Balogh Csaba
Balogh Csaba

A hűtési lánc kifejezés keveseknek mond valamit, pedig a végpontja szó szerint mindenki életében jelen van. Az élelmiszeripar és -kereskedelem életét gyakran megnehezítő folyamat rengeteg pénzt visz és rengeteg ételt pazarol el. Reformja már zajlik, a kulcs pedig a 21. század olaja, az adat.

12 milliárd ember élelmezésére elegendő kalóriát termelünk. A Földön 7,5 milliárd ember él. Több mint 1 milliárdan éheznek. Beszélgetőpartnerünknek, Jason Kaynek nincs gondja a matekkal, nem is nagyon lehet: a brit IMS Evolve nevű startup kereskedelmi igazgatója. Rögtön hozzá is teszi a képlet látszólagos önellentmondását magyarázó nevezőt: rengeteg élelmiszer végzi a kukában. Bár sok kalória az otthoni kukákban végzi, rengeteg vész oda előállítói és kereskedelmi oldalon. Például a rosszul megtervezett hűtési lánc miatt, vagy azért, mert a hűtést igénylő élelmiszerek végig megfelelő hőkörnyezetben tartását jelentő folyamat során csak későn vesznek észre bizonyos hibákat. Addigra pedig már megromlik az étel.

A részben Kay által alapított vállalat éppen ilyesmikre kínál megoldást, jelentős részben a Dell hardveres infrastruktúrájára építve, szoftveres alapon. Ügyfeleik a legnagyobb kereskedők közül kerülnek ki – ilyen például a hazai pályájukon messze piacvezető Tesco –, és azt várják tőlük, hogy jónéhány érzékelő, adatközpont, megannyi algoritmus és a dolgok internetére (IoT) alapuló technológiai okosságok segítségével segítsenek nekik megreformálni a hűtési lánc rájuk eső részét.

Merthogy a lánc fenntartása rengeteg pénz emészt fel. A költségek az élelmiszer-alapanyagok termelőitől az élelmiszer-feldolgozókon (gyártókon) át a nagy- és kiskereskedőkig, illetve éttermekig összeadva már jelentős tételt tesznek ki. Kay szerint például azért is, mert éves szinten 3 trillió (!) dollárnyi élelmiszer megy a kukába, jelentős részben a rosszul megtervezett vagy nem jól működő hűtési lánc miatt. A lánc végén pedig végül mindig a fogyasztó fizeti ki a termék megvásárlásakor a selejt költségeit is.

©

A költségek kordában tartása érdekében az IMS Evolve jóval több mint 20 milliárd ponton monitorozza az ügyfelei készleteinek adatait, valós időben, 24 órában. Az adatok feldolgozása – ahogy erre már a mennyiségből is következtetni lehet – teljesen automatizált módon történik. A cég működésének éppen ez a kulcsa: a big datára alapuló metódusokkal olyan algoritmusokat fejlesztenek rendszereikbe, melyek a korábbi mintázatokat kiismerve megfelelő időben jelzik, ha be kell avatkozni a hűtési lánc valamelyik pontján.

Kay szerint ennek egyik módja, hogy a vállalatok meglévő infrastruktúrája fölé vonnak egy szoftveres réteget, ezáltal tudják rendszerszinten figyelni például azon tároló eszközök hőmérsékletét, amelyben az élelmiszerek mozognak: nem egy-egy kamionba tett hőmérővel, hanem egyszerre rengeteg ponton, a már említett algoritmusalapú felügyelettel. A digitális alapokra helyezett platformmal biztosítható többek között az is, hogy ha helyrehozni már nem is tudják a dolgot, a rendszer legalábbis mindenképpen kiszúrja, ha egy szállítmány egy adott része nem volt végig megfelelően hűtve, így aztán a lánc végén álló kiskereskedőig biztosan eljusson az információ: az étel romlott, nem lenne szerencsés a vásárlóknak eladni, így aztán az árut átvenni sem.

Szintén kritikus pont az energiafogyasztás. Az IMS Evolve minden vállalati ügyfelének azt ígéri: abban segít, hogy a maximális élelmiszer-biztonság mellett a lehető legalacsonyabb áron tudja fenntartani a hűtési láncot. Könnyen kitalálható, hogy az ártényezőt alapvetően befolyásolja a hűtéshez elhasznált energia mennyisége. Kay a Tesco példáját hozta, ahol hagyományosan három kategóriába sorolták az ennivalókat: fagyasztottak, nagyon hidegen tartandók és nem annyira komoly hűtést igénylők. A valóságban azonban az egyes élelmiszerek optimális tartási hőmérséklete nem három fokozatban, hanem jóval szélesebb skálán mozog. Okos, szoftveres megoldásokkal a három fokozat valamelyikének beállítása helyett a szállítás során minden egyes tárolóban az adott élelmiszernek pont elég fokú hűtést lehet beállítani, fenntartani.

©

A hőmérséklet-szabályozás ilyen szintű finomhangolása Kay szerint minden egyes nap minden egyes percében „több millió foknyi” hűtést spórol meg csak a Tescónál, ami napi szinten dollármilliókban mérhető megtakarítást jelent a kereskedelmi láncnak. A fogyasztóknál mindez nem csak olyan formában jelentkezik előnyként, hogy a bolthálózat az alacsonyabb költségszint miatt alacsonyabban tudja tartani az árakat. Jobb minőségű élelmiszereket is kapnak: például nincsenek agyonhűtve a zöldségek és gyümölcsök, ez pedig a termék küllemén és frissességén is érezhető – magyarázza a szakember. Kay azt mondja, éppen ez lenne az egyik „titkuk”, ezzel szeretnék megkülönböztetni magukat a konkurens megoldások szállítóitól: a spórolás sem rossz hozadék, de szerinte a kereskedelmi láncoknak elsősorban arra kell törekedniük, hogy a hűtési lánc optimalizálásával jobb és jobb minőségű élelmiszereket találjanak a boltokban a vásárlók – akkor fognak ugyanis visszajárni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Teljesen legalizálták a marihuánát Kanadában

Teljesen legalizálták a marihuánát Kanadában

"Netán egész egyetemek jutnak hasonló sorsra" – doktoranduszok tiltakoznak a genderszak megszüntetése ellen

"Netán egész egyetemek jutnak hasonló sorsra" – doktoranduszok tiltakoznak a genderszak megszüntetése ellen

Történetének legnagyobb leállását szenvedte el a YouTube

Történetének legnagyobb leállását szenvedte el a YouTube

Nem kertel a manipulált kormányvideó főszereplője: "Orbán Putyin kottájából játszik"

Nem kertel a manipulált kormányvideó főszereplője: "Orbán Putyin kottájából játszik"

"Bocsánatot kérünk a nőktől, akiknek náci katonákkal volt viszonyuk"

"Bocsánatot kérünk a nőktől, akiknek náci katonákkal volt viszonyuk"