szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy érdekes iPhone-kiegészítő akár rossz célokra is felhasználható.

Az úgynevezett termikus képalkotók, azaz a kisugárzott hőt érzékelő és rögzítő rendszerek korábban terjedelmesek és igen drágák voltak. Ezen akart változtatni az oregoni székhelyű FLIR Systems, amely most a hétköznapi emberek számára is elérhetővé tett egy ilyen képalkotó eszközt (korábban itt írtunk róla).

A FLIR One egy 349 dolláros iPhone-tartozék (letölthető app is van hozzá az App Store-ban), amely a telefon hátára illeszthető. Saját chipkészlete, kamerája és infravörös hőkamerája, sőt akkuja is van. A hozzákapcsolódó iPhone-nak csak a kijelzőjét és a tárhelyét használja.

©

A 10,6 x 10,6 x 5,9 mm-es eszköz viszonylag alacsony felbontású (80 x 60) hőképet jelenít meg, miközben kevés áramot fogyaszt. Csodákat tehát ne várjunk tőle, arra azonban jó, hogy lássuk, hol is futnak a falban a vízcsövek (ehhez nyissuk meg a meleg vizet), de azt is megmutatja, ha egy macska rejtőzik a bokorban. Láthatjuk, ha meleg étel került a hűtőbe, sőt a nappaliról is érdekes hőfotót készíthetünk.

A FLIR One azonban ezeknél kevésbé nemes célra is bevethető, és erre Mark Rober hívta fel a figyelmet a YouTube-on (lásd a lenti videót). A filmben bemutatja, mennyire egyszerű ezzel a kiegészítővel leolvasni egy PIN kódot, amit kis idővel korábban ütöttek be. Bár a fémből készült billentyűzetek bizonyos fokig védettek, azonban a műanyag vagy gumi felületűek jóval sebezhetők ebből a szempontból.

©

Rober azt is megmutatja, hogyan védekezhetünk az ilyesfajta kémkedés ellen: egyszerűen több számbillentyűre is tegyük rá az ujjunkat, hogy megzavarjuk a hőkamerát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!