szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rájár a rúd a Facebookra, elsősorban a közösségi oldal biztonsága miatt. Legutóbb legalább 81 ezer felhasználó adatai kerültek rossz kezekbe.

Az elkövetők 120 millió meghackelt Facebook-fiókról beszéltek a BBC orosz részlegének, azonban ezt a számot nem tudták megerősíteni független kiberbiztonsági szakértők, és inkább „csak” 81 ezer hozzáférés kompromittálódhatott – írja a BBC.

A sérülékenységet még szeptemberben fedezték fel, és az is kiderült, hogy a hackerek rosszindulatú böngészőbővítmények bevetésével szerezték meg a facebookozók személyes adatait. A bővítmények csendben figyelték az áldozatok tevékenységét a platformon, majd elküldték a szóban forgó adatokat, sőt még a privát üzeneteket is a hackereknek.

A hack elsősorban ukrán és orosz felhasználókat érintett, azonban amerikai, brit, sőt brazil facebookozók adatait is árulták többek között egy online (szentpétervári) fórumon, fiókonként 10 centért. A BBC beszélt néhány érintettel, és kiderült, valóban lopott adatokról van szó, amelyek között fényképek, sőt intim üzenetváltások is szerepeltek.

A Facebook azóta kapcsolatba lépett a böngészők fejlesztőivel, és az ismert rosszindulatú bővítmények már nem tölthetők le az alkalmazásboltokból – próbálta megnyugtatni a felhasználókat Guy Rosen, a Facebook egyik igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy kapcsolatba léptek a bűnüldöző szervezetekkel és a helyi hatóságokkal annak érdekében, hogy eltávolítsák az információkat értékesítő weboldalakat.

Aki nem szeretné kitenni magát és az adatait ilyen veszélynek, és a Facebookról sem szeretne lemondani (bár vannak már ígéretes alternatívák, például ez), az mindig nézze meg, hogy milyen forrásból tölt le böngészőbővítményt, és az milyen engedélyekhez férhet hozzá.

Nem olyan régen is volt egy jelentősebb hack a legnagyobb közösségi oldalon: szeptemberben a Facebook is elismerte, hogy 30 millió fiókhoz (eredetileg 50 millió volt ez a szám) férhettek hozzá a hackerek az oldal Megtekintés mint funkciójának hibája miatt.

Ha van még pár perce saját online biztonságára, akkor azt is javasoljuk: mielőbb állítsa be ezt az 5 dolgot a Facebook-fiókjában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

A járvány sem vetett véget az egyik legkedvesebb hálaadási történetnek

A járvány sem vetett véget az egyik legkedvesebb hálaadási történetnek

Figyelmeztetést adtak ki az egész országra sűrű köd miatt

Figyelmeztetést adtak ki az egész országra sűrű köd miatt