szerző:
hvg.hu

A Facebook a legnagyobb titokban fejlesztette azt az eszközt, amely egészen új szintre emelné a kommunikációt: bőrön keresztüli hangérzékelést alkalmaz.

Az már régóta ismert, hogy a Facebooknak van egy Building 8 nevű részlege, azt viszont már kevésbé tudni, hogy min is dolgoznak ott pontosan a szakemberek. Regina Dugan, a csapat egykori vezetője azonban tavaly egy fejlesztői konferencián bejelentette: olyan eszközt akarnak készíteni, amivel a bőrükön keresztül "hallhatnak" a felhasználók.

Az ötlet kellőképpen sci-fisen hangzott ahhoz, hogy sokan csak legyintsenek rá, úgy tűnik azonban, hogy a Building 8 csapata valóban komolyan gondolja a fejlesztést. A Business Insider beszámolója szerint egy júliusban közzétett tanulmány, valamint az ahhoz tartozó képek elárulták: a Facebooknál már elkészült annak a karszalagnak a porototípusa, amely a szavakat vibrációvá alakítja át.

Mindez azt jelenti, hogy mindent, amit az eszköz hall – legyen az egy beszélgetés vagy egy híradó, – egy finom vibrálásra konvertálja át. A technológiát számos módon lehet felhasználni: a siketek- és halláskárosultak számára is lehetővé teszi, hogy a jelelésen kívül is megértsék az elhangzottakat, de arra is lehetőséget ad, hogy a felhasználó vezetés vagy valamilyen tevékenység közben használhassa a mobilt vagy a laptopot.

Az IEEE Transactions on Haptics című szaklapban megjelent tanulmányban egy fotót és egy ábrát is közzétettek, amelyen a rezgő karszalag látható. A szakemberek már egy tesztet is lefuttattak az önkéntes alanyokon, akiknek az volt a feladatuk, hogy a különböző rezgésekből kitaláják, mely szavakat akarta "tolmácsolni" a készülék.

©

A technológia alapjána a fonémák jelentik. Az általunk kimondott szavak ilyen fonémákra (a beszélt nyelven a hangok elemi egységére) bomlanak. A karszalag gyakorlatilag ezeket a fonémákat fordítja át rezdésre, mivel minden szónak megvan a saját, egyedi rezgése.

A tesztek során a karszalag 100 szót fordított rezdésre 39 fonéma segítségével. Az eredmény azt mutatta: a résztvevők 100 perc alatt a 39 angol fonémát 92 százalékos pontossággal értették meg.

Jelenleg több cég is azon dolgozik, hogy megvalósítsa az emberi elme és a számítógép összekapcsolását. Akinek elsőként sikerül a fejlesztés, valószínűleg az fogja majd megalapozni az újfajta kommunikációt. Ilyen projekten dolgozik a Building 8 mellett Elon Musk is, náluk Neuralink néven fut a projekt.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook fejlesztéseiről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyetlen előadásra visszatérhet Sas József

Egyetlen előadásra visszatérhet Sas József

Földrengés volt Olaszországban

Földrengés volt Olaszországban

Most aztán jön minden: hó, eső, havas eső

Most aztán jön minden: hó, eső, havas eső

Már a megbízás elnyerése előtt nagyban készült a munkára a kukaholding behajtója

Már a megbízás elnyerése előtt nagyban készült a munkára a kukaholding behajtója

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Átlépte a lélektani 50 milliárd forintos határt a kórházak adóssága

Átlépte a lélektani 50 milliárd forintos határt a kórházak adóssága