szerző:
hvg.hu

Visszaélésre adhat okot, ha a kormányzat dönti el, mi számít álhírnek – viszont az sem túl szerencsés, ha egy kormány egyáltalán nem veszi komolyan a netszerte egyre gyakrabban feltűnő kamuhírek problémáját.

A téma szakértői szerint az online terhedő álhírek elleni harc leghatékonyabb fegyvere nem a rövid távú érdekeket figyelembe vevő állami szabályozás – azaz a gyakran kártékonyságba fulladó tiltás, cenzúrázás és büntetés –, hanem az oktatás és a kritikus gondolkodás fejlesztése. Ezzel együtt a világ kormányai egyre másra vezetnek be ezzel kapcsolatos intézkedéseket.

A városi legendák mögötti igazság felderítésére szakosodott Urban Legends blog több ország esetében is kigyűjtötte, hol mit próbálnak tenni az álhírek ellen. Dél-Koreában például nem csak törvényt hoztak, hanem ráálltak a betartatására is: két hónap alatt 500 eljárás indult a kamuhírek terjesztői ellen. Írországban 5 év börtönt helyeztek kilátásba minden olyan tevékenységre, amelyben hamis profilokkal próbálnak tömeges politikai manipulációt elérni.

Persze több más ötlet is felmerült már a világ kormányaiban, tovább csemegézhet az Urban Legends blog bejegyzésében.

Ha kíváncsi rá, melyik oldalak verik át rendszeresen, fussa át a listánkat: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!