szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megvalósult minden sci-fi egyik álma, a valós idejű fordító, ami bármikor bárkinél ott lehet, hiszen egy vezeték nélküli fülhallgató formájában elérhető.

A Pilot névre hallgató kütyü olyannyira új, hogy még nyelvek közt fordító fülhallgató sem nagyon létezett, nemhogy olyan, amelyik majdnem teljesen valós időben fordít. A vezeték nélküli eszközből szokás szerint egy pár tartozik össze, ám a hagyományos fülhallgatóktól eltérően itt nem ugyanaz az ember dugja őket a füleibe: az egymással eltérő nyelven beszélgető két félnek kell egy-egy. Ezután elég megkezdenünk a beszélgetést, mondatainkat a másik közel valós időben hallja a fülhallgatóban – de már a saját nyelvén.

Ez már leírva is elég jól hangzik, de hogy élőben mekkora élmény, azt sokkal jobban bemutatja az alábbi, rövid videó.

Mindehhez nem árt, ha a zsebünkben van a telefonunk, magát a fordítást ugyanis nem a fülünkben lévő kütyü, hanem a hozzá tartozó telefonos alkalmazás végzi. A mobilunkkal természetesen vezeték nélkül tartja a kapcsolatot a fülhallgató, ami így teljesen kényelmesen és alig észrevehetően használható. (Hasonló fordításra már a Skype is képes, de az persze kevésbé természetes helyzetet teremt.)

©

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az 50 ezer forintos Pilot hány nyelv közt fordít majd ide-oda, ez jövő héten derül majd ki, amikor a gyártó Waverly Labs megnyitja a megrendelésre szolgáló felületet. Ha értesülni szeretne, amikor a hasznos kütyü elérhető lesz, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!