Kitalálta az Apple: sötétben sem fogja elvakítani a telefonja

Kitalálta az Apple: sötétben sem fogja elvakítani a telefonja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy olyan szabadalomra kapott zöld utat az Apple, amelyik védheti a felhasználók szemét, ha a sötét szobában kapcsolják be okostelefonjukat.

Nem tesz jót a szemnek, ha a telefon kijelzője hirtelen teljes fényerővel éled fel egy sötét szobában – lumineszcenciás sokk-ként is emlegetik ezt a jelenséget. Ugyan néhány másodperc múlva a kijelző visszavesz a fényerőből, de attól a szem még elszenvedte a sokk-hatást.

Az Apple egyik új szabadalma, amelyik a „lumineszcenciás sokk elkerülése a kijelzővel rendelkező eszközöknél” címet kapta tulajdonképpen korlátozza a fényerőt, ha a készüléket sötét környezetben aktiválják. A telefonon lévő környezetifény-érzékelő (ambient light sensor) felméri a szoba megvilágítottságát, és abban a pillanatban a környezethez igazítja a fényerőt, amint bekapcsolják a készüléket.

©

A szabadalom egyébként azt is részletezi, hogy miként kerülhető el a túl erős megvilágítás környezeti érzékelő nélkül. Ilyenkor hívásnál vagy üzenet érkezésekor nem világosodik ki teljesen a képernyő. Ez az akkumulátoros működési idő szempontjából lehet igen hasznos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.