Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Mark Zuckerbergtől Stephen Kingen át Charlie Sheenig most már minden valamirevaló híresség aláállt a vödörnek, és jéghideg vizet öntött vele magára. Mi ez az eszement hóbort? Tényleg van értelme így jótékonykodni? Vagy csak divatjelenség az egész, amivel végül senki nem jár jól?

Az amiotrofiás laterálszklerózis (ALS) az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A Házipatikán megjelent orvosi leírás szerint a betegség 1939-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor végleg kettétörte a New York Yankees baseballcsapata híres tagjának, Lou Gehringnek a karrierjét.

Az oldal által idézett adatok szerint az ALS előfordulása: 5 beteg 100 000 lakosra vetítve, ami Magyarország 10 milliós népességét alapul véve 500 új esetet jelent évente. Az ALS bármelyik életkorban előfordulhat, a genetikailag kódolt esetek fiatalabb korban jelentkeznek. A szórványos esetek jellemzően 40 és 60 éves kor között kezdődnek.

Mi is ez a vödrös marhaság?

Az már az ALS fenti leírásából is látható, hogy komoly – nem túl gyakori, viszont halálos – betegségről van szó, amiről a társadalom elsöprő többségének fogalma sincsen. Ezen a helyzeten próbált meg változtatni az amerikai ALS Egyesület az “Ice Bucket Challenge” (jéghideg vödrös kihívás) kampány beindításával: egy vödör jéghideg vizet kell önteni vagy öntetni a fejünkre, majd az erről készült videót megosztani a neten. A hasonló kihívásokhoz hasonlóan a videó végén a hólabda módszert bevetve tovább lehet adni a stafétát, három embert meghívva, hogy adakozzanak és/vagy ők is teljesítsék a kihívást – ezzel pedig tovább növeljék a kampány és így a betegség ismertségét.

Semmit nem ér az egész?

A jelenségre kritikusan tekintők szerint a vödrös öntögetés egy önnyugtatásra szolgáló olcsó poén. Önnyugtató, mert ha valaki fog egy vödör jéghideg vizet, majd a fejére önti, és ezt levideózza, akkor úgy érezheti, hogy tett valamit az ügy érdekében. Pedig nem tett, mert “pár hónap múlva már senki nem fog emlékezni rá, mi az az ALS”, ráadásul “a lájkok nem mentenek életet”. Nehéz lenne tagadni, valóban nem mentenek, ahogy erre korábban a UNICEF nagy visszhangot kiváltó kampánya is felhívta a figyelmet. De – szintén a segélyszervezet kampányát idézve – a pénz már annál inkább.

A jelenségre Charlie Sheen is rámutatott videójában: a színész némi rákészülés után öntötte a fejére a vödör tartalmát, ez azonban nem jéghideg víz volt, hanem 10 ezer dollár, hiszen “a jég elolvad, de ez a pénz ténylegesen segít embereken”.

Adományozni egyébként a vödröző hírességek legtöbbje szokott, vagy jószándékból, vagy pedig a kritkus tömeg miatt: ennyi adományozó sztár után pr-értékben már nagyon rosszul venné ki magát, ha egy ismert emberről kitudódna, hogy ő csak borított, de pénzt nem adott. És hát azon lehet vitatkozni, hogy ki miért nem adott még több pénzt, de érdemes inkább ránézni az ALS Egyesület számlájára: július 29-től augusztus 21-ig több mint 739 ezer új adakozó juttatott pénzt az egyesületnek. A három hét alatt 41,8 millió dollárnyi adomány érkezett, azaz közel 10 milliárd forint. Összehasonlításként: ez a pénz több mint a dupláját jelenti annak a 19,4 millió dollárnak, amit az egyesület tavaly egy év alatt kapott.

Jéghideg víz minden mennyiségben

Mivel mostanra a legnagyobb tech vállalatok vezetőitől kezdve a színészeken át a sportolókig minden szcénából folyamatosan kapcsolódnak be a kampányba, úgy gondoltuk, ideje összegyűjteni a legérdekesebb videókat. A végén pedig a legnagyobb bakikat is megmutatjuk.

Itt van például rögtön Bill Gates videója, aki Mark Zuckerberg több mint 350 ezer lájkot és 48 ezer megosztás kapott kihívására reagált, nem is akárhogyan.

Gates egyik kihívottja, a tech szféra aktuális sztárja, a Vasember, az új Steve Jobs... szóval Elon Musk.

Íme a Google két alapító-vezetője, Larry Page és Sergey Brin.

Andrea Bocelli (és kutyája) stílusosan teljesítette a kihívást.

Usain Bolt sem tétlenkedett.

Ahogy Steven Spielberg sem.

Ben Affleck és Jennifer Garner együtt hajtották végre a feladatot.

Bár készült rá, a hatáson Britney Spears is meglepődött.

Lady Gaga nagyon művészmozisan oldotta meg ezt a feladatot is.

Stephen King következik, ezúttal horror nélkül.

A kanadai jéghokis Paul Bissonnette nevét itthon nem sokan hallották, videója viszont mindenképpen megéri az említést: nem akárhogyan teljesítette a kihívást.

Minden próbálkozás nem sikerülhet. Íme a bizonyíték.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miközben Putyin fenyegetően üzent beszédében, a rendőrök elkezdték bevinni a Navalnij mellett kiállókat

Miközben Putyin fenyegetően üzent beszédében, a rendőrök elkezdték bevinni a Navalnij mellett kiállókat

Elvesztette a tolvaj a polgármesteri hivatalról ellopott magyar zászlót, visszament az EU-sért – videó

Elvesztette a tolvaj a polgármesteri hivatalról ellopott magyar zászlót, visszament az EU-sért – videó

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra