szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A biztonságra helyezi a hangsúlyt ez az ingyenes kis böngésző, amely ujjlenyomat, Face ID és hagyományos, jelszó általi védelmet is kínál használója számára, a netes nyomon követést használó szolgáltatásoknak pedig egyáltalán nem kegyelmez.

A Keepsafe neve valószínűleg ismerősen cseng majd olvasóink számára, hiszen az azonos elnevezéssel rendelkező cég nem először hívja fel magára a figyelmet: korábban egy tetszetős fotómegosztó appot fejlesztettek, most pedig – ismét a biztonságot szem előtt tartva – egy vadonatúj böngészőt készítettek, amely üdítő meglepetésnek hat a jellemzően három vállalat uralta piacon.

Az Androidra és iOS-rendszerű készülékekre is elérhető program már az első megnyitást követően jelzi, hogy a böngészés során blokkolja a különféle szolgáltatások általi lekövetést, így lépjünk bármilyen (nyilván megbízható) oldalra, adatainkhoz garantáltan senki nem fér majd hozzá. Zouhair Belkoura, a mögöttes cég vezérigazgatója szerint a vállalatok nagyrésze csak látszólagosan törődik azzal, hogy kellő figyelmet fordítson a biztonságra, a valódi védelem pedig jellemzően elmarad.

Részben ezért is tervezték úgy böngészőjüket, hogy az a hagyományos, tehát jelszavas védelem mellett az egy (vagy két) lépcsőfokkal komolyabbnak tűnő biztonságot, az iPhone X-szel bejött Face ID-s és ujjlenyomat általi feloldást is kínáljon, ha nem szeretnénk, hogy bárki meglássa, milyen tartalmú oldalakat olvasgatunk épp.

©

A böngésző emellett minden mással rendelkezik, amely a neten való szörföléshez csak kellhet: a megnyitott lapok között gyorsan váltogathatunk, sőt, egyszerre akár többet is nyitva tarthatunk, amelyeket a program jobb felső részén található számra (ez jelzi, pontosan hány van nyitva) pöccintve lehet behívni. A plusz jelet megérintve pedig újabbakat adhatunk hozzá.

©

A program egyébként kimondottan gyors és tapasztalataink szerint több (értsd: öt) nyitva tartott lapnál sem lassul be, amely kimondottan előnyös tud lenni, ha egyszerre sok helyen kutatunk információk után. Pláne táblagépről. További érv lehet az is, hogy a fejlesztők nem bonyolították túl, felülete letisztult, így tényleg csak azt látja az ember, amire szükség van, semmi nem zavar be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!