szerző:
MTI

Az agytumor leggyakoribb és leghalálosabb típusának kezelésében is segíthet az egyik limfómákra és leukémiára kifejlesztett hatóanyag egy új tanulmány szerint.

A Science Translational Medicine című tudományos lapban bemutatott felfedezés reményt adhat arra, hogy az ibrutinib nevű hatóanyag egy napon glioblastomában szenvedő betegek kezelésére is használható lesz és növelheti a kór jelenleg nagyon alacsony túlélési arányát. Bao Shigang, a Clevelandi Klinika Lerner Kutatóintézetének tudósa szerint az ibrutinib lelassította az agytumor növekedését egerekben és tízszeresére növelte azt a túlélési arányt, amely a jelenleg használt temozolomide nevű kemoterápiás szer alkalmazására jellemző.

Bao csapata az találta, hogy az ibrutinib megfékezi a glióma őssejtjeit, amely az agytumor sejteknek a kezeléseknek ellenálló és agresszíven terjedő típusa. A tanulmány szerint az ibrutinib kombinálása sugárterápiával meggátolhatja, hogy a glioblastoma sejtek ellenállóvá fejlődjenek és hatékonyabban növelheti a betegek élethosszát, mint a sugárkezelés vagy az ibrutinib terápia külön-külön.

"A glioblastoma a leghalálosabb kimenetelű agytumor és erősen ellenáll a jelenlegi terápiáknak. Nagy szükség van arra, hogy a lehető leggyorsabban új kezelést kapjanak az ebben szenvedő páciensek" – hangsúlyozta Bao. A kutató szerint at amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) által engedélyezett gyógyszer használata lehetővé tenné, hogy átlépjenek a hosszadalmas szabályozási vizsgálatokon, amelyek egy új kezelés esetében szükségesek, így valószínűleg jóval hamarabb állhatnának neki a klinikai vizsgálatoknak.

Más kutatások még ennél is előrehaladottabb állapotban vannak: a nemzetközi klinikai teszteken is túl van az a védőoltás, ami a felnőttek leggyakoribb, legagresszívebb agydaganata ellen fejlesztettek ki.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói egy megint másik megoldások dolgoznak. Az általuk megalkotott kombinált immunstimuláns kezelésről nemrég derült ki, hogy a felébresztett immunrendszer lényegében kisöpri a daganatot. Szellemi atyja, Ronald Levy szerint az egyelőre csak egerekben kipróbált eljárás elvben bármilyen daganattípus kezelésére alkalmas lehet, és a klinikai próbák már 2018 vége felé megkezdődhetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!