szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha az interneten járunk, nyomokat hagyunk magunk után. Persze úgy is szörfözhetünk, hogy senki ne tudja meg utólag, merre is jutottunk el.

Sokan kezdik úgy a munkanapjukat, hogy megnyitják böngészőjüket, és felkeresik kedvenc weboldalaikat. Persze nem mindig jó, ha ennek nyoma marad. Megmutatjuk, hogyan böngészhetünk a legnagyobb titokban, méghozzá automatikusan.

A böngészőknek van egy úgynevezett inkognitó (privát) módjuk, aminek az a lényege, hogy ha ebben szörfözünk, akkor az Előzmények nem rögzíti, hogy milyen oldalakat kerestünk fel, és még a sütik (cookies) is törlődnek.

Az inkognitó módot az alábbiak szerint érjük el a három nagy böngészőben. Google Chrome: csavarkulcs (Beállítások) ikon/Új inkognitóablak vagy a Ctrl+Shift+N billentyűkombináció. Mozilla Firefox: narancssárga Firefox felirat/Privát böngészés indítása vagy a Ctrl+Shift+P. Microsoft Internet Explorer: Eszközök (Alt+X, illetve fogaskerék ikon)/Biztonság/InPrivate-böngészés.

Elég macerás azonban mindig beállítani az inkognitó módot, nem is beszélve arról, hogy akár el is felejthetjük megtenni ezt. Szerencsére beállíthatjuk, hogy a böngészőnk mindig ezt használja, s többet már nem is kell törődnünk vele. Mindeközben böngészésünk sebességét, teljesítményét semmilyen kár nem éri.

A Chrome-ban ehhez kattintsunk a jobb egérgombbal a böngésző ikonjára az sztalon, majd a megjelenő menüben válasszuk a Tulajdonságok lehetőséget. A parancsikon fül alatt a Cél-nál szereplő szöveg végére írjuk oda: -incognito. Kattintsunk az OK-ra, és ettől kezdve ha a parancsikonra kattintunk, máris az inkognitó módban indul el a Chrome. Azt is megtehetjük, hogy létrehozunk egy parancsikont az inkognitó mód számára. Ehhez kattintsunk ismét a Chrome ikonjára a jobb egérgombbal, és a menüből válasszuk a Parancsiokon létrehozása opciót. Egy újabb, immár 2-es számmal jelzett Chrome ikon jelenik meg az asztalunkon. Kattintsunk erre a jobb egérgombbal, majd az Átnevezés opció kiválasztása után írjuk át a nevét, például „titkos Chrome”-ra.

A Firefoxban kattintsunk a narancssárga feliratra, majd válasszuk a Beállítások opciót. Kattintsunk az Adatvédelem fülre, majd az Egyéni beállításokat használ az előzményekhez opciónál tegyünk pipát a Mindig a privát böngészési módot használja lehetőség elé, majd kattintsunk az OK-ra.

Az Internet Explorernél hasonlóképpen járhatunk el, mint a Chrome-nál: itt a Tulajdonságok/Parancsikon fül alatt megjelenő Cél után szereplő szavak után a –private kifejezést fűzzük.

Természetesen itt is készíthetünk külön parancsikont a privát böngészéshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton