szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Első blikkre egy egyszerű nagyméretű telefonnak tűnhet, de a HP újdonsága sokkal több ennél. Kipróbáltuk a külföldön három, Magyarországon két kívánságunkat egyszerre teljesítő Elite x3-at, melyből garantáltan nem lesz tucatmobil.

Régóta tudni lehet, és egy ideje már hivatalos is, hogy a Microsoftnak egyáltalán nem váltak valóra az okostelefon-piac meghódításával kapcsolatos nagyratörő tervei. A Nokia mobilgyártó részlegének bekebelezése egyszerűen kidobott pénz volt, a Windows Mobile operációs rendszer pedig a legszebb időszakában is csak néhány százaléknyi piaci részesedést tudott összesöpörni magának. Mára eljutottunk arra a szintre, hogy a platform utolsó csúcskészülékeit, a 950-es Lumiákat féláron dobálják a vásárlók után, e közben pedig már szinte mindenki a februári Mobile World Congress szakkiállítást várja, hogy figyelemmel kísérhesse a Microsoft karmaiból kiszabadult Nokia immár androidos feltámadását. Tehát mostanság kevés pozitívum mondható el a mobilokra szánt Windowsról, és akkor jön a HP, és új megközelítésből próbál meg legalább egy szűk piaci szegmensben sikersztorit faragni ebből a nem túl szép történetből.

A HP Elite x3 típusjelzésének végén szereplő "x3" révén a gyártó arra próbál meg célzott utalást tenni, hogy ezúttal sokkal többről van szó, mint egy egyszerű okostelefonról, a pénzünkért egy valódi három-az-egyben készüléket ígérnek. Adott ugyebár az okosmobil, funkcionalitás, mely nem sok magyarázatot igényel, viszont a számítógép vonatkozású másik két üzemmód mindenképpen megér egy misét. A Microsoft által kifejlesztett Continuum technológiának köszönhetően ugyanis ez a termék ténylegesen képes lehet akár számítógépként is funkcionálni, ráadásul sokkal élhetőbb módon, mint amit a Lumia 950 esetében korábban tapasztaltunk.

©

Nagy test, amely bírja a kiképzést

Jelen tesztalanyunk egy nagy, sőt szó szerint hatalmas okostelefon, bár a 2013-ban kijött, szép emlékű Nokia Lumia 1520-nál azért egy kicsit kisebb. Az átlagnál nagyobb méret mellett a tekintélyes tömegre is érdemes felkészülni, hiszen nem kevesebb, mint 195 gramm húzza lefelé a zsebünket. Míg a 950-es Lumiákat sokat kritizáltuk amiatt, hogy a külcsínjükön abszolút nem érződik a felsőkategóriás besorolás, addig az Elite x3 esetében nincsenek ilyen gondok. A matt fekete hátlap kellemes tapintásérzetet biztosít és gondoskodik arról, hogy ne csússzon ki véletlenül a mobil a kezünkből, a fémesen csillogó és egyedi módon átlyuggatott alsó betét pedig komoly eleganciát kölcsönöz a készüléknek. Alul egy szimmetrikus USB-C dugalj biztosít USB 3.0 adatátviteli sebességet, felül pedig ott az Apple által nemrégiben már száműzött jack csatlakozó aljzat.

©

A hivatalos IP67-es minősítésnek köszönhetően nem tesz kárt az eszközben egy 1 méteres vízmélységben történő félórás fürdőzés, az egyéb környezeti behatások ellen pedig a katonai MIL-STD 810G szabványnak történő megfelelés véd. A kijelző előtt strapabíró Gorilla Glass 4 réteg található – a közel 6 colos képátlójú panel a legfrissebb trendeknek megfelelően 2560x1440 pixeles QHD felbontású, vagyis még közelről keresve sem láthatunk rajta képpontokat. Az AMOLED technológiájú panel végtelen kontrasztaránnyal, hatalmas betekintési szögekkel és ha nem is kiemelkedően nagy, de korrekt fényerővel bír. Kár, hogy a Nokia-eredetű Glance screen megoldást nem építették bele, vagyis az inaktív kijelzőn nem jeleníthetők meg különböző információk, legalábbis egyelőre.

