szerző:
MTI

Hamueső bénítaná meg Tokió életét, ha kitörne a tőle 100 kilométerre fekvő Fudzsi, Japán legmagasabb hegye, egy szunnyadó vulkán – derül ki egy kormány számára készült tanulmányból, amely a Kyodo hírügynökség birtokába jutott.

A jelentés szerint néhány hét alatt 10 centiméteres hamuréteg boríthatná be Tokiót, járhatatlanná téve a 9 milliós nagyváros utcáit és ezzel megbénítva a közlekedést, a szállítást, beleértve a lakosság élelemmel való ellátását. Már fél centiméternyi hamu motorhibákat idézne elő az autókban, és egészségügyi problémákat is okozna, főleg a szemben és a tüdőben. Egy centimétert meghaladó hamuréteg tömeges áramszünetet okozhatna, és eltömíthetené a szennyvíztisztítókat.

A japán kormány azért rendelte meg a jelentést, hogy megtudja, milyen intézkedésekre kellene felkészülnie egy esetleges vulkánkitörés nyomán. A kormány korábban 2500 milliárd jenre (6000 milliárd forint) becsülte az esetleges vulkánkatasztrófa okozta károkat.

©

"A Fudzsi egy fiatal vulkán, nem lenne meglepő, ha bármikor a közeljövőben működésbe lépne" – jelentette ki Nagao Tosijaszu, a Tokai Egyetem földrengéskutató intézetének igazgatója. A történelmi feljegyzések szerint a Fudzsi legalább 10 nagy kitörést produkált 781 óta. A legutóbbi, 1707-es kitörés óta több mint három évszázad telt el, és az 1960-as évek óta nem mutatja jelét semmiféle vulkáni aktivitásnak. Egy kisebb tűzhányó, az ugyancsak Kjusu szigetén fekvő Io-hegy azonban a múlt hónapban 250 év után tört ki újra.

A csendes-óceáni úgynevezett tűzgyűrűn fekvő Japánban 110 aktív vulkán található, ezek közül 47-et napi 24 órán át tartanak megfigyelés alatt.

A Kuszacu-Sirane vulkán januári kitörésekor egy ember (egy katona) meghalt, tizenöten - gyakolatozó katonák és síelők - megsebesültek. Az elmúlt évszázad legsúlyosabb vulkánkitörése 2014 szeptemberében történt, amikor az Ontake-tűzhányó ébredt fel álmában és oltotta ki 63 ember életét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Úgy megvertek valakit a Széna téren, hogy majdnem belehalt

Úgy megvertek valakit a Széna téren, hogy majdnem belehalt

Nekiment a minisztert is buktató gazdasági lobbiknak a francia oknyomozó újságíró

Nekiment a minisztert is buktató gazdasági lobbiknak a francia oknyomozó újságíró

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie