szerző:
hvg.hu

Gyakran hallani arról, hogy a korán kelőket kevésbé fenyegeti a rák kialakulásának kockázata, mint a későn fekvő, későn kelő, bagoly típusú embereket. Most a brit kutatók egy új tanulmánnyal álltak elő a témában.

Az ma már köztudott, hogy az ember hétköznapi teljesítményét nagyban befolyásolja az, hogy milyen típusú embercsoportba tartozik. A pacsirták – vagyis a korán kelők – a legtöbbször a reggeli, délelőtti órákban a legaktívabbak, és ahogy halad előre a nap, úgy lesznek egyre kevésbé produktívak. A bagoly típusú emberek ezzel szemben jóval később kelnek (már, ha megtehetik), és a legjobb teljesítményt délután, illetve este tudják nyújtani.

Az egyes típusok előnnyen és hátránnyal is járhatnak: a bagoly típusú emberek sokkal később fáradnak el és fekszenek le aludni, mint a "pacsirták", míg utóbbiak sokkal jobban tudnak alkalmazkodni a hétköznapi élet menetéhez – főleg, ha olyan munkahelyük van, ahol reggel 8-kor már bent kell lenniük. De gyakran hallani a dolog egészségügyi kockázatáról is: a korán kelőknél alacsonyabb bizonyos betegségek, például a rák kialakulásának kockázata. Egy friss tanulmány azonban más szemszögből közelítette meg a kérdést..

©

A brit Nemzeti Rákkutató Intézet szakemberei nemrég tették közzé legfrisseb kutatási eredményüket, amely szerint összefüggés lehet a korán kelés, valamint a mellrák kialakulásának kockázata között. Mindez azt jelenti, hogy aki időben lefekszik aludni és korán kel, csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát – gondolhatnánk. Csakhogy a helyzet nem egészen így van.

Az ArsTechnika beszámolója szerint a kutatásban az alvás ideje mellett még jó néhány tényezőt figyelembe vettek. Éppen ezért hangsúlyozzák, hogy bár valóban találtak összefüggést az alvás és az emlőkrák között, mégsem lehet a dolgot ennyire leegyszerűsíteni. Vagyis önmagában az, hogy mikor kelünk és mikor fekszünk le, még nem fogja 100 százalékban megelőzni a betegség kialakulását.

A kutatást vezető Rebecca Richmond csapata mintegy 400 ezer nőtől gyűjtöttek be genetikai adatokat, kérdezték ki őket egy kérdőív segítségével, valamint számos statisztikai elemzést végeztek el az alvás és a rákos megbetegedés összefüggésében. A teszteknek csupán egy része szólt tehát arról, hogy ki milyen típusú embernek tartja magát, mennyit alszanak naponta és álmatlanságban szenvednek-e. Emellett a genetikai adatokat elemzése során is a kronotípusra – vagyis arra, hogy valaki korán kelő vagy sokáig ébren levő –, valamint az alvás hosszára és az álmatlanságra is fókuszáltak.

©

Ezek együttesen mutatták azt, hogy a pacsirta típusú emberek esetében kisebb lehet a mellrák kialakulásának kockázata. Míg az ő esetükben 100-ból csupán 1 embernél alakult ki a betegség, a bagoly típusúaknál 100-ból kettőnél. Emellett ugyanakkor találtak összefüggést az alvás hosszúsága és a betegség között (minél többet alszik valaki, annál nagyobb a rizikófaktor), de ez még az előző eredménynél is kevésbé szignifikáns eredményt hozott.

George Davey Smith, a publikáció társszezője szerint az, hogy az alvás befolyásolja-e a mellrák kialakulásának kockázatát, génfüggő dolog. Szerinte a kulcs ehhez a Mendel-féle véletlenszerűség, ami lényegében annyit tesz: egy adott gén különböző variációi különböző módon hatnak az emberre. Például egy dohányos, aki egy adott gén egyik változatát hordozza, kevesebbet füstölhet, mint az, akiben a gén másfajta változata van jelen.

Mindez azt is jelenti, hogy maga a gén nem befolyásolja közvetlenül az élethosszunkat, az ahhoz tartozó "viselkedés" viszont már sokkal inkább.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet