szerző:
hvg.hu

A világ legismertebb természettudósa, David Attenborough szerint bár a népességnövekedés előbb-utóbb magától is helyreáll, addigra már valószínűleg késő lesz az emberiség számára.

David Attenborough köszöni szépen, jól van. A világ legismertebb természettudósa májusban töltötte be élete 92. évét, a munkakedve azonban egy pillanatra sem lankad. Olyannyira nem, hogy a BBC hamarosan műsorra tűzi új, ötrészes természetfilm-sorozatát Dynasties címmel. Az első előzetes néhány napja került fel a YouTube-ra, de már így is közel félmillió megtekintésnél jár a videó. Nem csodáljuk.

A sorozat kapcsán Attenborough a napokban a BBC Newsnight vendége volt, ahol azonban nem csak a műsorról beszélt, hanem az emberiség szempontjából nézve kulcskérdések is előkerültek. Beszéltek a világot elborító műanyagszennyezésről, a vegetarianizmusról, a népességnövekedésről és a Párizsi Klímaegyezményről is.

A természettudós egyik korábbi projektje, A kék bolygó II. nagy mértékben járult hozzá ahhoz, hogy az emberiség felismerje, valamit kezdeni kell a műanyagszemét problémájával. Szerinte mindent el kell követnünk az egyszer használatos műanyagok elkerüléséért, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy nem ez jelenti a legnagyobb fenyegetést az emberiség jövőjére nézve.

A vegetarianizmus kapcsán Attenborough kiemelte, alapvetően nincs baj a húsfogyasztással, hiszen az evolúció során mindenevőkké fejlődtünk, ám ha nem kezdjük el szabályozni a húsfogyasztást, azzal súlyos környezeti károkat okozhatunk.

A legfontosabbnak azonban a népességnövekedés problémáját tartja. Mint mondta, a populáció növekedésének véget kell vetni, ugyanis egyre több olyan ember lesz a Földön, aki – hozzá hasonlóan – hosszú életet él majd. Bár Attenborough szerint a népességnövekedés természeténél fogva előbb-utóbb szabályozza majd önmagát, könnyen lehet, hogy addigra már késő lesz az emberiség számára.

A Párizsi Klímaegyezmény kapcsán pedig megjegyezte, az, hogy Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, nem akadályozhatja meg azt, hogy az ott elfogadott cselekvési tervet a világ nemzetei véghezvigyék.

Attenborough-nak remélhetőleg igaza lesz, egy friss tanulmány szerint ugyanis nagyobb a baj, mint korábban gondolták: csupán 10 évünk van hátra a klímakatasztrófáig. Ha a következő évtizedben nem történik radikális változás, visszafordíthatatlan lesz a bolygó felmelegedése.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Veszélybe sodorjuk a Földet: drámaian csökken világszerte a vizes területek nagysága

Világszerte riasztó mértékben csökken a fajokban különösen gazdag vizes területek kiterjedése. 1970 és 2015 között a vizes területek 35 százaléka tűnt el a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint a tengerparti és folyótorkolati régiókban folyó városépítkezések miatt – áll a ramsari egyezmény titkári hivatalának új jelentésében. A vizes területek állat- és növényvilágának 25 százalékát a kihalás fenyegeti.

MTI Tech

A jó hír: a növények elkezdtek védekezni az emberi tevékenység ellen – a rossz hír: ezzel rosszul járunk

Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt. Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját