1,3 millió helyett 1300 forint: a profi fotógépeket leköröző lencsét csinálnak a telefonokba

1,3 millió helyett 1300 forint: a profi fotógépeket leköröző lencsét csinálnak a telefonokba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Harvard egyetem kutatói szerint 1300 forintból ki lehet hozni azt a lencsét, ami nagyságrendileg javíthatja az okostelefonok kameráját. De némi munka azért van még a technológiával.

Bár az okostelefonok kamerái az utóbbi években rengeteget fejlődtek, egy bizonyos ponton túl már nem tudnak szebb képet készíteni. Ennek több oka is van – például a szenzorok mérete –, de az egyik legfontosabb befolyásoló tényező az optika: egy okostelefon méreteihez viszonyítva meglehetősen sok üvegre van szükség ahhoz, hogy végül tűéles képet készíthessen a DSLR-kamera. A Harvard egyetem kutatói azonban megoldást nyújthatnak erre a probléma.

A szakemberek egy úgynevezett metalencsét fejlesztettek ki, ami az üveg helyett kvarclencséket használ, amit mikroszkopikus titán-dioxid réteggel vontak be. Mint kiderült, ez ugyanúgy segít a kamera érzékelői felé terelni a fényt, mint a hagyományos társai, ám azoknál jóval kisebb, mivel az üveg minden pontján egyforma átmérőjű, ellentétben a domború üveggel. A technológia nemcsak sokkal kisebb lencséhez vezet – a tesztelt eszköz alig 2 mm széles volt –, de az összes, jelenleg kapható eszközt veri.

Komoly hátránya azonban, hogy egyelőre csak három, az ibolya a sárgászöld és a vörös színű fény esetén ad éles képet, a többinél nem. A kutatók éppen ezért azon dolgoznak, hogy szélesítsék ezt a színskálát.

Az előállítása a Harvard kutatói szerint még olcsóbb is, mint a hagyományos objektíveké, itt ugyanis nem kell az üveget precízen csiszolni. A számok szintjén ez annyit tesz, hogy egy 5000 dollár (kb. 1,3 millió forint) értékű lencsét csupán 5 dollárból, vagyis 1300 forintból ki lehetne hozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.