmarketing sok kellemetlen percet okozott a városházán. A leghíresebb a „Vote for Emma Kiernan” Facebook-cspoport volt, ami azzal reklámozta magát, hogy „ha több cicifogást akarsz a politikában, akkor szavazz Emmára!”. Nem biztos, hogy egy kezdő politikusnak ez a legjobb vírusmakreting…

Daisy a zuhany alatt
Daisy Tourné  (angolban „Tourne”) Urugay egyik vezető politikusa nem egy szégyenlős hölgy. Saját Facebook profiljára egy olyan fotót pakolt fel, ahol éppen zuhanyozik (ezt ugyebár ruha nélkül szoktuk megtenni). Ráadásul még kommentárt is fűzött a fotóhoz: „there is nothing more natural than a woman in a shower” (nincs természetesebb dolog, mint egy nő a zuhany alatt). Hogy egészen pontosan mi lehetett a célja a dologgal, az soha nem derült ki. A történet érdekessége, hogy a szóban forgó kép egyáltalán nem volt obszcén vagy sértő (tulajdonképpen csak a hölgy feje látszik, lásd. kép) mégis hatalmas lavinát indított el, hiszen „egy politikus nem tehet ilyet”.

Hierro López, Urugay volt miniszterelnöke például azt nyilatkozta, hogy „kifejezetten rossz ízlésről tesz bizonyságot, ha valaki ennyire reklámozza magát a nyilvánosság előtt”. Az esetet szépen felkapta a nemzetközi sajtó is, a dolog végül viszonylag szerencsésen végződött, és a hölgy karrierje nem tört derékba. A zuhanyzós képek feltöltését mindenestre abbahagyta.

Jon Favreau és a papírmasé Hillary
Obama egyik legtehetségesebb szövegírója, Jon Favreau szintén elkövetett egy óriási hibát. No, nem azt, hogy egy papírból kivágott, életnagyságú Hillary Clinton figurával bulizott (ez még nem lenne akkor hiba), a képet azonban felrakta a Facebookra. A Washington Post persze rögtön nyilvánosságra hozta a dolgot (mondjuk a Facebook miatt már eleve elég nyilvános volt).

Túl sok infó nem szivárgott ki arról, hogy milyen jellegű fejmosást kapott szegény Jon, de nem nehéz kitalálni. A viszonylag konzervatívnak számító USA-ban egy sörösüveg tömködése egy papírmasé Hillary Clinton szájába, bizony sok emberből ellenérzéseket váltott ki. Obama azóta megbocsátott a fiatalembernek, így Jon még mindig a Fehér Házban dolgozik.   


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!