szerző:
hvg.hu

Egy kihalt, elveszett indián törzs, a tainók genomját rekonstruálják amerikai tudósok – írja a Nature.com. A tainók a karibi indiánok közé tartoztak, az aravak nyelvek egyikét beszélték, és először találkoztak az európai spanyol hódítókkal.

Amikor Kolumbusz hajói elérték Hispaniola szigetét (ma Haiti és a Dominikai Köztársaság államai osztoznak ezen a szigeten) egy aravak nyelven beszélő indián törzset találtak ott. A tainók szembesültek tehát először az európaiakkal, és ennek „köszönhető” gyors kihalásuk is. Ez nemcsak az erőszakkal magyarázható, hanem azzal is, hogy a spanyolok számos olyan betegséget vittek Amerikába, amelyeknek nem tudtak ellenállni az őslakók.

Ugyanakkor a mai Puerto Ricó-iak – egy másik karibi sziget lakói – genetikai állománya sokban hordozza a kihalt népcsoport örökségét. Ez a véleménye legalábbis Carlos Bustamante genetikusnak, aki a Stanford Egyetem orvostudományi karán dolgozik Kaliforniában – írja a Nature.com.

Átlagosan a Puerto Ricó-iak genomja 10-15 százalékban származik az őslakóktól, és ennek a genomrésznek a nagyobbik hányada a tainóké Bustamante szerint.

Mindezek alapján a stanfordiak megpróbálják rekonstruálni a tainók genetikai állományát – ezt egy montreali, kanadai konferencián ismertette Bustamante. Előzetes eredményeket már el is értek. Hetven Puerto Ricó-i ember génállományát vizsgálták meg az 1000 Genom program keretében. A mai szigetlakók afrikai, európai és indián géneket hordoznak, a kutatók pedig megpróbálják izolálni egymástól ezeket. A folyamat végén kiderülhet, hogy a nem-európai és nem-afrikai génekből milyen – feltehetően tainó – génállomány reprodukálható.

Az egyébként már most is látszik, hogy az afrikai eredetű gének vizsgálata fontos történelmi adalékokkal is szolgálhat. Így kiderült például, hogy kezdetben ugyan Szenegál partjairól szedték a rabszolga-kereskedők az áldozataikat, ám később Afrika belső területeiről vittek embereket Amerikába, hogy ott kényszermunkát végeztessenek velük.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Tech

Elveszett nyelv és számrendszer emlékeire bukkantak Peruban

Peru északi, Csendes-óceán menti partvidékén kutatók egy olyan jegyzetre bukkantak, amelyben egy XVII. században élt spanyol néhány számot írt le egy mára kihalt és elfeledett nyelven. A kutatóknak most nemcsak a levél hátoldalára írt szavakat próbálták megfejteni, de többet is megtudtak az ismeretlen nyelvről.

MTI Tech

Ősi "bölényvesztőhelyet" fedeztek fel Montanában

Ősi "bölényvesztőhelyet" fedeztek fel az Arizonai Egyetem régészei a feketeláb indiánok (Blackfeet Indian) rezervátumában Montana állam észak-nyugati részén, ahol az állatok a szikláról vetették le magukat a mélybe.

MTI Tech

Nem az eszkimók és nem is az indiánok Grönland őslakosai

A grönlandi jég megőrizte egy négyezer éve élt ember néhány hajszálát, és ez - mint egy dán tudóscsoport tanulmányából kitűnik - lehetővé tette, hogy megfejtsék a sejtjeibe zárt DNS örökítőanyag titkait és kiderítsék, milyen is lehetett az illető. A szibériai ngaszanok, korjakok és csukcsok közelebb állnak a most megtalált emberhez genetikailag, mint az eszkimók vagy az indiánok - ezt is kiderítette a kutatás.

hvg.hu Tech

Aztékok háziasították a pulykák ősét

A mai pulykák ősét az aztékok háziasították kétezer évvel ezelőtt - derült ki egy amerikai DNS-vizsgálatnak köszönhetően, amelynek eredményeit a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legfrissebb számában publikálták.

MTI Shake

Ilyen volt a kannibál indiánok szertartása

Emberhúst ettek a háborúhoz és a földműveléshez kapcsolódó rítusaik során a 15. század közepén barlanglakásokban élő xixime indián törzs tagjai - derült ki mexikói antropológusok kutatásaiból.

Lázár János beugrott Orbánhoz, és ha már ment, ajándékot is vitt – fotók

Lázár János beugrott Orbánhoz, és ha már ment, ajándékot is vitt – fotók

Lelép a diktátor, akinek ellenfelei három lövéssel lettek "öngyilkosok"

Lelép a diktátor, akinek ellenfelei három lövéssel lettek "öngyilkosok"

Hivatalos: itt az új Bentley Continental GT V8

Hivatalos: itt az új Bentley Continental GT V8

Kezdődik a szezon: erre vigyázzon, ha medvehagymát szed

Kezdődik a szezon: erre vigyázzon, ha medvehagymát szed

Egy legenda vége: felejtse el lassan a "makói hagymát", az sem az, ami annak tűnik

Egy legenda vége: felejtse el lassan a "makói hagymát", az sem az, ami annak tűnik

Mi történt az elvonó után? Curtis-dokumentumfilmmel jelentkezik a Tv2

Mi történt az elvonó után? Curtis-dokumentumfilmmel jelentkezik a Tv2