szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját játékstreaming szolgáltatást fejlesztett a Google, amely egy távoli gépparkra bízza az erőforrásigényes videojátékok futtatását. A Project Streamet a napokban kezdik el tesztelni az Egyesült Államokban.

A mai videojátékok akadásmentes futtatásához igen erős számítógépre van szükség, főleg, ha az ember magas grafikai beállítások mellett szeretne játszani velük. Iparági szereplők ezért úgy vélik, a jövő nem a méregdrága kompúterekről, hanem a streamelésről szól majd, mely során az erősebb hardvert igénylő programokat a felhasználók eszközeire “vetítik".

A Google ehhez kapcsolódóan mutatott be egy technológiát, amely egyfajta hidat képez egy távolról üzemeltetett géppark és a felhasználó saját készüléke között, de a megjelenített tartalmat valójában előbbi futtatja. Ezzel a másik fél eszköze valamelyest mentesül a terheléstől, a szórakozás pedig kényelmesebbé is válik, a program ugyanis a cég Chrome böngészőjén keresztül jelenik meg.

A jeltovábbításhoz valóban gyors internetre van szükség. A keresősóriás szerint technikájuk jelenlegi állapotában legalább 25 megabites kapcsolódást igényel, hogy az eredmény valóban élvezhető legyen. Az első teszteket a héten érkező Assassin’s Creed Odyssey-vel végzik majd, de egyelőre csak az Egyesült Államok területén. A hétfői bejelentés mellé egy videót is kiadtak, amely már ebben a formátumban készült, ráadásul igen jó minőség mellett: 1080p-s felbontásban és 60 FPS mellett tudták sugározni a látottakat a felhasználó böngészőjébe.

Arról nincs hír, hogy a szolgáltatást milyen feltételekkel és mennyiért lehet majd igénybe venni, a Google célja mindenesetre már most jól érzékelhető: aki nem rendelkezik méregdrága számítógéppel, némi pénz ellenében bérelhet magának egy távolit, amely a legújabb programokkal is gond nélkül megbirkózik. Úgy hírlik, hasonló koncepció mentén készül az új Xbox is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gécs Dániel Tech

Kedveli a képregényeket? Hát Pókembert? Izgalmas, filmszerű játék készült belőle

Több mint nyolc év telt el azóta, hogy először magára húzta jelmezét, így az Insomniac Games-féle Spider-Manben egészen új oldaláról mutatkozik meg a húszas éveit taposó Peter Parker. New York kedvenc hálószövője most is lelkes bűnüldöző, ám a kihívásokkal teli világban már nem csak szupererőre van szükség. Nekiültünk, és kipróbáltuk a Sony konzoljának több mint két évig fejlesztett újdonságát.

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből