szerző:
hvg.hu

A Facebook moderálási szokásai miatt gyakran olyan dolgokat is cenzúráz, amit igazából nem kellene. Most több mint 70 civil szervezet kéri Zuckerberget, térjenek át egy más megoldásra.

Régóta napirenden lévő kérdés, hogy miként is dolgoznak a Facebook moderátorai. Ennek oka, hogy a közösségi oldal kapcsán időről időre felmerül, tévesen töröl olyan tartalmakat, ami a saját értelmezése szerint nem felel meg a felhasználási feltételeknek, a valóságban azonban csupán kulturális értelmezésbeli különbségről van szó. A Facebook ezért a nyár közepén hosszasan taglalta, miként dolgoznak a moderátorok, hogy megértsük, mit miért törölnek a platformról. A jogvédő szervezetek azonban azt szeretnék elérni, hogy a kevésbé konzisztens törlési szokások helyett egy másfajta moderálási elvet kövessen az oldal.

Emiatt az Electronic Frontier Foundation, a Human Rights Watch és további 70 jogvédő szervezet írta alá azt a nyílt levelet, amit az emberi jogok védelmében küldtek felhívásként Mark Zuckerbergnek. A szervezetek azt szeretnék elérni, hogy "tisztességes eljárás" keretében döntsenek a moderátorok arról, melyik tartalom megy, és melyik maradhat. Mint írják, a világ különböző részein dolgozó civil szervezetek azt kifogásolják, hogy a Facebook közösségi irányelvei torzítanak, és a nyelvi és kulturális különbségek meg nem értése miatt kettős mércét alkalmaznak.

©

A nyílt levél aláírói egy konkrét kéréssel is előálltak. Azt szeretnék, ha Zuckerbergék elfogadnák az úgynevezett Santa Clara-elveket, amit az elmúlt években akadémikusok és nonprofit szervezetek dolgoztak ki. A Santa Clara-elvek világos útmutatást adnának arra vonatkozóan, hogy milyen bejegyzések és/vagy profilok sérthetik a Facebook közösségi irányelveit, tartalmaz egy fellebbezési rendszert, ami a moderátorok számára elérhető, valamint arra kötelezné őket, hogy rendszeres időközönként számoljanak be róla, mennyi és milyen tartalmat vettek le az oldalról. Mindezzel a felhasználókat is arra ösztönöznék, hogy betartsák a közösségi irányelveket.

A Facebook korábban már létrehozott egy "reklamációs felületet", amelyen keresztül a szexuális tartalom, a meztelenség, a gyűlöletbeszéd vagy az erőszakos cselekmények miatt levett tartalmak kapcsán fellebbezhetnek (24 órán belül) a tartalmat megosztók. Erre azért is volt szükség, mert a Facebook algoritmusa olyan bejegyzéseket is cenzúrázott, mint például a világ leghíresebb fotója. Ezt a rendszert az ígéret szerint a jövőben kibővítenék, ami a nyílt levelet intéző szervezetek szerint dicséretes, de nem elegendő lépés. A felhasználóknak ugyanis továbbra sincs lehetőségük megismerni, pontosan miért vették le az adott tartalmat a moderátorok.

A kis hableány szobrát meztelenség miatt tiltotta le a Facebook.
©

A Facebooknak egyébként van átláthatósági jelentése a moderációról, az azonban nem tartalmazza azt, hogy a fellebbezés után mennyi tartalmat állítottak vissza. Zuckerbergék a The Verge-nek küldött közleményben jelezték: épp a transzparencia miatt kezdték el közzétenni a fent említett jelentést, és a jövőben további fejlesztéseket terveznek az átlátható működés érdekében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Megvizsgálták két óceán 102 teknősét, az eredmény lesújtó

Megvizsgálták két óceán 102 teknősét, az eredmény lesújtó