szerző:
hvg.hu

Vezérigazgatói utasításra ezentúl csak androidos készülékeket használhatnak a Facebook menedzsmentjének tagjai. Sajtóinformációk szerint a döntésnek köze van az Apple-vezér Tim Cook által néhány hónapja megfogalmazott Facebook-kritikának is.

Amikor tavasszal kirobbant a Cambridge Analytica-botrány, és kiderült, hogy a Facebook által nyitva hagyott kiskapun tömegesen lehetett kihordani a felhasználók adatait, az Apple-t vezető Tim Cookot is megkérdezték az újságírók, mit tenne Zuckerberg helyében. Cook azt mondta: ő eleve nem kerülne ilyen helyzetbe. Az Apple első embere ezután sem fogta vissza magát, sőt a vállalat vezetői több fronton – például a mobil és asztali operációs rendszereket bemutatván – is hangsúlyozták, hogy ők hisznek abban, hogy a felhasználók érzékeny adatai nem tekinthetők árucikknek.

A tavaszi ügy kezeléséről és utóhatásairól író The New York Times szerint Mark Zuckerberg ennek hatására utasított a Facebook menedzsmentjének tagjait: kizárólag androidos telefont használhatnak – iPhone-t tehát nem. A döntés hivatalos indoklása viszont úgy szól, hogy mivel a világon messze az Android a legelterjedtebb rendszer, célszerű, ha a Facebook fejlesztéséért felelős vezetők is azt nyomogatják.

Hogy melyik szempont mennyiben járult hozzá Zuckerberg döntéséhez, arról nem tudni, de az biztos, hogy ez utóbbi, hivatalos indoklásban is bőven van ráció. Olyannyira, hogy a Facebook belső kommunikációs részlege már ezelőtt 6 évvel is olyan posztereket helyezett ki a vállalat főhadiszállásán, melyben androidos váltásra biztatták az iPhone-t használó munkatársakat. Az akkor még csak kérés formájában megfogalmazott irányelv mögött nem valamiféle Apple iránti ellenszenv állt, sokkal inkább a közösségi oldal felhasználóinak érdeke. A Facebook ugyanis korábban iPhone-okat adott céges mobilként alkalmazottainak, aminek többek között az lett az eredménye, hogy ezt ismerték meg jobban a munkatársak, erre koncentráltak a közösségi oldalnál, így a Facebook iOS-re kiadott alkalmazásai sokkal jobbak is lettek androidos társuknál. Ennek pedig az androidos felhasználók ihatják meg a levét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Gombnyomásra sötétíthető üvegtetőt kapott a McLaren új kabrió szupersportkocsija

Gombnyomásra sötétíthető üvegtetőt kapott a McLaren új kabrió szupersportkocsija

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte