szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A lépés akár szó szerint is érthető, mert meglehetősen részletes az az adatbázis, amit az iPhone- és...

A lépés akár szó szerint is érthető, mert meglehetősen részletes az az adatbázis, amit az iPhone- és Anadroid-telefonok gyűjtenek a felhasználók tartózkodási helyéről. Az elmúlt héten kiderült, hogy a két legnagyobb okostelefon operációs rendszer fejlesztő, az Apple és a Google folyamatosan rögzíti a mobilhálózatok adatait, és ezek alapján kiszámítják a telefon földrajzi koordinátáit. A módszer természetesen nem új, a különböző lokalizációs szolgáltatásokhoz már régóta használják a cellainformációkat, főleg olyan készülékeknél, amelyek nem tartalmaznak GPS-t, vagy olyan helyzetekben, amikor nem lehet elérni a műholdakat. Az azonban eddig titokban maradt, hogy ezeket az adatokat akkor is begyűjtik a telefonok, amikor erre nincs szüksége semmilyen alkalmazásnak. Az adatgyűjtés céljáról nem sokat tudni, de az biztos, hogy elsősorban nem az egyes felhasználók utáni kémkedésre találták ki, hanem a mobil- és WiFi-hálózatok pontosabb feltérképezésére és helyfüggő szolgáltatások fejlesztésére.

Az iPhone-t szinkronizáló gépen bárki megnézheti, merre járt a telefon

A két cég adatgyűjtése között van egy lényeges különbség: úgy tűnik, hogy míg az Apple készülékei pillanatnyilag csak gyűjtik az adatokat (20-30 percenként),  addig a Google le is kérdezi ezeket. Ráadásul az androidos telefonoknál percenként többször is rögzítik és továbbítják a cellainformációkból számított adatokat.

Az Android telefonok sűrűn küldik a helyzetjelentéseket a Google-nek

Fontos leszögezni, hogy ezeket az adatokat akkor is gyűjtik ezek az okostelefonok, amikor nem használjuk beszélgetésre vagy internetezésre a készülékeket, elég, ha csak bekapcsolva a zsebünkben van. 

Még egy pár perces reptéri átszállást is nyomon lehet követni

A mobilok helyzetét tartalmazó adatok gyűjtéséről szóló hírek megjelenése óta már olyan alkalmazásokat is el lehet érni, ami a felhasználók számára is elérhetővé teszik ezt a rejtett adatbázist, legalábbis iPhone-készülékek esetén. Az ingyenes letölthető iPhone Tracker például megkeresi az iPhone-t  szinkronizáló számítógépen a telefon legutolsó backup állományát, és ebben az összegyűjtött földrajzi adatokat. Ezekből egy nagyítható térképet kapunk, amelyen akár egy évre visszamenően is láthatjuk, merre jártunk. Az eredmény még a telefon tulajdonosának is megdöbbentő lehet, ráadásul mivel nem védi semmilyen titkosítás az adatbázist, bárki megnézheti ezt a naplót, aki hozzáfér ahhoz a számítógéphez, amelyen az adott iPhone-t szinkronizálni szokták. A helyszínek pontosságát befolyásolja, hogy az adott területen milyen sűrűn helyezkednek el a bázisállomások. Városi környezetben ez azt jelenti, hogy akár utca/ház pontossággal is meg lehet nézni, hol jártunk.

A jailbreakelt iPhone-okból eltávolíthatók az adatok

Ezek utána kérdés már csak az, hogy okosabbak tudunk-e a lenni ezeknél a telefonoknál, azaz meg tudjuk-e akadályozni a helyzetünket leíró adatok gyűjtését. A hivatalos válasz erre, hogy nem, vagy csak úgy, hogy a telefon által nyújtott szolgáltatásokat is korlátozzuk. Ha csak azt szeretnénk gátolni, hogy az operációsrendszer-gyártókhoz kerüljenek ezek az információk, akkor le lehet tiltani a mobil és WiFi adatforgalmat, persze ennek hiányában már nem is igazán lehet okosnak nevezni egy telefont. Androidos telefonoknál pillanatnyilag más megoldást nem tudnak a szakértők sem ajánlani, hiszen az operációs rendszer alapjaiba kellene belenyúlni az adattovábbítás blokkolásához. Az iPhone-ok esetében valamivel egyszerűbb a helyzet. Részben azért, mert az adatbázist nem küldi el a telefon az Apple-nek, így csak helyben kell azt törölni. Erre természetesen hivatalos, az Apple által jóváhagyott alkalmazást nem lehet találni, akik azonban már feltörték a telefonjukat, azok a Cydiából letölthetik az ingyenes untrackered programot, ami folyamatosan fut a háttérben a telefonon, és folyamatosan törli a consolidated.db elnevezésű állományt, ami mozgásunk adatait tárolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!