szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legismertebb természettudósa, David Attenborough szerint bár a népességnövekedés előbb-utóbb magától is helyreáll, addigra már valószínűleg késő lesz az emberiség számára.

David Attenborough köszöni szépen, jól van. A világ legismertebb természettudósa májusban töltötte be élete 92. évét, a munkakedve azonban egy pillanatra sem lankad. Olyannyira nem, hogy a BBC hamarosan műsorra tűzi új, ötrészes természetfilm-sorozatát Dynasties címmel. Az első előzetes néhány napja került fel a YouTube-ra, de már így is közel félmillió megtekintésnél jár a videó. Nem csodáljuk.

A sorozat kapcsán Attenborough a napokban a BBC Newsnight vendége volt, ahol azonban nem csak a műsorról beszélt, hanem az emberiség szempontjából nézve kulcskérdések is előkerültek. Beszéltek a világot elborító műanyagszennyezésről, a vegetarianizmusról, a népességnövekedésről és a Párizsi Klímaegyezményről is.

A természettudós egyik korábbi projektje, A kék bolygó II. nagy mértékben járult hozzá ahhoz, hogy az emberiség felismerje, valamit kezdeni kell a műanyagszemét problémájával. Szerinte mindent el kell követnünk az egyszer használatos műanyagok elkerüléséért, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy nem ez jelenti a legnagyobb fenyegetést az emberiség jövőjére nézve.

A vegetarianizmus kapcsán Attenborough kiemelte, alapvetően nincs baj a húsfogyasztással, hiszen az evolúció során mindenevőkké fejlődtünk, ám ha nem kezdjük el szabályozni a húsfogyasztást, azzal súlyos környezeti károkat okozhatunk.

A legfontosabbnak azonban a népességnövekedés problémáját tartja. Mint mondta, a populáció növekedésének véget kell vetni, ugyanis egyre több olyan ember lesz a Földön, aki – hozzá hasonlóan – hosszú életet él majd. Bár Attenborough szerint a népességnövekedés természeténél fogva előbb-utóbb szabályozza majd önmagát, könnyen lehet, hogy addigra már késő lesz az emberiség számára.

A Párizsi Klímaegyezmény kapcsán pedig megjegyezte, az, hogy Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, nem akadályozhatja meg azt, hogy az ott elfogadott cselekvési tervet a világ nemzetei véghezvigyék.

Attenborough-nak remélhetőleg igaza lesz, egy friss tanulmány szerint ugyanis nagyobb a baj, mint korábban gondolták: csupán 10 évünk van hátra a klímakatasztrófáig. Ha a következő évtizedben nem történik radikális változás, visszafordíthatatlan lesz a bolygó felmelegedése.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Veszélybe sodorjuk a Földet: drámaian csökken világszerte a vizes területek nagysága

Világszerte riasztó mértékben csökken a fajokban különösen gazdag vizes területek kiterjedése. 1970 és 2015 között a vizes területek 35 százaléka tűnt el a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint a tengerparti és folyótorkolati régiókban folyó városépítkezések miatt – áll a ramsari egyezmény titkári hivatalának új jelentésében. A vizes területek állat- és növényvilágának 25 százalékát a kihalás fenyegeti.

MTI Tech

A jó hír: a növények elkezdtek védekezni az emberi tevékenység ellen – a rossz hír: ezzel rosszul járunk

Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt. Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök