szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gondos eladók a felhasználás módját és azt is elmondják a vevőnek, pontosan milyen adatokhoz jut hozzá, ha megvásárolja a feltört szájthoz tartozó jogosultságot. Több ezer weboldal jelszava és mindenféle más adata sorakozik az árusításhoz használt orosz fórum piacterén.

Piaci áruhoz hasonlóan értékesítik a feltört webodalakhoz tartozó hozzáférési jogosultságokat egy orosz fórumon – szúrta ki az IT és információ biztonsággal foglalkozó Kiberblog, amely magyar oldalakat is talált a meghackelt kínálatban.

Beszámolójuk szerint az értékesítéséhez használt oldalon több mint 3000 feltört weboldalhoz lehet hozzáférést vásárolni. Igen széles a választék, ugyanis teljes adatbázishoz tartozó jogosultság (tehát a benne tárolt adatok, felhasználónevek és jelszavak), valamint a szájt által használt tartalomkezelő rendszerhez (CMS) szükséges hozzáférés is kapható. Az eladók azt is elmagyarázzák, mi mindenre alkalmas a megvásárolt adat, amelyet akár malware vagy más kártevők telepítésére is használhatnak az érdeklődők, ha fizettek a portékáért.

©

Az oldalakat több szempont szerint rangsorolva, például napi látogatók, a domainen megjelent bejegyzések dátuma alapján állították ki, de az érdeklődők is szűrhetnek a találatok között, ha valamilyen speciális igényük lenne. Magyar oldalakhoz egyébként kifejezetten olcsón lehet hozzájutni: egy 2008 óta működő borpince weboldalának adminisztratív hozzáférése 1,4 dollárt, átszámítva mintegy 400 forintot kóstál.

Ennél drágább tételek is vannak persze az étlapon, főleg, ha több (értsd: sok száz) hozzáférésrű kulcsra pályázik valaki. Utóbbi esetben nem ritkán 3-400 dollárt, azaz nagyjából 80-108 ezer forintot is elkérhetnek az orosz hackerek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Az orosz hackerek már az áramszolgáltatókhoz is bejutottak

Orosz hackerek törtek be amerikai áramszolgáltatók számítógépes rendszereibe tavaly, akár áramszüneteket is okozhattak volna – jelentette hétfőn a The Wall Street Journal című napilap az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) tisztviselőinek tájékoztatására hivatkozva.

Betiltatná az Apple óráit egy szabadalmi troll

Betiltatná az Apple óráit egy szabadalmi troll

Úgy tűnik, csak az a Samsung óra jár jól, amit Samsung telefonnal használnak

Úgy tűnik, csak az a Samsung óra jár jól, amit Samsung telefonnal használnak

Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását

Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását