szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Edward Snowden rengeteg adatot szivárogtatott ki arról, hogy az amerikai titkosszolgálat milyen internetes és telefonos lehallgatási módszereket alkalmaz nem csak az USA-ban, hanem nemzetközi szinten mindenhol. Az internetezők pedig különböző módszerekkel reagáltak.

A Centre for International Governance Innovation és az Ipsos által 24 országban megkérdezett több mint 23 ezer fő jelentős része (43%) inkább elkerül bizonyos weboldalakat és alkalmazásokat a megfigyelési ügy kirobbanása óta. (Bár erről nem szól a nyilvánosan közzétett kutatási anyag, de valószínűleg azokról a szolgáltatásokról van szó, melyek üzemeltetőiről kiderült, hogy együttműködtek a titkosszolgálattal.) A felhasználók hasonlóan jelentős része (39%) gyakrabban változtat jelszót.

©

A megkérdezettek 28%-a állította, hogy az online megfigyelési módszerek nyilvánosságra kerülése után öncenzúrát alkalmaz, amikor közzétesz valamit az interneten, 18%-uk pedig azt is jobban megválogatja, hogy kikkel kommunikál.

A felhasználók 11%-a törölte magát bizonyos közösségi felületekről, míg 10%-uk vallja, hogy a Snowden-ügy kirobbanása óta kevesebbet internetezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!