szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Más-más szolgáltatásokban máshogy néznek ki egyes hangulatjelek. Lehet, hogy amit androidos telefonról küld, azt az iPhone-os ismerőse kicsit máshogy fogja értelmezni. Sőt, egyes gyártók készülékei között is vannak különbségek.

A szmájliknak vannak hivatalos, angol nyelvű megnevezései, ilyen a "grinning face with smiling eyes", vagyis a vigyorgó arc mosolygó szemekkel. Azt hinnénk, hogy ezt aztán nem lehet elrontani, erre tessék.

©

Egy érdekes amerikai kutatás hívta fel erre a figyelmet, hiszen látható, hogy az iPhone-os és facebookos megoldásról nem mondhatni, hogy megfelel a leírásnak, a twitteres pedig talán még rosszabb. A vizsgálat készítői arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondolnak az emberek a szmájliról. Az online kérdőívre érkezett válaszból kiderült, hogy a lehető legszomorúbb arcot kifejező -5-től a lehető legboldogabb szmájlit jelképező +5-ig érő skálán az iPhone-os szmájli elég szomorúan szerepel.

©

A megkérdezettek 70 százaléka szomorúnak ítélte, vagyis mínuszos értéket adott a szmájlinak. A Google megoldása teljesített a legjobban, de még a Microsoft furcsa figuráját is bőven pozitívnak ítélték.

Mindez egyúttal arra is rámutat: egyáltalán nem mindig szerencsés a sok emotikon használata, a küldő és a címzett készülékén ugyanis máshogy nézhet ki, más érzéseket közvetíthet egy-egy jel. Mutatunk még néhány hangulatjelet a kutatásból.

©
©

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!