Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A papírmentes iroda víziója nagyon jól hangzik, de a mindennapok valóságát elnézve egy jó ideig még egészen biztosan csak vízió marad. Erre a következtetésre jutva gondolkoztak el az Epsonnál azon, mit is lehetne tenni mégis a papírügyben, és amire jutottak, az egészen szimpatikus.

Hangozzék bármilyen jól a papírmentes iroda évek óta hangoztatott víziója pénzügyi, kényelmi és környezetvédelmi szempontból, egy olyan vállalat, mint az Epson mégsem tűzheti a zászlajára. A jelenleg a Seiko csoporthoz tartozó japán vállalat neve a Son of Electronic Printer, azaz az “elektronikus nyomtató fia” kifejezés lerövidítése. És hát egy EP-son mégsem állhat a nyomtatást teljességgel száműző papírmentesség mögé, már csak azért sem, mert bevételeik egyik jelentős forrását még ma is a nyomtatók, nyomtatási kellékek és szkennerek adják.

Másrészt viszont tény: a papírmentes iroda jelszavát még úgy is trendi hangoztatni, hogy közben mindenki pontosan tudja és évek óta tapasztalja, hogy egy jó darabig biztosan nem lesz belőle semmi. Éppen ez jött kapóra az Epsonnak, ahol belátták, hogy a környezetvédelmi science-fictionön túl a vállalatok igazából spórolni szeretnének legjobban. Aztán az is eszébe jutott Epsonéknak, hogy ők igazából nem papírt gyártanak, így hát azt már minden további nélkül a zászlajukra tűzhetik, hogy papírt spórolnak azoknak, akik az ő gépeiket használják. A nyomtatás és a tinta attól még marad – sőt.

Valahogy így születhetett meg az Epson szakembereiben a Japánban tavaly év végén bemutatott PaperLab, melyet néhány napja Európába is elhoztak, a hannoveri CeBIT-en volt alkalmunk saját szemünkkel megnézni a masinát. Egy hatalmas, fél szobát kitöltő gépezetről van szó, ami kettős szerepet tölt be.

©

Egyrészt papírt “eszik”, így megoldja az iratmegsemmisítés gondját. Külön jó, hogy házon belül, így ugyanis sem elszállítási költség nincs, sem a szállítással járó logisztikai kockázat: a sok esetben ügyfelek érzékeny adatait tartalmazó dokumentumok egy pillanatra sem kerülnek ki a cégtől. Egyszerűen csak megsemmisülnek, nem is kicsit. Láttuk a rostokat, amelyekre a gép (víz felhasználása nélkül) lebontja a papírlapokat – még aprólékos munkával sem fogja őket olvashatóvá összerakni senki és semmi.

De a kimeneti oldal is érdekes, merthogy a dokumentumokat evő gép nem sokkal később üres lapokat ad ki magából. Az első szanaszét nyomtatott dokumentum elfogyasztása után 3 perccel adja elő az első tiszta lapot, majd percenként 12 újabb A4-es tiszta lappal szolgál. Ez percenként 720 darab, egy 8 órás munkanap végére 5760 üres, nyomtatásra alkalmas papírlapot jelent. Legalábbis ánégyesből, a PaperLab ugyanis a névjegykártyától az A3 méretig bármekkora és nem mellesleg többféle színű üres lapot képes kiadni magából.

Az Epson standján megfogdostuk a végeredményt: láthatóan újrahasznosított, de érezhetően normális minőségű papírt ad ki magából a gép. És ahogy kérdésünkre elmondták, a gép az egyszer már feldolgozott papírból is teljes értékű lapokat tud kihozni.

A japán gyártó otthon tavaly decemberben dobta piacra a masinát, Európában pedig jövő ősszel tervezik a PaperLab értékesítésének megkezdését. És persze közben dolgoznak a továbbfejlesztésén is: a 285x143x182 centis gép nem csak magában óriási, hanem még körülötte is kell némi szabad hely a stabil működéshez. Már csak azért is, mert az Epson úgy tervezi, hogy a vállalatok idővel nem csak egy dokumentumokat megsemmisítő és tiszta papírt előállító gépet kapnak, hanem összeköthetik majd direktben a nyomtatással is, így egy teljes ökoszisztémát tudnak adni ügyfeleik irodáiba.

Minoru Usui, az Epson elnöke a CeBIT-en úgy fogalmazott: reméli, hogy a PaperLab modellek egyszer minden méretben elérhetők lesznek, és nem csak a gyárakban, az irodákban, hanem még otthon is használni fogják őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4

Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4