szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világháló szabadságának tiszteletben tartására hívta fel a brit külügyminiszter kedden azokat az államokat, amelyek megpróbálják korlátozni, illetve cenzúrázni az internetre kerülő tartalmakat.

Az internet biztonságáról Londonban kezdődött nemzetközi tanácskozáson felszólalva William Hague kijelentette: túl sok állam próbál meg túllépni a jogos beavatkozás határain. Ezek az államok Nagy-Britanniától eltérő nézeteket vallanak arról, mi minősül "jogos viselkedésnek" - fogalmazott a brit miniszter.

"Láthattuk Tunéziában, Egyiptomban, Líbiában, hogy az internet lekapcsolásától, a Facebook blokkolásától, az al-Dzsazíra tv zavarásától, bloggerek bebörtönzésétől nem stabilizálódik a helyzet, s nem múlnak el a sérelmek. A szabadság eszméjét nem lehet rácsok mögé zárni, bármilyen masszív is rajtuk a lakat" - hangoztatta Hague.

A kétnapos londoni tanácskozáson több mint 60 állam küldöttei vesznek részt, köztük Kína és Oroszország képviselői. Utóbbi két állam szeptemberben - Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal együtt - világméretű magatartási kódexre tett javaslatot az ENSZ-nek. Ennek része lenne annak az elvnek a kimondása, hogy "az internettel kapcsolatos politikai fennhatóság az államok szuverén joga".

Egy cenzúraellenes csoport ugyanakkor kettős mérce alkalmazását vetette egyes nyugati kormányok szemére a tanácskozáson. Konkrétan kiemelték, hogy az augusztusi nagyvárosi zavargások idején a brit kormányfő fontolóra vette az internetes szociális hálózatok korlátozását.

"Roppant könnyű dolog védelmezni az emberi jogokat a különböző diktatúrákkal szemben, ám mihelyt saját államunk nyugati stílusú stabilitása kérdőjeleződik meg, a véleménynyilvánítás szabadsága máris rugalmasabb elbírálás alá esik - mutatott rá John Kampfner, az Index on Censorship vezetője. Mint hozzátette, a szabályoknak mindenkire vonatkozniuk kell, beleértve a nyugati kormányokat is.

Az internet biztonságáról szóló következő, 2012. évi értekezlet házigazdája Magyarország, a 2013. évié pedig Dél-Korea lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!