Egyedi elvárások

Mivel a HP Elite x3 nem egy széles tömegeknek, hanem sokkal inkább professzionális üzleti felhasználóknak szánt okostelefon, a fejlesztők kiemelt figyelmet szenteltek annak, hogy a céges konferencia videóhívások minősége kiváló legyen. Ennek jegyében a kijelző feletti 8 megapixeles kamera remek képminőséget biztosít, és a mellette, valamint a telefon alsó szekciójában elhelyezett, Bang&Olufsen eredetű sztereó hangszórópár hangminőségére és hangerejére sem lehet panaszunk.

A tripla mikrofonos Elite x3 integrált akkumulátora 4150 mAh kapacitású, ami messze átlag feletti, és mindez a Windows oprendszerrel párosítva remek, többnapos üzemidőt biztosít. Kipróbáltuk, még ha masszívan folyton nyomkodjuk is a telefont, akkor is kibír egy teljes napot töltés nélkül. Ráadásul a QC 3.0 gyorstöltő tapasztalatunk szerint teszi a dolgát: 70 százalékra 1 óra alatt, 100 százalékra 2 óra alatt tölt fel.

©

Az üzleti vonalnak megfelelően a telefon kétféle biometrikus azonosítást is kínál: az előlapon elhelyezett íriszszkenner tapasztaltunk szerint jobban működik a windowsos világ korábbi, hasonló megoldásainál, de akinek még így sem elég kényelmes, annak ott a hátlapon lévő ujjlenyomat-szenzor. (Érdekesség, hogy a maximális biztonság érdekében nem állítható be semmilyen türelmi idő, vagyis az inaktív állapotba kerülő telefon minden esetben azonnal zárolja magát, és ilyenkor mindig szükséges a biometrikus azonosítás, vagy a PIN-kód bepötyögése.)

Említést érdemel továbbá a FIPS 140-2 kriptográfiai támogatás, illetve a 256 bites háttértár-titkosítás. A két dolog a vállalati rendszergazdák szívét nyugtathatja meg, ezeket az adattitkosítási funkciókat bekapcsolva ugyanis valamivel kisebb a gond akkor, ha egy munkavállaló elhagyja a telefonját.

Erő

A motorháztető alatt a Qualcomm egyik legnagyobb teljesítményű chipsete, a négymagos Snapdragon 820 teljesít szolgálatot. RAM-ból 4 GB van a fedélzeten, ami örömteli, még akkor is, ha a készüléken lévő 32 bites operációs rendszer ebből csak 3,5 GB-ot képes használni.

©

MicroSD kártyából akármekkora kapacitásúval elbír a készülék, de nem árt tisztában lenni vele, hogy ha memóriakártyát teszünk a mobilba, akkor az egyébként két SIM-kártyát (két hívószámot) egyszerre kezelő mobilon az egyik lehetőséget elbukjuk. Memóriakártyára egyébként nem feltétlen van szükség: a készülék belső tárhelye 64 GB kapacitású, ami mellé 15 GB OneDrive felhőtárhelyet is kapunk.

A 16 megapixeles felbontású, optikai képstabilizátoros főkamera 4K videófelvevős, és bár a minősége alapvetően korrekt, e tekintetben a jó öreg Lumiák azért eggyel magasabb szinten állnak.

Szoftver kicsiben és nagyban

Az operációs rendszer feladatait az augusztusban kijött, Anniversary Update jelzésű legfrissebb Windows 10 Mobile látja el. A rendszer alapvonásai már régóta ismerősek lehetnek a platform korábbi használói számára, de a legutóbbi frissítéssel számos újdonságot kaptunk többek közt a zárolóképernyő, a műveletközpont, az Edge böngészőalkalmazás, a Groove Music és a Bluetooth támogatás kapcsán. Esetünkben azonban nem is ez a fontos, hanem az OS úgynevezett Continuum funkcionalitása, mely lehetővé teszi, hogy a HP Elite x3 sokkal több lehessen egy egyszerű nagyképernyős mobilnál.

