szerző:
hvg.hu

A holland kormány megbízásából készült vizsgálat eredménye szerint a Microsoft a GDPR-ba ütköző módon gyűjt felhasználói adatokat a Windows 10 Enterprise verziója, valamint Office szolgáltatásán keresztül. A cég 2019 áprilisáig kapott haladékot, hogy rendezze a problémát.

A Privacy Company nevű cég által összeállított, 91 oldalas jelentés szerint nyolc adatvédelemmel kapcsolatos problémát azonosítottak a Microsoft irodai programcsomagjának, az Office 2016-os és Office 365 ProPlus kiadásában, továbbá a webes környezetben használható Office 365-ben. A vizsgálat a holland kormány megbízásából készült.

A jelentésben írtak szerint a Windows-gyártó nem csak szabálytalanul tárolt érzékeny adatokat, a megengedett időnél tovább is őrizte meg azokat. A hollandok szerint mindezek mellett abban is hibáztak, hogy a cég adatfeldolgozónak kategorizálta magát, miközben adatkezelést is végeznek.

A jelentés arra is rávilágított, hogy a Microsoft szisztematikusan gyűjtötte az adatokat a Word, Excel és PowerPoint szolgáltatásokon keresztül, anélkül, hogy erről értesítette volna a felhasználókat, vagy lehetővé tette volna számukra ennek kikapcsolását. A vizsgálat rámutatott arra is, hogy a begyűjtött adatokat, melyek között privát e-mail-címek is voltak, az Egyesült Államokba továbbította a cég, az azonban nem világos, egyáltalán miért volt rájuk szüksége a Microsoftnak.

A vizsgálat szerint nagyméretű adatgyűjtésről van szó. Mindez azért is problémás, mert így érzékeny, holland kormányzati adatok is a Microsoftnál köthettek ki. A kormányzatnál 300 ezren használnak Microsoft-termékeket.

A holland kormány október 26-án egyezségre jutott a Microsofttal, mely során a Windows-gyártó vállalta szolgáltatásai a GDPR-ben foglalt törvények szerinti átalakítását. A változtatásokra 2019 áprilisáig kaptak haladékot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén