szerző:
hvg.hu

A Windows 10-ben lehetőség van rá, hogy térhatású hangot közvetítsen a rendszer egy teljesen hagyományos fejhallgatón keresztül. Mutatjuk, mit kell beállítani.

A térhatású – vagy 3D-s – hangzás sokat javíthat a zenék vagy filmek élvezeti faktorán, az azonban, hogy ilyen hangot halljunk, nem is annyira egyszerű. Ehhez ugyanis több hangfalra és speciális eszközökre lehet szükség, ami egyáltalán nem olcsó mulatság. A fejhallgatók egy része szintén képes a 3D-hangzásra, azok azonban nem adnak vissza olyan jó minőségű hangot, mint a hagyományos társaik. Bő egy éve már ott van a Windows 10-ben a funkció, aminek köszönhetően úgy élvezetjük a térhatású hangzást, hogy ehhez semmilyen különleges, drága eszköz beszerzésére nincs szükségünk.

Jelenleg két, 3D-hangzást biztosító rendszer van, amit beépítettek a Windows 10-be (ez a Windows Sonic és a Dolby Atmos), de már úton van a harmadik változat is. A Window Sonic a Microsoft ingyenes megoldása, ami képes 5.1-es és 7.1-es hangot kicsiholni még az egyszerű sztereó fejhallgatóból. A Dolby Atmos ugyanerre képes, csak megspékelve az úgynevezett objektumalapú hangszabvánnyal.

The Next Web leírása szerint utóbbi lényege, hogy az 5.1-es vagy a 7.1-es hangrendszer imitálása helyett arra törekszik, hogy olyan hangzást állítson elő, mintha a hangot kiadó tárgy a fejünk körül keringene. Az olyan játékok, mint az Overwatch, a Battlefield 1 és a Star Wars Battlefront már Dolby Atmos hangzással készültek el. Az élvezetéhez viszont az kell, hogy a filmek és játékok támogassák a Dolby Atmos hangzást, valamint 15 dollárért (kb. 4300 forint) le kell tölteni egy alkalmazást, ami lehetővé teszi a funkció működését. A Dolby Atmos mellett azonban feltűnt a színen még egy hangformátum, ami remek hangzást biztosíthat: a DTS:X.

A Sonic és az Atmos bármilyen sztereó fejhallgató esetében működik, sőt, utóbbi bizonyos esetekben még jobban is működhet, mint a hangfalakkal. Az ezt lehetővé tévő technológia meglehetősen bonyolult, a lényeget azonban a HRTF (head-related transfer function) nevű algoritmus adja, ami lehetővé teszi a valós hangzás létrehozását. A természetben a hangok hallását az is befolyásolja, hogy a fülcimpánk vagy fejünk hogyan módosítja a hangullámot. Az agyunk ez alapján számítja ki, hogy honnan érkezhet az adott hang. Az algoritmus ezt hangzást igyekszik imitálni.

Az algoritmust az úgynevezett binaurális felvételi eljárás ihlette, amelynek lényege, hogy a hangokat rögzítő mikrofont nem a szabadba teszik ki, hanem a fülbe helyezik be, így pontosan azt a hangot képes rögzíteni, amit az ember is hall. Az eredmény valami ilyesmi lesz (érdemes fejhallgatóval meghallgatni):

Persze ez a megoldás sem tökéletes, de sokkal életszerűbb, mint amit a hagyományos hangrögzítés és hangzás képes visszaadni.

A térhatás aktiválásához előbb dugja be fülhallgatóját a gépbe. Ezután vigye az egerérmutatót a tálca jobb alsó sarkában található hangerő ikonra, a kattintson rá a jobb egérgombbal. Majd a térhatású hang kiválasztásánál beállíthatja, hogy Dolby Atmos vagy Windows Sonic közvetítse a hangot. Utóbbi esetében nincs több teendő, előbbi esetében viszont meg kell vásárolni a fentebb említett alkalmazást.

©

Ha máskor is tudni szeretne ügyes Windows-tippekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!