©

A Continuum kipróbálásához csupán annyit kell tennünk, hogy a telefont beállítjuk a közel fél kilogramm tömegű, igen masszív dokkolóba, mely a normál társaitól eltérően nem egyszerűen csak tölti a készüléket, hanem kiteszi a képét bármilyen monitorra vagy akár tévére – nem bután tükrözött, hanem nagyképernyőre optimalizált formában. Ebben a DisplayPort felület van segítségünkre, habár egy valamivel elterjedtebb egy HDMI-portnak jobban örültünk volna. Az akár szétnyitható tokban lévő telefonnal is használható dokkolón található két darab USB-A, egy USB-C, egy Ethernet és egy hálózati adapter csatlakozó aljzat. Magyarul semmi akadálya, hogy vezetékes nettel tápláljuk a rendszert, melyre vezetékes és vezeték nélküli egér/billentyűzet szett is minden további nélkül csatlakoztatható.

Mini számítógép

A mobilból ilyenkor számítógéppé avanzsált rendszerünk a PC-kről ismerős Windows 10 felhasználói felületéhez hasonló, de azért persze némileg egyszerűsített kezelőfelülettel fogad bennünket. És ami fontos: a rendszer alapvetően jól használható, de nem olyan gyors, mint egy normál PC.

©

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet a normál számítógépeken megszokott és sokat használt szoftvereinkkel? Nos, a Continuum sajnos nem támogatja a 32 és 64 bites normál Windows alkalmazások futtatását. Az UWP (Universal Windows Platform) elgondolás jegyében platformtól függetlenül közös kódbázissal rendelkező szoftverek, így például a böngésző, a levelező, a naptár, a Skype és a OneDrive minden további nélkül futnak a számítógép-szerű felületen, azonban ilyen alkalmazásokból még mindig elég kevés van.

A HP e tekintetben saját hatáskörben azért próbál javítani a lehetőségeken. A HP Workspace nevezetű szolgáltatással minden normál szoftverünk használható marad, csak éppen ezek nem magán az Elite x3-on, hanem a felhőben futnak. Ez sok esetben életmentő lehet, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a virtuális környezetben futó alkalmazások csak 15 képkocka/másodperc sebességűek, illetve, hogy a különböző csomagokban elérhető HP Workspace használata évente több sok tízezer forintos kiadást jelent.

©

Laptop helyett

A normál telefonos, illetve a Desk Dock névre keresztelt asztali dokkolós üzemmódot már kiveséztük, de mi a helyzet a harmadik funkcióval? Nos, ezt a Lap Dock nevezetű megoldást a megfelelő hardver hiányában sajnos nem tudtuk kipróbálni, és valószínűleg a felhasználók sem fogják tudni: merthogy itthon nem dobják piacra. A 12,5 colos laptopszerű kiegészítő valójában csak egy aksit és egy monitort tartalmaz, a telefon adja a gép agyát. Viszonylag nagy probléma, hogy ezt a kiegészítőt itthon nem dobja piacra a HP, így aztán az x3-ra itthon leginkább az x2 név igaz.

Verdikt

+: általánosan jó minőség, ellenálló kivitel, magasfokú biztonság, hosszú üzemidő, remek hangerő és hangminőség, szuper kijelző, gyors chipset, virtualizált szoftverfuttatási lehetőség.

: a Continuumon lehetne még mit fejleszteni, a dokkolón nincs HDMI-port, vagy microSD fér bele vagy második SIM, nem túl erős kamera, itthon hiányzó laptopos kiegészítő.

A HP néhány évvel ezelőtt beleállt a földbe a webOS-szel, most azonban nagyot alkotott a Microsoft-féle Windows 10 Mobile platformon: elkészített egy remek hardvert és szoftver fronton megpróbálta betömni a Microsoft által meghagyott lyukakat. Ismételten hangsúlyoznunk kell, hogy az Elite x3 nem egy széles tömegeknek szánt kütyü, hanem egy a vállalati szektor elvárásainak megfelelően kialakított, erősen niche eszköz.

Bár a telefon a jobbik fajtából való, itt-ott azért lehetne még mit fejleszteni a rendszeren, és kíváncsian várjuk, hogy a Microsoft-HP páros milyen irányban mozdul majd el a közeljövőben. Maga a telefon 190 ezer forintos áron kapható, az általunk kipróbált Desk Dock kivitel 250 ezer forintot kóstál.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni

Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt